Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но той е последният вариант. И сега получаваме руски газ. Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края на годината. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме много оферти. Повечето оферти са за LNG, но пък за тях няма терминали. Има слотове, но на нас не ни е икономически изгодно да ги купим. Ние трябва да намерим алтернативни източници. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ енергийният министър Росен Христов. По думите му, кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържа тези преговори". Европа не е спряла да купува руски газ, каза още енергийният министър.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвървили от листа с опции", обясни Росен Христов.

По думите му, имаме газ до септември, има откъде да намерим и до края на годината.

"Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме. Оферти има много . Проблемът е в доставката. Повчето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на частни компании, но цената им е такава, че не ни устройва", добави Росен Христов.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"Всеки има право да протестира, лошото е, когато тези теми се използват за политически цели. За какво протестират – да купуваме от Газпром или да купуваме през посредници."

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата в София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", заяви министърът на енергетиката.

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори". Подчерта още, че Европа не е спряла да купува руски газ.

МЕТ е сериозна компания. Забелязахме аномалии в покупко-продажбата на газ от МЕТ. Ако нашите анализи покажат нарушения, ще сезираме компетентните служби. 

Към момента недостигът на газ е около 30% от потреблението или горе-долу колкото употребява "Топлофикация София". По думите на Росен Христов, ако не осигурим доставки на нормални цени, трябва или някой да плати огромна сума или, например, София да остане без парно.

"Всички знаят широко коментираната оферта на "Шиниър" за седем танкера, имаме много подобни оферти - поне три-четири оферти от посредници. "Шиниър" е производител, така че те са добър източник, защото избягваме надценката на посредниците", посочи Христов.

Проблемът на Булгаргаз е с оборотните средства. Има ниска събираемост на вземанията. Основният проблем е с „Топлофикация-София“. "Булгаргаз" няма да фалира, но липсата на капитал е проблем. Утре на МС ще внесем предложение за финансиране - от МФ чрез МЕ ще отпуснем заем от 800 млн. на Булгаргаз. Проведени са разговори с банки, търсим различни източници. Булгаргаз трябва да излезе на пазара и да търси начини да върне този заем. 

Утре на Министерски съвет енергийното ведомство ще предложи да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на "Булгаргаз". Проблемът на държавното дружество е с оборотните средства - коментираните 500 млн. лв. не са загуби, а дефицит - т.е. средства, които са необходими за разплащане, посочи енергийният министър. 

"Предложението за финасиране е чрез Министерството на енергетиката за отпускане на 800 млн. лв. за "Булгаргаз - започна обсъждане, ще обявим процедура за финансиране и рефинансиране на текущите задължения", уточни Росен Христов.

Държавата ще отпусне този заем от бюджетни средства, като идеята е "Булгаргаз" да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема.

Интерконекторът се строи от частна компания. Правителството има дялово участие и възможност да упражняваме инвеститорски контрол. Не спираме интерконектора, а се опитваме да го завършим навреме. Не е упражнен достатъчен контрол и натиск този проект за върви в график. Строителите спазват свой график. Ще е готов, когато е сертифициран. Борим се да е готов в началото на септември. Утре в 14 часа ще има среща със строителя „АВАКС“ при президента. 

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

  • не разбрах

    11 Авг 2022 8:54ч.

    Защо Газпром се явява последният възможен вариант, след като за руския газ не ни трябват слотове, а имаме изграден тръбопровод? И като се говори за цени е добре да знаем колко ще плащаме, ако купуваме сега от Газпром и колко от другите доставчици. И изобщо може ли някой специалист да обясни възможно ли е втечнен газ да струва по-малко от тръбен газ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неспециалист, но географ

    11 Авг 2022 8:59ч.

    Не е възможно. Поне за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Авг 2022 9:15ч.

    Възможно е Мунчо, ако цената се преизчислява спрямо цената на нефта. В момента руския газ е хем скъп, хем несигурен, а курса на рублата се определя административно, а не от пазара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очевидно знаеш

    11 Авг 2022 9:22ч.

    колко струва руския газ в момента. Не се ограничавай само с това, че бил скъп, кажи цената, пък ние ще преценим скъп ли е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    11 Авг 2022 9:30ч.

    Ако може с числа да говорите и източниците на тези числа. А,.. да Мунчо е сина на майка ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Авг 2022 10:02ч.

    70 % от цената е обвързана с тая на нефта, който в момента е много скъп. Да купуват откъдето си искат само да не направят глупостта да сключат дългосрочен нов договор с Гъзпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо Пешо говори на "вие"...

    11 Авг 2022 10:04ч.

    Защо Пешо говори на вие на русофобския тъпанарин с ник "Наблюдател?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защото с ник "наблюдател"

    11 Авг 2022 10:26ч.

    пишат няколко клети русофоби с единствената цел да изкарат и днес някой лев за разходка в мола. Пешо се обръща към всички тях, за да не обиди някого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Защо Газпром се явява последният възможен вариант"

    11 Авг 2022 11:00ч.

    Не прочете ли статията. Отговора е даден. Някои печелят огромни пари само от "преговори". А преговори не са нужни при действащ договор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защото с ник "наблюдател" пишат няколко клети русофоби

    11 Авг 2022 11:03ч.

    Надделяха. Аз престанах да ползвам ник. Наглите, простаците винаги надделяват. От малки са такива. Виждал си ги в магазини или на улицата. Тръшкат се на земята, крещят, реват докато не постигнат своето. Израстват като повредени индивиди. Няма спасение от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който си е тъп не може да разбере

    11 Авг 2022 11:03ч.

    Цената си е по договор независимо долари или евро и няма значение какъв е курса на рублата. Минава се през рубла за да си вземат парите защото през другите банки са им наложени санкции. Анадъмо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цена обвързана с цената на нефта

    11 Авг 2022 11:07ч.

    Лесно се вижда колко би трябвало да бъде. През 2013г цената на нефта бе колкото е сега. Цената на газа тогава бе около 728лв за 1000 кубика, което е 72лв за мегаватчас. Но ... политиците искаха да изхитреят и цената да е зависима от борсовата цена. И ... го налапаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може Би

    11 Авг 2022 11:57ч.

    Наблюдателен, забрави да кажеш и, че руския газ е токсичен, недемократичен и с лош цвят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шибаният кози трол

    11 Авг 2022 13:04ч.

    По-голяма мунка от тебе няма тука, мунка ли си, муньо ли си ? Най-вероятно си трети пол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Авг 2022 8:56ч.

    Като сте оставили Газпром последен на опашката то тогава не си мечтайте за сръбски или унгарски цени на газ. Най-добре си купете седемте кораба на Кирил Петков за да не ви притесняват посолството и жълтопаветния умнокрасивитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредното "недоразумение"!

    11 Авг 2022 8:58ч.

    Да се смееш ли, да плачеш ли? От къде ги намират такива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    11 Авг 2022 9:50ч.

    Назначен е под американски диктат от жалкия президент, за да саботира отношенията с Газпром. Този министър си е агент на ЦРУ, подобно на Кирил Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логично е

    11 Авг 2022 9:04ч.

    ако публично заявявате, че Газпром е последният възможен вариант, като стигнете до него цената му да е като на "последен възможен вариант". От това служебно правителство се очакваше веднага да започне преговори първо с Газпром. Радев, какви същества ни курдиса пак?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Авг 2022 9:17ч.

    За 5 месеца да си имаш работа с Газпром, това само на един рубладжия може да му дойде на ума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако трябва, няма да се къпем, за да е гадно на Путин

    11 Авг 2022 9:29ч.

    Отанец компрексиран некъпан, въшлясал си и си се вмирисал от работа и престараване в полза на задлоквения сахиб във време, когато повечето бели хора карат ваканция. Вземи се кротни и зачезни, нямаш данни да измениш Божието намерение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киропитек

    11 Авг 2022 9:36ч.

    Наблюдател, какво прави един копейкофоб тук, всеки ден и час, направо е интересно, извратена форма на русофилия ли е това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма по-лошо от това

    11 Авг 2022 9:20ч.

    Бацилът на проамериканизма постепенно изпива силите на народа ни. Горе са зададени правилните въпроси, но ограниченостите на министъра по отношение на проамериканска политкоректност ще продължават да пречат на възхода на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прумеристан

    11 Авг 2022 9:21ч.

    Бацилът на проамериканизма постепенно изпива силите на народа ни. Горе са зададени правилните въпроси, но ограниченостите на министъра по отношение на проамериканска политкоректност ще продължават да пречат на възхода на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    11 Авг 2022 9:24ч.

    (логично е 11 Авг 2022 9:04ч. ...................... Радев, какви същества ни курдиса пак?):въbg сичку е сееелЕнЕ ве и "Ти" ве и то голем логичен сееелЕндур

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • понеже ние плащаме цената

    11 Авг 2022 9:29ч.

    имаме право да знаем на каква цена купува газа Булгаргаз и каква би била цената, ако купуваше от Газпром. Истината се познава в сравнението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газпром бил последен вариант

    11 Авг 2022 9:52ч.

    То срамота да кажеш подобно нещо. Позорът радев не е спрял да го носи, като рога. Само че в светите писания пише едно друго нещо. Последните ще станат първи. Закон божий. Май, май от това се бои радев, жълтопаветниците и некадърните политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Авг 2022 10:01ч.

    Имахме договор до края на годината, който Гъзпром наруши. Никой не говори за сключване на нов дългогодишен договор с тях. Става дума за 5 месеца. Копейкаджиите пак не разбрали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пис

    11 Авг 2022 10:03ч.

    Пикай газ тогава, и стой по-далече от форума, че смърдиш на некъпан еврогей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    11 Авг 2022 10:15ч.

    Най-добре е да послуша наблюдателя и да се оправя с три кораба тази година и още четири догодина. Малко газ, но затова пък скъп и американски. Мирише на демокрация отдалеч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то хубаво,

    11 Авг 2022 10:40ч.

    ама освен на демокрация, мирише и на некъпано и непрано :(((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едноокия

    11 Авг 2022 10:55ч.

    Всички тези санкции са като оня дето си извадил едното око та тъща му да има едноок зет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алтернативи

    11 Авг 2022 10:57ч.

    LNG бе алтернатива на газ от Газпром. Сега търсят алтернатива на LNG.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Авг 2022 10:57ч.

    W Belene ima mnogo gaz ot USA. tam go polzwajte

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Авг 2022 11:17ч.

    за какви адвокатски разходи става въпрос какви са тези простотии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изобретение на Запада за легална кражба

    11 Авг 2022 11:32ч.

    Има какви ли не и за какво ли не "консултански" фирми. Вземат огромни пари за да направят "анализ" и да дадат съвет. Спомняте си за огромните пари, които дадоха на HSBC за консултация за Белене. След това не й обърнаха внимание. И на работата на тези адвокати не обръщат внимание. Важното е да им дадат пари, а те ще се отблагодарят по друг повод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Авг 2022 12:06ч.

    Тъпанар. Ами разбира се ще се наемат най добрите адвокати, за да не пащаме накрая неустойка за 1 милиард, както плащаше Борисов за ректорите на Белене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Менте ЗИП

    11 Авг 2022 12:26ч.

    Не са адвокатите, които определят дали да се плаща или не неустойка. Но понеже си тъп, не ги разбираш тези неща. И за Белене са ползвали адвокати, но се плати неустойка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Авг 2022 12:44ч.

    Ползвали са герберски адвокати, чието ниво стига за предаването Съдебен Спор, не за международни арбитражи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо се говорят небивалици за газа и Газпром е последната дупка на кавала?

    11 Авг 2022 12:39ч.

    Защото вече и да искаме Русия няма да ни пусне, а политиците ги е срам да кажат (то си е срамно).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-БИСМАРК

    11 Авг 2022 13:52ч.

    '' Накрая русите идват за парите си.............''-Колко пъти трябва да настъпваме една и съща мотика?Имаме договор с Газпром до края на годината.Като не го изпълним ще плащаме-като за АЕЦ,като за Южен Поток,като като променихме договора ''по пазарни цени''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Разтановка на силите

    11 Авг 2022 13:59ч.

    ПОЛИТИЦИТЕ- знаят ,че изцяло зависят от САЩ.Едно е да имаш 3-5% електорат друго САЩ зад гърба/е има си и рискове но на повечето инстамбулчета им прави кеф/БИЗНЕСА-той е изцяло зависим от политиците ,държавата и САЩ.НАРОДА-засега плаща всички сметки.Но скоро ножът ще опре в кокъла.Ще е нужно само неочаквано сътресение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-ОЧЕВАДНОТО

    11 Авг 2022 14:07ч.

    РУСИЯ-по някаква причина дава отпор на САЩ.Движещата сила в Русия не е Путин,Медведев,Шойгу,Те са отрочета на Елцин/Горбачов/САЩ.И са последния бастион на неолиберализма в Русия.Там предстоят тектонични промени.Ако не се впошем в новата реалност ще ИЗГОРИМ.Цялата ни пол.класа ни води към кладата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    11 Авг 2022 14:27ч.

    Адвокатския хонорар Ленчето ли го лапна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smyrt

    11 Авг 2022 15:43ч.

    киро дай си паспорта е за ешафод

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министре, няма ли най-после да обясниш?

    11 Авг 2022 16:02ч.

    Защо доставката на втечнен газ е приоритет? От всичко това става ясно, че сме изтървали питомното и вече гоним дивото. Какви са тези непреодолими предпоставки да се зачерква Газпром. Ами обяснете, де!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    11 Авг 2022 16:56ч.

    Отговорът е ясен - тресе ги страх да не счупят хатъра на господарите от Козяк. Малко са хората с куража на Орбан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    11 Авг 2022 16:48ч.

    Налагат ни такса "хоро"! Не може да се държиш на това хоро само за снимка, ама някои са много упорити и смятат, че са ги взели, защото много хубаво рипат .Никой в тази държава не бил в състояние да каже каква би била цената на доставката чрез Газпром?! Ами тогава да попитаме "Газпром" – там все някой знае!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...идеята е "Булгаргаз" да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема...

    11 Авг 2022 17:14ч.

    Това някакъв евфемизъм за (частична) приватизация на Булгаргаз ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смолец

    11 Авг 2022 18:03ч.

    Абее всичко щеше да е доста по-просто и лесно,ако навремето не бяха спрели сондажите за шистов газ в Добруджа(след масови и "спонтанни"протести от "кратунковци"дето и една книга не са прочели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да се разкараш с твоя шистов газ

    11 Авг 2022 21:25ч.

    Ходи в "Дневник", там са проамериканските социопати. Само лунен пейзаж в Добруджа ни липсва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До ЗИПа

    11 Авг 2022 18:15ч.

    Пак ще плащаме неустойка, ако не подновим сключения си договор, независисимо, че няма да внасяме газ от Газпром до края на годината- такива са клаузите на договора, който сме подписали. Така че е по-добре да си продължим ползването на газ от Газпром и да не плащаме неустойки залудо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До ЗИП-а

    11 Авг 2022 18:19ч.

    А и освен тези неустойки ще плащаме допълнително и за другия газ, който имаме намерение да купуваме от другаде! С други думи ще ни излезе двойно по-солена тази далавера, НО прекупвачите ще си вземат тяхното, а и сигурно няма да останат без комисионна и нашите министри, които преговарят с тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има газ, има тръба, има най-ниска цена, само трябва да платим (о ужас с рубли)

    11 Авг 2022 19:05ч.

    Всеки път, като стане дума за диверсификация и се сещам за филмчето на Доньо Донев “Умно село”, в което тримата глупаци решиха да построят мост, не напреко, а по продължение на реката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудесна илюстрация на петата българска държава

    11 Авг 2022 21:27ч.

    Подкарахме седма петилетка маймунстване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи