Министърът на земеделието: Трябва да решим проблема с вноса на продукти от Украйна

Министърът на земеделието: Трябва да решим проблема с вноса на продукти от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Подкрепяме Украйна, но е необходимо да защитим нашите производители, включително чрез решения за реализация на украинските продукти на пазари в трети страни.

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща с министрите на земеделието на Полша, Роберт Телус, на Унгария, Ищван Наги, на Словакия, Йозеф Биреш и Ахим Иримеску, ръководител на секция „Земеделие и рибарство“ в Постоянното представителство на Румъния в ЕС, проведена в рамките на втория ден от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

Той изтъкна, че и в бъдеще страните членки ще трябва да се съобразяват с вноса на селскостопански продукти от Украйна. „Вместо досегашните частични мерки е време да потърсим цялостно решение, което включва пазари към трети страни, и е в полза както на Украйна, така и на фермерите от ЕС“, подчерта министър Вътев.

„Българските земеделци получиха подкрепа, но тя е символична. За пръв път зърнопроизводителите посрещат новата реколта с пълни складове. Но проблемът в България не е само със зърнените култури, а също така и при производителите на мляко, мед, нерафинирано растително масло. Има огромно напрежение, заради вноса от Украйна на сухо и кондензирано мляко. Вносът на нерафинирано растително масло възпрепятства реализацията на слънчогледа у нас“, допълни българският министър на земеделието и храните.

Министрите се договориха за провеждането на обща среща с украинския министър на земеделието във Варшава през следващия месец. 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Какви продукти от Украйна?

    27 Юни 2023 22:04ч.

    Всичко изядохте. Украйна нищо не може да произведе. Мъжете са на фронта, а жените се трудят в чужбина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    27 Юни 2023 22:37ч.

    Доста от земята вече е на чужденци, американци, китайци и подобни колонизатори. Има кой да работи, но няма кой да извършва контрол, тоест могат да внасят всякакви боклуци. и като знаете и при нас какъв е контрола, крайно време е да ставаме слънцеядци или да садим това-онова за хапване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    27 Юни 2023 23:10ч.

    Кой трябва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    27 Юни 2023 23:29ч.

    Проблемът е не вносът на продукти, а липсата на производство у нас. Но е така, когато имаме физкултурник за министър на земеделието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    27 Юни 2023 23:48ч.

    Как да им набиеш акъл в алчните празни кратуни, да беше нещо друго да им го набиеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    28 Юни 2023 1:14ч.

    Не стига че получават евро субсидии ами и държавен чадър??? Защо не постъпите по същият начин със зеленчукопроизводството, овощарство или развъждането на добитък? Щото трябва да храним ирландци, испанци, поляци, гърци, турци и какви ли още не? И така млечните продукти или яйцата да са на 123% от цените в Европа???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тупане на топката

    28 Юни 2023 3:23ч.

    Говорят някакви прогнози, обещания, планове, но целта е да се пропусне крайния срок за одобрение за провеждане на референдума за еврото. Като мине срока, и още малко време, ще са сготвили жабите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    28 Юни 2023 11:30ч.

    Когато едно изказване започва с "трябва", по-нататък не ме интересува....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи