Министърът на електронното управление: Сигурността на предстоящия вот е гарантирана

Министърът на електронното управление: Сигурността на предстоящия вот е гарантирана

Сигурността на настоящия вот е гарантирана, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски. 

Министърът на електронното управление Александър Йоловски опроверга твърденията, че неговият заместник Михаил Стойнов незаконно е изнесъл хеш код за машините за гласуване. Йоловски припомни как се е движила процедурата по удостоверяване и по изграждане на така наречения доверен изходен код, с който се заключва софтуера на машините, след като по-рано днес от "Има такъв народ", поискаха оставката на неговия заместник Стойнов с обвинение, че той е копирал този изходен хеш код.

Йоловски каза, че при генерирането на изходния код, това е направено с паролите на трима членове на ЦИК - всеки е въвел своята част от паролата и всъщност изходният код е точно тези три части, а самите пароли на тези членове на ЦИК са заключени в касата на Централната избирателна комисия в пликове и при нужда могат да се отворят. 

Така заключен софтуерът не може да бъде отключен, обясни министърът и допълни:

"Тук е мястото да се направи едно важно уточнение – сигурността на  настоящия вот се гарантира от следното: машините на практика работят като принтери. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един гласоподавател. Впоследствие общинската избирателна комисия и преди това секционната избирателна комисия отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите. И за  пълнота на изложението, разбира се, искам да отбележа, че с моя заповед и предвид качествата и професионалните умения на моя заместник-министър господин Михаил Стойнов в рамките на месец септември, на 19 септември от той да изпълнява и задължения и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Именно поради това, че той притежава необходимите технически качества, професионални умения да извърши тази задача, както трябва. Това, колеги са фактите".

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Мария ...

    27 Окт 2023 13:38ч.

    ОСТАВКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    27 Окт 2023 13:39ч.

    Министърът не обясни какво е копирал неговият заместник. Явно има нарушение на закона, след като ДАНС са си направили труда да пращат доклад до НС и Президента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Окт 2023 14:25ч.

    тцъ, ДАНС да обяснят какво е записал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    27 Окт 2023 14:44ч.

    viva, от твоята партия не мислят като теб. Чуй ги: https://www.youtube.com/watch?v=2PG4WGAbt48

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи