Министър Пулев: Изнесената информация от ГЕРБ за ББР отговаря на истината

Министър Пулев: Изнесената информация от ГЕРБ за ББР отговаря на истината

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Във връзка с изнесената публично информация, базирана на парламентарни отговори на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, относно подготвян и прекратен от Управителния съвет облигационен заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв., Министерството на иновациите и растежа информира следното: Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана.

Решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15.11.2022 г. То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава Надзорният съвет отказва да одобри решението на Управителния съвет, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена.

Припомняме, че новият състав на Надзорния съвет бе назначен от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев на 7 ноември 2022 г. и именно този състав на Надзорния съвет отказа да валидира направените по облигацията разходи. Така Надзорният съвет, по указание на министъра на иновациите и растежа, на практика е отказал да потвърди решението на Управителния съвет за прекратяване на облигационната емисия и е изискал от Управителния съвет да му бъде представена цялата информация, кореспонденция и преписка по облигационната емисия.

Срокът за предоставянето на информацията от Управителния на Надзорния съвет изтича днес, 28 ноември. По указание на едноличния собственик на капитала новоназначеният Надзорен съвет следва да докладва на министър цялата информация и преписката в срок до утре, 29 ноември.

На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично, а действията му ще се ръководят единствено от върховенството на закона и защита на интереса на държавата.

 

Източник: novini.bg

 

 

 

Коментари

  • Мейджър Том

    28 Ное 2022 19:55ч.

    Искам да разбера каква е била комисионата на Цанко "Не на корупцията" Арабаджиев... И какво ще отговори зеленият му ментор Владко Панев в защита на протежето си. Добре, че вкараха истински надзор в тази институция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мондьо

    28 Ное 2022 20:12ч.

    Дано да разчистят и цялата некомпетентна сган на Михов пърхота, която обитава сградата на Декон Игнати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично"

    28 Ное 2022 19:57ч.

    Е то е ясно какво решение ще вземе. Ще го уволни от телевизора. :) Пак намериха работа на Гешев :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-дпбър пример

    28 Ное 2022 20:07ч.

    За пробит валутен борд.Представете си какво ще става когато го няма борда и сме в еврозоната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колоездач

    28 Ное 2022 20:15ч.

    Жълтопаветниците се провалиха навсякъде, където ги поставиха. Това е добре и оздравително. И показаха колко са "честни" преди всичко. Никой не пусна кръв по чаршафа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те оставят кръв по тоалетната хартия ?

    28 Ное 2022 20:31ч.

    Сигурно щото са елфи някакви ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пластелин

    28 Ное 2022 20:18ч.

    Исторически от съществуването си, банката не е имала по-некомпетентно и слабо управление. За това обаче не са виновни само управляващите банката, а основно Киро, който трябва да понесе политическа отговорност за безхаберието си и за това, че докара банката до невиждано финансово състояние, при възходящ тренд на пазара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цитрон

    28 Ное 2022 20:22ч.

    А кога ще ги попитат за изгонените качествени клиенти? И докарването до фалит на част от тях? И кой ще плаща сметката? Ощетен ли е данъкоплатецът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • LBGT Lover

    28 Ное 2022 20:27ч.

    Пулев е пич. Абсолютно перде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    28 Ное 2022 20:39ч.

    Кои от всички качествени бе Мавродиев ?! тези на аватарчето николайчо, на разни бивши министри на бойко ?! Или онзи хубав клиент дето му купихте сградата до вас за безбожни пари ?! Сус, ей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    28 Ное 2022 20:36ч.

    Цирк ! Те се разбраха бе, хайдуклука ще продължи ! Защо Лингорски не си върне заплатата като главен икономист с нулев принос за банката ?! Защо софка касидовата не е уволнена ?! Защо Пулев, отрочето на един левон не разкаже и за кинтите дето са похарчени за ИТ - джабе пара за негови идейни дружки. Какво точно отбира карадимов от финанси ?! Въобще, помията се фризира, но не умира ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медун

    28 Ное 2022 20:46ч.

    А какво разбират Цанко, Крум и уволнената от Прокредит банк Петкова от финанси? Двамата са били експерти в търговски банки (единият уволнен поради некадърност) а дамата е счетоводителка. От познати разбрах, че единственият и принос бил, че обикаляла да затваря прозорци по стаите, докато духат климатиците. Да я бяха направили домакинка на сградата :) за сметка на това видела ли кадърен- немедлено го уволнявала

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи