ГЕРБ: Назначеният от Кирил Петков борд на ББР похарчил 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги

ГЕРБ: Назначеният от Кирил Петков борд на ББР похарчил 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 11 май 2021, ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ. С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Това каза по време на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ.

„В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни. В този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия“, каза още Сачева.

Ще започнем с малка ретроспекция. Без да има законово право Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на надзорния съвет на БНБ. Това заявиха по време на конференция представители на партия ГЕРБ. В нарушение на нормите таксата е платена от личната му сметка. На 27 май БНБ с нарочно съобщение потвърждава за внесени документи от лица, които нямат представителна власт, а заявленията са в разрез на закона и те са оттеглени.  "Няколко дни по-късно той развива тезата си, че голяма част от 1.4 млрд. от парите на данъкоплатците са дадени на 8 фирми, 4 от които на едно лице. Тезата се развива след това на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните отчети на БНБ обаче показват, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс", заяви Деница Сачева. 

Тя уточни, че около 1,3 млрд. лв. е бил капиталът на банката и е бил наличен. Дейността е развивана с привлечени средства, активите са почти 4 млрд., а кредитите са със солидни обезпечения - това е било състоянието на банката. Тя отхвърли обвиненията на Петков, който през май м.г. твърдеше, че ББР не подпомага средни и малки предприятия, а клиентите й  всъщност са били 18 500, основно малки и средни. Още около 2000 са подкрепени по програмата за КОВИД, според ГЕРБ.

През целия месец юни Петков правел опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството, твърдят те.

На 7 юли е вписано ново ръководство на банката. Новите директори сключват договор за правно обслужване 6 дни по-рано, което е нарушение на Закона за правния регистър, посочиха от ГЕРБ. Договорът е с адвокатска кантора, но с изрично назоваване на Лена Бориславова, а заплатата й е 13 хил. лв. на месец, или 164 298 лв годишно, без ДДС.

"Преди повече от година се говореше за желанието на УС на ББР, назначен от Кирил Петков като служебен министър на икономиката, да се емитира облигация за 1 млрд. лв. Не се появи информация какво се е случило с това, отправихме въпрос към служебния на иновациите и растежа, който тогава е прнципал", включи се и Теменужка Петкова. От отговора, както и от публичната информация на сайта на иснтитуцията става ясно, че е имало е решение на УС за облигация от 1 млрд. лв. "Това е решено на 19 октомври и на 18 ноември е потвърдено от Надзорния съвет, но няма решение на принципала. Тази процедура е прекратена само с решение на Управителсния съвет. Защо, с какви мотиви?", попита Петкова. По думите й от публичната информация и сайта на банката, както и от финансовите отчети става ясно, че ръководството е възнамерявало да емитира тази облигация през второто тримесечие на 2022 или третото, или изобщо да не го прави. "Обсъждано е тази емисия да не се реализира. на практика банката се отказва от емитирането на облигацията. Дали ръководството на банката е извършвало разходи за тази облигация, от която се е отказало", попита още тя.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че е платен един милион за консултантски услуги. Това е огромна щета, нанесена на ББР - за становища по емисии на облигация, която не е емитирана. Отделно 560 хил. лв. са платени за консултантски и адвокатски услуги. "Ако се харчи държавен ресурс единствено с УС, чието вписване е спорно, от министър, който е обявен за конституционно назначен, и този УС взима решения, за които нито Надзорния съвет, нито принципала знае, кой ще носи отговорност за похарчения милион, без да е осъществено намерението на банката", попита тя.

ГЕРБ ще пита министър Александър Пулев дали е уведомяван за решенията на Управителния съвет, ще търси ли отговорност от него и Надзорния съвет, и ще сезира ли АДФИ. 

 

 

Източници: "Труд", "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • братът на Иван Георгиев от Попово

  28 Ное 2022 18:22ч.

  Защо като кликна на статията "Шпигел": Ледена епоха в Бундестага: Немските депутати с пуловери, шалове, и палта" и ми изписва "404 NOT FOUND"? ГЛАСОВЕ да не би да са настъпили мотиката нещо с такива полинекоректни новинки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  28 Ное 2022 18:24ч.

  Пардон, сега се оправи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав

  28 Ное 2022 20:25ч.

  Доколкото разбрах, нарушението на Киро е, че е платил държавна такса със собствени средства. Дай боже всекиму! Така беше при соца, когато носехме нещо от вкъщи в работата за да вървят нещата. А разходите за консултации незаконни ли са? Но се предствят като нещо скандално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посейдон

  28 Ное 2022 20:31ч.

  Боре, що се правиш на ощипан? Естествено, че е платил от собствена сметка, защото по онова време не е бил министър и таксите за лицензите не е имало как да бъдат платени с негово разпореждане през сметка на министерство на икономиката....просто щото не е бил министър. Действията на Киро малоумния са абсолютно незаконосъобразни и се чудя не са ли даже и съставомерни. Ама ти си жълтопаветник и ти е простено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав

  28 Ное 2022 23:21ч.

  Е това ли е държавен проблем? Доколкото си спомням ББР плати акциите на ПИБ на двойна цена вместо пазарната, ставаше въпрос за над 100 млн. Но това не е щета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи