Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига у нас

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига у нас

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига на посещение в България. Визитата е в рамките на пътуването му до Европа, където участва в извънредното заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел на 16 март за подкрепата за Украйна, непосредствения отговор на настоящата криза и подсилване на източния фланг на Алианса, след което посети Словакия.

Към момента не са обявени теми в предстоящите разговори на ръководителя на Пентагона при визитата му у нас. От Министерския съвет обявиха единствено, че премиерът Кирил Петков ще се срещне с Лойд Остин в събота, като двамата ще обсъдят „теми от интерес и за двете страни“.

Министърът на отбраната Драгомир Заков определи посещението на Лойд Остин у нас като изключително знаково. То показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници, коментира министър Заков.

Според британския в. "Файненшъл таймс" американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска. Изданието припомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че до този момент искане страната ни да изпрати оръжие и боеприпаси на Украйна от страна на Съединените щати не е постъпвало. Продължаваме да смятаме, че България не трябва да доставя оръжие и боеприпаси в Украйна, заяви Нинова и добави, че, ако стане въпрос за това, от БСП няма да подкрепят такова решение. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер вчера заяви, че България няма да изпраща военна помощ към Украйна по време на конфликта там.  

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви във видео, публикувано вчера на Фейсбук страницата на руското посолство, че би искала да предупреди официалните български власти, че "доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен".

На извънредната среща на военните министри на страните от НАТО на 16 март беше заявена пълната подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Съюзниците потвърдиха пълното си единство и ангажимента да продължат да предприемат всички необходими мерки, за да гарантират сигурността и отбраната на страните членки. Тези мерки ще останат отбранителни и пропорционални, като се избягва ескалация. 

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви след срещата, че Москва не трябва да се съмнява, че НАТО няма да търпи каквото и да било посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на алианса. Той съобщи, че до седмици военното командване на НАТО ще подготви предложения за трайно повишаване на присъствието по източния фланг. Нуждаем се от мир в Украйна, полагаме всички усилия за постигане на дипломатическо споразумение. Помагаме на Украйна, защото това, което ще постигнат преговорите, тясно зависи от обстановката на бойното поле, каза още Столтенберг. 

Сред актуалните теми в областта на отбраната за България от последните седмици и в контекста на усложнената среда за сигурност са охраната на въздушното ни пространство и поддържането на наличните изтребители МиГ -29, формирането на батальонната бойна група.   

От средата на февруари в съвместни задачи по усилена охрана на въздушното ни пространство се включиха четири испански изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon II, а от април се очаква за съвместна охрана на въздушното ни пространство да дойдат първоначално три самолета F-35 от Нидерландия.

Президентът Румен Радев постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи на работна среща в президентството на 14 март с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. 

Ден по-късно при работното си посещение в Румъния президентът Радев посочи, че винаги е подкрепял засилената охрана на въздушното пространство на България, което дава възможност не само за по-голяма сигурност в нашия регион, но и за много по-добра подготовка на българските летци. Той припомни за очакваното  закъснение в доставката на договорените от България изтребители F-16, които се очаква да пристигнат в страната ни след 2025 г. Затова държавният глава призова правителството и Министерството на отбраната за неотложни мерки и яснота ще могат ли да поддържат дотогава изтребителите МиГ-29 в Русия или, ако това не е възможно, с подкрепата на друга или партньорска държава. 

Премиерът Кирил Петков заяви, че трябва да обърнем изцяло самосъзнанието, че сме част от НАТО и заедно можем не само да пазим нашето небе, но и да пазим целия източен фланг, да имаме координация, да си попълваме дефицитите и общата ни сигурност да бъде гарантирана заедно.

Министър-председателят каза още, че няма как страната ни да плаща милиони евро на Русия за ремонт на самолети. По думите му трябва да се видят и други възможности, като най-важното за България е пилотите ни да не губят летателната си способност. Петков допълни, че се надява при предстоящото посещение на Лойд Остин да се коментира и тази тема. Страната ни ще получи своите F-16, но дотогава пилотите ни трябва да могат да летят с тях, посочи премиерът Петков.

„Ресурсът на изтребителите ни МиГ-29 е малък и недостатъчен, така че ще разчитаме на нашите съюзници. Търсим опции България да продължи да изпълнява мисията по Air Policing. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници", заяви министърът на отбраната Драгомир Заков. Той отбеляза, че за Военновъздушните сили решенията са отлагани дълго време. „В ситуация сме, в която трябва да се взимат бързи и отговорни решения. Те не винаги са популярни, но са важни за сигурността“, посочи Заков. 

Министър Заков каза още, че продължават вече заявените дейности по усилване на отбранителния потенциал на Алианса по всички направления. Към този момент от българска страна това е българската бойна група. „Както беше заявено, тя се ръководи от България, намира се под оперативния контрол на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа и има мултинационален елемент“, каза министърът. Изграждането на бойната група е на доста напреднал етап. В момента се очакват офертите на съюзниците за попълване на този недостиг, който има в състава ѝ като способности, посочи Заков. 

Това ще бъде трето посещение на министър на отбраната на САЩ у нас. През юли 1994 г. в София на официално посещение бе Уилям Пери в рамките на обиколка в няколко страни от Югоизточна Европа. През юли 1997 г. на посещение у нас пристигна Уилям Коен, след участие в срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид на 8 и 9 юли и визити в Унгария и Украйна, припомня БТА.

 

 

 

Коментари

  • рукола

    18 Март 2022 8:03ч.

    Бърза организация да го изпратим с почести преди да е дошъл! Да си обира крушите - няма да участваме в тяхната война!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    18 Март 2022 9:52ч.

    Ракетите С-300, нека ги купят от нас американците!!! А не да получават всичко от нас БЕЗПЛАТНО !!! За 32 години от Сатанинските Античовешки Щати сме получили всичко на всичко ЕДИН КОРАБ РАЗВАЛЕНА ЦАРЕВИЦА през 1991 година !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • исторически обзор

    18 Март 2022 8:06ч.

    Взимай си Канадеца и зад океана ! Когато киевският Княз Игор е взел за своя княгиня внучката на Борис I, предците на този Лойд са били в джунглите на Конго !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 8:10ч.

    Целта е православието да се самоизбие, защото сме непослушни хора с характер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    18 Март 2022 9:18ч.

    Точно за това православни бомбят православни и вкараха и мюсюлмани да колят православни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе ти верно си луда

    18 Март 2022 10:22ч.

    мислех досега, че манкираш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Март 2022 8:13ч.

    Какво става? Да не е свършила войната и украинците да са в Москва, че няма нито една новина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 8:22ч.

    Пращаме системите и нашите 4 американски бази ще изчезнат за отрицателно време... има ли по-хубаво от това? Ако си мислите, че някой българин, румънец, поляк или какъвто и да било ще тръгне да се бие срещу Русия - дълбоко се лъжете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    18 Март 2022 10:20ч.

    Нашата помощ за Украйна ще бъде не с войници, а със системи за ПВО, но понеже ракетите С 300 не стават, ще им пратим комплекти Стрела М.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Март 2022 8:25ч.

    Не е нужно да пращат. Ако се почне новото кримско мурабе и гърмят по нас, какво ще правите? Типично по мафиот ски. Окървавиш и няма назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    18 Март 2022 8:34ч.

    Учете руски език! Отново червената власт ще ни предаде на руската чума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 8:38ч.

    Мама ме научи вече, а аз - децата си... немаш грижи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    18 Март 2022 9:46ч.

    Чумата се отглеждаше в американските биологически лаборатории в Украйна,а вече може би и в тази в София.Честито на всички софиянци и русофоби!И продължавайте да блеете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    18 Март 2022 8:39ч.

    Путин спря Ковида, бати Бойко спря информационата война за войната в Украйна. Путин и Баце са най-важните инфлуенцъри в поне в Европа! Заслужават Нобелови награди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Март 2022 8:50ч.

    За С-300. Нека ги купят американците и всичко е ток и жица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    18 Март 2022 10:23ч.

    Ракетите С-300 са абсолютен боклук и няма да вършат работа на украинците. Ще им пратим преносими комплекти Стрела М, колкото и да вият на умряло путинските дьонмета. Ако седим и гледаме безучастно как Путлер унищожава Украйна, значи сме му съучастници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ли не се изреди тук, ако и американците си развържат кесията

    18 Март 2022 8:50ч.

    ще стане забавно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този хубавец лойд ...

    18 Март 2022 8:51ч.

    ... няма ли да го посрещнем с някое плакатче ? Например защо в САЩ има 60 милиона на хранителни помощи ? Да си отива у дома и американската армия да си изхранва гладуващите ! А не да краде въоръженията на чужди държави !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    18 Март 2022 9:05ч.

    Вървете си у дома, Остин, тук не се добре дошли. Само разруха след вас. А Петков да внимава, ще се види в чудо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Moronic variant

    18 Март 2022 9:06ч.

    Три жалки реда са прекалено малко за коментар на тази статия, та можем да се съсредоточим само върху това колко жалка щатска рекетьорска организация всъщност е НАТО. Изнудвай дребните да ти вършат мръсната работа, докато ти захранват ВПК-то... И още - кога в последните 100 години чужди сили са "охранявали" нашето въздушно пространство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    18 Март 2022 9:11ч.

    Едно става все по -ясно,в плановете на Запада /нейната върхушка/ няма място зя православие и славяни /бели християни, най-общо/-пък нека всеки говори каквото иска. Зелена сделка, африканизация на Европа, джендъризация.Новият Световен ред ще бъде наложен с цената на всичко и въпреки всичко ! След ковид 19,войната в Украйна е само стъпка в тази посока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 9:16ч.

    Прав си, че им се иска и се уплашиха от православните, че не се лъжат по глупостите дет ни спускат, затова ни спретнаха фалшива война, че току виж се избием сами! Няма да им се случат мечтите! Те могат да искат много неща, важното е ние колко ще приемем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 9:17ч.

    Гласове, защо изтрихте живите камери?... за да не видим, че всъщност в Усрайна няма война?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достъпът до официалната информационна агенция на Руската федерация е спрян

    18 Март 2022 9:17ч.

    Такава ЦЕНЗУРА е съществувала само по време на Втората световна война - запечатани радиоапарати. Кой и кога от името на България е обявил война на Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • война на думи

    18 Март 2022 9:21ч.

    На извънредната среща на военните министри на страните от НАТО на 16 март беше заявена пълната подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. ----- Ето, че сме във война в Русия. Официално заявено. Де-окупация на Крим. Дали ще пращаме оръжия е ИРЕЛЕВАНТНО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • война на думи

    18 Март 2022 9:24ч.

    Правителството трябва да падне до няколко дена, и след това да има политическа криза, по възможност без избори. Редно е също мутрите да покажат реален ангажимент към защитата на България, не само да плюскат. Под формата на атентати срещу определени хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • току виж се избием сами!

    18 Март 2022 9:22ч.

    ако не се справим тов. путин ще помогне с чеченско-сирийските си поганци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    18 Март 2022 9:27ч.

    От тавариш Путин не ме е страх - добре е дошъл, барем ни освободи от краварското робство, че не се понасят вече тия ненаядни въшки в главата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    18 Март 2022 10:15ч.

    Отвратителната нечовешка същност на нашенския путиноид. Тия създания не са българи, не са и хора. Хомо путиноидис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Протест

    18 Март 2022 9:22ч.

    Няма ли да се организира протест срещу Остин ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украинска киностудия

    18 Март 2022 9:55ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=4hpam6jXiNU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • армагедончик

    18 Март 2022 10:05ч.

    Руският анализатор Е. Сатановский прозорливо отбелязва, че залогът в полза на НАТО лишава Европа от бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако някой иска доказателство,

    18 Март 2022 10:20ч.

    че колективният Запад е луд, ето: https://www.breitbart.com/politics/2022/03/17/st-patricks-name-is-now-zelenskyy-pelosi-reads-poem-by-bono-at-annual-st-patricks-day-luncheon/ Нанси Пелози чете стихотворение от Боно, че Зеленски бил днешният свети Патрик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Март 2022 10:25ч.

    НЯМАМЕ БУКЕТИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    18 Март 2022 14:06ч.

    Старшията идва да ни информира,че в свободна и демократична България са настанени още 900 окупатори и трябва много да внимаваме и още повече да слушкаме.Да,не е лесно да си свободна и демократична държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи