Министър Събев иска да купи ледоразбивач с европейски пари

Министър Събев иска да купи ледоразбивач с европейски пари
България иска да купи ледоразбивач за река Дунав с европейски пари. Това се разбира от съобщение на Министерството на транспорта и съобщенията. В него се посочва, че страната е кандидатствала по осем транспортни проекта на стойност около 391 млн. евро по Механизъм за свързана Европа 2021 - 2027.

 

Четири от предложенията са на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Освен придобиването на ледоразбивач те включват още проекти за рехабилитация на вълнолом в пристанище Бургас, проучване на възможностите за електрификация на речните пристанища и за определяне на потенциални точки за изграждане на платформи за комбиниран превоз в пристанище Русе.

 

"С покупката на специализиран кораб - ледоразбивач, ще се подобри целогодишният достъп до българските речни пристанища. До момента България не разполага с подобен тип съоръжение. Мултифункционалният кораб ще помогне за премахване на заледяванията в пристанищата през зимата и за измерване на дълбочините в тях през останалата част от годината", уточняват от транспортното министерство.

 

Другите предложения от българска страна са за модернизация на железопътната отсечка Медковец - Срацимир от направлението Видин - София, изграждане на паркинг зони за тежкотоварни превозни средства в Елин Пелин, Русе и Видин, развитие на мултимодална логистична платформа София-запад и създаване на ново корабно място на пристанищен терминал Бургас-запад с железопътна връзка и системи за зареждане на корабите с електричество.

 

Срокът за одобрение на проектите от Европейската комисия е до средата на 2022 г.

 

 

Източник: "Дневник"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Луд умора няма

  20 Яну 2022 12:57ч.

  Тоя налудничав чичка няма спирка. Построи 5-6 моста на Дунав, 3-4 тунела под Стара планина, направи евтини, печеливши високоскоростни пътнически влакове, пусна директна самолетна линия София - Скопие, отвори за граждански полети летище Русе, а сега и атомен ледоразбивач за река Русенски лом и Владайска река в София. С нетърпение чакам кога ще започнем да строим космодрума. Македонският космонавт ми звъни и ме притеснява всеки ден. Търси си го като реституиран имот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  20 Яну 2022 13:12ч.

  За какво ти е разбивач, бе Буда? Нали спря проекта за удълбочаване на Варненското пристанище заради налудничавите сигнали, че щял да падне Аспаруховия мост, и че самото удълбочаване се извършвало от руски дълбачки. Гледай поне ледоразбивачът да е американски, а ако се окаже, че няма да имаме нужда от него в Черно море, ще го изпратим в Антарктида за да осигури постоянен достъп до тамошната ни научна база. Прочее, предлагам също да закупим и една американска космическа совалка за да изпълним предизборното ви обещание да пратим (северно)македонски астронавт в Космоса...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво мистър Събев,

  20 Яну 2022 13:13ч.

  днес ще купим ледоразбивач, утре самолетоносач. България на три океана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Яну 2022 13:20ч.

  А можеше да е морски и атомен. Затова се успокойте. Поне до следващата идея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ахаахахахахахахаха

  20 Яну 2022 13:20ч.

  Не е истина! :DDDDDDDDDDDDDDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Яну 2022 13:28ч.

  С радост ЕС ще ви купи подобна играчка за 4 милиона евро. Или, ще ви кажат, че има Световно затопляне и ледоразбивач не ви е нужен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • промяната

  20 Яну 2022 13:45ч.

  Ми естествено, че поради глобалното затопляне няма никаква нужда от такъв! Въпросът е да се усвоят едни пари от наши хора. Зимите напоследък са топли, почти няма сняг, занапред ще стават все по-топли, а снега ще го гледаме на картинка. Говорим за много бързи темпове на затопляне - години, не десетилетия и не столетия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Яну 2022 14:24ч.

  Хайде да е хаирлия! Тази година с европейски средства ледоразбивач, догодина – сърцеразбивач. Редно би било ледоразбивачът да бъде кръстен „Харвард“, чиито питомци разбиха леда със северна Македония, за което сега всички завиждат („ревнуват“ в оригнал). Беше постигнат нечуван успех, при който беше договорено името на република Северна Македония да се изписва с главно „М“, както е на български, македонски и евроатлантически, признак за взаимно уважение и зачитане на идентичността на всяка страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  20 Яну 2022 15:19ч.

  Втора зима лопатата ми за чистене на сняг бездейства,а тоя лед ще ми троши.А-а,май става дума да троши народна пара?Понякога след такива новини изпитвам носталгия по комунистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я по-кротко!

  20 Яну 2022 15:27ч.

  С какви специалисти е консултирал ЕКОНТа тези велики проекти? Министерски съвет разглеждал ли ги е или това са нощните полюции на героя? Преди имаше Национален център по Териториално и селищно устройство към МС, който изготвяше Националната териториална стратегия. Сега има ли още такова нещо? Какви са тези импровизации “На гол тумбак, пище чифтови”? Нас ни оставете, ние си отиваме, но поне мислете какво бъдеще ще оставите на Лили Иванова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ох бабана!

  20 Яну 2022 15:35ч.

  С европейски средства, всяка глупост може да мине. Борисов беше цар на тези чалъми. Що селски стадиони се направиха, да пасат магаретата, що спортни зали, които дрънчат празни и никой там не тренира, щото наемите са убийствени. Да не говорим за прословутите магистрали и изкуствено заделените с боя по градските улици велоалеи, които никой не ползва. Европейските данъкоплатци ако знаят за какви безобразия се харчат парите им, ще ни пребият с тояги. Но пък в тези далаверки, голям келепирец има. Най-обичаме да санираме. На нас саниране ни дай и стой та гледай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оставете ледоразбивача, на нас самолетоносач ни трябва

  20 Яну 2022 15:39ч.

  Тези F16, дето ги чакаме, нещо трябва да ги откара до Русия (за войната говоря). Те сами едва ли ще долетят до там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  20 Яну 2022 15:41ч.

  Едно добро начало, отчитайки дългогодишното безхаберие по отношение на водния (морски и речен) транспорт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скрий се бе!

  20 Яну 2022 15:41ч.

  Кирето трябва да му забрани на тоя да говори. Борисов така беше забранил на Дани Кирилов да не се изявява в медиите, за да не го излага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нека да ви светна

  20 Яну 2022 15:48ч.

  Русия има 14 ледоразбивача (на ход), САЩ само два (в ремонт). Ние ще сме трети в света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калиопа

  20 Яну 2022 16:02ч.

  Мидхат паша от Туна вилает, новият реформатор на Булгаристан от Русе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТехнокраД

  20 Яну 2022 16:13ч.

  https://budget.minpromtorg.gov.ru/citizens/post/view/moshchneyshiy-atomnyy-ledokol-v-istorii Нещо такова например. Само да не изплиска Дунава. А може вместо да се мотаят с тунели и мостове, направо с него да прекарат 7-8 плавателни канала от Дунав, през Стара планина и Родопите до Бяло море.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лжижижиж

  20 Яну 2022 16:36ч.

  А съвместна мисия с македонците в космоса-кога?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съби Николаев

  20 Яну 2022 17:05ч.

  Всичката Мара втасала , само ледоразбивач остана....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-ох бабана

  20 Яну 2022 17:22ч.

  ''......Европейските данъкоплатци ако знаят за какви безобразия се харчат парите им, ще ни пребият с тояги,,,,'' Знаят,знаят!Найджъл Фарад даже предупреди евродепутатите,че някой ден ще нахлуят/данакоплатците/ в европарламента и ще ги избесят.Е Англия напусна ЕС,Н.Фарадж май се оттегли от политиката!Кервана си върви!Ние си знаем и си лаем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко - ваксиниран

  20 Яну 2022 17:28ч.

  Адаш, платили ли си данЪците ? Правопис научи ли ? Ваксина сложи ли си ? Действай, стига си лаел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А глобалното затопляне няма ли да свърши работа?

  20 Яну 2022 17:35ч.

  Или да питаме от кого ще го купуваме тоя ледоразбивач, нов, втора употреба, че да знаем поне на кого ще пълним гушата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питам - Ох бабана! на 20.01.2022 в 15:35

  20 Яну 2022 17:39ч.

  На кого харчиш парите? Още ли има неразбрали, че на нас европейците лично не ни дават никакви пари. Ужасяващи са тия мантри, че получаваме пари от данъкоплатци и то западни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МНО

  20 Яну 2022 18:09ч.

  И самолетоносач, за охрана на границата от власи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да дам и аз една две идеи

  20 Яну 2022 18:41ч.

  1. Плавателен канал Русе- Варна - Бомбай - Калкута, директна вътрешна връзка на Дунав с Черно море. Може да ползваме тука и ледоразбивача. 2. Да сключим дългосрочен договор за доставка на лед за ледоразбивача с Русия (от Арктика). Иначе защо ни е ледоразбивач, като няма какво да разбива 3. Летище Русе за карго полети до Близкия Изток и Централна Африка 4. Редовно да ръсим за крокодили по Дунава, че току виж са се пръкнали пущините

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Ландо

  20 Яну 2022 22:29ч.

  Пич що не земете да излетите, на държавни разноски чрез новата авиолиния на Кирето, по дестинацията София- град Васюки - Скопие - Джоханесбърг и от там с прекачване, вземи го с теб и оня перко от Южна Африка , Наелон Мъск и фърквайте направо за некоя по - далечна планета, примерно Нептун?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз предлагам

  21 Яну 2022 9:07ч.

  Да събираме капачки от бутилки и да си построим космодрум. Иначе как да изпълним обещанието към македонския космонавт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • клинкерхофен

  21 Яну 2022 10:07ч.

  ало премиерът! Бе, я го сменяй тоя министър,бе! пие ли си хапчета, не са му изписали нови ли какво? Ледоразбивач, а самолетоносач кога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи