МОН: Нови понятия и теми влизат в учебниците, Вазови творби се местят в по-долен клас

МОН: Нови понятия и теми влизат в учебниците, Вазови творби се местят в по-долен клас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми по общообразователните учебни предмети от I до X клас. Целта е тяхното усъвършенстване и актуализиране в няколко насоки.

Първата група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и икономика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. По география и икономика например отпада понятието „отрасъл“, а по БЕЛ – анотация и делово писмо, съобщават от МОН.

Друга промяна е свързана с преместване на теми, очаквани резултати и понятия в друг клас в рамките на етапа – по БЕЛ, математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда. Например Вазовите „Левски“ от „Епопея на забравените“ и „Под игото“ да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване.

По математика понятието „Проста лихва“ се премества от V в VII клас, а темата „Еднаквости в равнината“ преминава от общообразователна в разширена подготовка. Нови понятия и очаквани резултати се включват по география и икономика, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Например по география и икономика се въвежда понятието „кръгова икономика“, а по човекът и природата се добавят примерни интегрирани теми за лабораторни работи и проектни дейности в частта „Единство на природата“.

Отпада и изискването за минимален брой оценки за учебен срок по чужди езици в VIII – X клас.

Предложените промени в учебните програми за началния образователен етап са малко и се отнасят до учебните предмети: български език и литература за I – IV клас, изобразително изкуство за I клас, технологии и предприемачество за I – IV клас, родинознание за II клас, човекът и обществото за III клас. В прогимназиален и първи гимназиален етап са заложени промени по български език и литература за V – X клас, математика за V – X клас, информатика за VIII клас, география и икономика за V – X клас, философия за VIII и X клас, човекът и природата V и VI клас, биология и здравно образование за VII – X клас, физика и астрономия за VII – X клас, химия и опазване на околната среда за VIII – X клас. И в трите етапа не са предложени съдържателни промени по история и цивилизации, музика и чужд език.

Предлагат се промени във всички учебни програми по Физическо възпитание и спорт от I до XII клас, насочени към прецизиране на учебното съдържание, съобразно наличната материалната база, двигателните умения и способности на учениците. Разширява се обхватът на възможните избираеми области по физическо възпитание и спорт, например - шахмат и ракетни спортове.

Промените в учебните програми са свързани с оптимизирането им съобразно възрастовите особености на учениците и с обогатяване на междупредметните връзки.

По география и икономика изчисляването на действителни разстояния по карта с помощта на числен мащаб ще се изучава вече не в V клас, а в VII клас, като това е съобразено със знанията, уменията и отношенията, формирани от учебния предмет математика. С цел прецизиране е направена замяна на понятието „стопанство“ с понятието „икономика“.

За по-голяма яснота основните формули за величини и закономерности в учебните програми по физика и астрономия се изнасят в отделни таблици.

Актуализираните учебни програми ще влизат в сила стъпка по стъпка, за да се осигури възможността за осъществяване на разместването между класовете. За учебната 2023 – 2024 година – за I, II, III, IV, V и VIII клас, за 2024 – 2025 години – за VI и IX клас, а за учебната 2025 – 2026 година – за VII и X клас. До одобряването на нови учебници ще се използват съществуващите.

Предложените промени са в резултат на приключилия цялостен преглед на приложимостта на програмите през 2022 година. Прегледът включваше анкети сред учители върху учебните програми по всички общообразователни учебни предмети от I до X клас, изготвяне на становища на работни групи (по две за всеки учебен предмет, като в екипите участваха и учители, предложени от социалните партньори), анкетни проучвания за мнението на учениците за обучението по общообразователните учебни предмети, включително и професионално социологическо проучване (с мнението на родителите и учениците за учебното съдържание в I - X клас).

Част от прегледа беше и дискусията с депутати от Комисията по образованието и науката в 48. Народно събрание. Важна роля за предлаганите промени имаха и срещите и консултациите с методиците и психолозите, на които се обсъждаха резултатите от становищата и анкетите.

Източници: "Труд", dariknews.bg, NOVA

 

 

 

 

Коментари

 • Местят "Под игото"

  27 Юли 2023 19:06ч.

  Чудо е как не са го преместили съвсем извън училище, а на негово място да наместят "Приключенията на Лео и Реми" или "Пчеларчето и 20 хиляди вида пчели".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  27 Юли 2023 19:39ч.

  Има още едно "забележително" произведение, което може да замести "Под игото". И това произведение е: "Да пробудиш драконче…"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Юли 2023 19:34ч.

  Преди време студент отличник в СУ "Българска филология" ми се оплака, че нищо не разбира от "Под игото". Дали пък не трябва да го учат всяка година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Юли 2023 19:59ч.

  ??? и тези, дето сиги ще са 10 клас коги ще чуват за Левски и Вазов??? ... или важното е че знаят банго васил?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  27 Юли 2023 19:59ч.

  Гледам с историята вече са приключили! На съвсем!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига опити и експерименти с образованието

  27 Юли 2023 20:08ч.

  Всяка година, всеки нов министър и ново правителство се упражняват върху образователната с-ма и все по-неграмотни ученици се раждат от тези промени. А то е просто, 1 учебник по 1 предмет, забрана за вмешателство на НПО-та и разпространяване на джендър литература даже и в детските градини, и най-добре върнете материала от преди 30 г - много по-добър е ефективен е от днешните напъни. И стига само увеличаване на заплатите на учителите, трябва да бъде обвързано с капацитета, компетентността и ефективността на учителите, щото р-те са трагични и съдейки по тях и заплати не трябва да получават

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ся,

  27 Юли 2023 20:37ч.

  1 учебник по предмет е висша форма на тъпня и корупция. Пример - учебник по история за 11 клас "Профил" - само един - по всички модули - на "Просвета" - германският свят в периода 10 - 19 век не се изучава (империя, която владее 2/3 от Европа) - славянският свят не се изучава (Русия я няма изобщо, чак в 12 клас е Октомврийската болшенишка революция) - Кръстоносни походи - агресията на Латинския Запад - не се изучават - радикалната Реформация, т.е. социалното противопоставяне - не се изучава.... Може би ако учебниците бяха 2 - 3, учителите щяха да имат избор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изучават се обстойно

  27 Юли 2023 20:40ч.

  държавите около Атлантика... Германският и славянският свят - тц!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дея

  27 Юли 2023 20:38ч.

  Идиоти, сър....!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • понятието „кръгова икономика“

  27 Юли 2023 21:18ч.

  Няма начин да останем без зелен фашизъм, перки соларки, вода-пикня-вода... Сатанистките перпетуум мобилета - в главите на децата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :) обаче хич не е смешно!

  27 Юли 2023 22:40ч.

  Браво за коментара, присъединяваме се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямаме нерви!

  27 Юли 2023 22:47ч.

  Нямаме нерви, да изчетем "иновациите" на просветния министър, само като гледаме лицето образа и ни се догадява. То бива некадърност и извратености в духовната сфера - образование, култура, музика, че минава всички граници. ... Който има възможност да си учи вкъщи - защо да пращаме децата си в училище, което не може или не иска да бъдат българските деца - грамотни, умни, красиви, здрави, добри човеци! ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ евха мамата на образованието - ЦЯЛ ВИПУСК С ДВОЙКИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК имаше някъде в България! Разстрел трябва за всички управлявали държавата от 1997 г. насам, които унищожиха и не спират с ликвидацията на българите, съсипаха децата ни, ей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я върнете Славянския университет, който закриха в 1999 г.!

  27 Юли 2023 22:50ч.

  Направете към него и едно СЛАВЯНСКО училище и да си пращаме децата в тях, ЗА ДА СЕ УЧАТ НА БЪЛГАРЩИНА! Това в българските училища и университети се налага антибългаризъм, бе хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи