Министърът на околната среда: Няма критично повишаване на нивата на язовирите

Министърът на околната среда: Няма критично повишаване на нивата на язовирите

Следим нивата на язовирите, няма критично повишаване, каза за БТА министърът на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка с валежите в страната през последните няколко дни. Той каза, че се наблюдават локални наводнения и увери, че нивата на язовирите и реките се следят постоянно.

Във връзка с възможната поява на замърсяване на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна министърът каза, че също има непрекъснат мониторинг.

Да контролираме, съблюдаваме и информираме институциите и гражданите – това ни е работата. Работим с всички министерства, които имат отношение, коментира Попов. И добави, че едно от тях е Министерството на туризма.

Не мога да правя точна прогноза, но от данните, с които разполагам, не очаквам да се появи нещо, което може да представлява риск за туристическия сезон, коментира министърът.

По димите му след случилото се в Украйна замърсяванията са локални и от масла.  

Предполага се, че това са около 150 тона. Може да звучат много, но спрямо морето не са много, каза Попов.

Не само следим самите замърсявания, но чрез разработени модели следим какво е вероятно да се случи през следващите дни, заяви още той. Министърът потвърди, че има и сателитно наблюдение.

По-рано днес от Министерството на околната среда и водите информираха, че към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Оттам казаха, че има определени допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона.

Преди два дни Националният институт за обществено здраве на Румъния заяви, че по официалните канали на европейските институции и международните органи не е получено никакво предупреждение за риск от разпространение на заразни болести вследствие на ситуацията, възникнала в резултат на разрушаването на стената на язовир "Каховка" в Украйна, предаде Аджерпрес.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • бурятмонгол

    15 Юни 2023 22:22ч.

    Лъже соросоида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    15 Юни 2023 23:26ч.

    Вчера имах нещастието да слушам въпроси на Николаев и колежката му към служителка от Института по Океанология във Варна (на Ю ТЮБ). Нивото на интервюиращите и на интервюираната е плашещо! Достатъчно е да припомня констатацията и че след като количествата и съставките на замърсителите са неизвестни - НЯМАЛО ЗАСЕГА ОПАСНОСТ!? България и останалите страни от Черноморския регион са заплашени от реална екокатастрофа. КЪМ ХИМИЧЕСКИТЕ И БИОЛОГИЧЕСКИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ МОГАТ ДА СЕ ДОБАВЯТ И РАДИОАКТИВНИ доколкото вода от Каховка се използува за охлаждане на реакторите на Запорожката АЕЦ! От повече от 30 години се занимавам с анализ на риска. Моделирането за което спомена г-жата не можело да се направи - ами като не можете - питайте в Турция - те могат! И след като редовно помагате при земетресенията, имате всички основания да го искате от тях защото те също са заинтересовани. Какво ще мониторира г-жта - след като спомена параметри които са общи индикатори? Приказките за самоочистващите способности на морската вода не се отнасят до тежки метали (които ще останат в седимента завинаги и ще се емитират във водата и обратно), а за органични замърсители могат да отнемат десетки и повече години. Черно море, което е достатъчно замърсено е на път да се превърне в блато, а курортите и икономиката да банкрутират. В такива случаи е необходим кризисен щаб (в случая с международно участие). Необоходим е мениджмънт на риска - съществуват редица технологии, който иска може да види американските Corps of Engineers, Department of Defense, Department of Energy, Navy, EPA. И е добре тези в Народното Събрание и най-вече закусващите из посолствата да се сетят, че между закуските могат да потърсят помощ и компенсации, както и да защитят интересите на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е тъпо да си тъп

    16 Юни 2023 2:57ч.

    ТОА да каже нещо за потопа в Етрополе? „Проблемът идва от непочистените участъци извън регулация, които са приоритет на държавата”, каза Борис Стоев, главен експерт в Гражданска защита- Етрополе. Областният управител на София-област потвърди, че коритата не са почистени. Като заяви, че е искал пари още през 2021 г., но не са му отпуснали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи