Министър Христов: Меморандумът с „Джемкорп” не е прекратен, беше скрит в чекмедже и има клауза за арбитраж

Министър Христов: Меморандумът с „Джемкорп” не е прекратен, беше скрит в чекмедже и има клауза за арбитраж

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди информацията, че кабинетът Петков не е прекратил меморандума с „Джемкорп“ за 1 млрд. лв., както твърдяха от „Продължаваме промяната“.

Меморандумът e в сила, дори има клауза за арбитраж, каза той пред журналисти.

Според Христов не са били спазени никакви процедури по съгласуване, които са предвидени за такива меморандуми. Нямало решение на Министерския съвет, а самият оригинал на договора бил в чекмедже на служител на служител на министерството. Дори правната дирекция на ведомството била разбрала от медиите за подписването му.  

По-рано в неделя ГЕРБ извадиха документи, според които договорът за 1 млрд. е все така в сила и съобщиха, че ще сезират за това ДАНС, МВР и ЕК.

„В меморандума с „Джемкорп има много неизвестни и много нарушения“, потвърди Росен Христов, който направи инспекция във ВЕЦ „Цанков камък”.

„Нашите анализи показват, че договорът е подписан без каквото и да е съгласуване. Процедурата не е спазена. Договорът не е прекратен, той е в сила. Бившият министър не го е прекратил едностранно, пратил е предложение за споразумение, на което няма отговор. Което означава, че договорът е в сила“, категоричен е Христов.

Според думите му, договорът е изцяло извън архивите и системата на Министерство на енергетиката.

„Оказа се в шкафче на служител на министерството след проверка. Има мълчаливо прикриване на цялото нещо с надеждата може би някога да се върнат във властта и да го продължат“, коментира той.

 

Източник: tribune.bg, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • Ади

  20 Ное 2022 17:24ч.

  Да се надяваме, че прокуратура, ДАНС не спят. Много неща излязоха наяве, време е да се действа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Ное 2022 20:46ч.

  Нищо не е в състояние да събуди каскетурата КАРЕНИН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, ут туй Чикмиже ша злязът

  20 Ное 2022 17:29ч.

  повичи кИлчетъ ут Унуй

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боко

  20 Ное 2022 17:33ч.

  Време е тия шарлатани да бъдат въдворен където трябва. Гешев е на ход. За неустойки те, които ще плаща държавата, да им се изземе имуществото и т. н., както е редът. И техните симпатизанти да си отворят очите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  20 Ное 2022 17:34ч.

  Да има изненадани от действията на правителството на Петков?- едва ли. Някой да попита мин. на икономиката в правителството му-фамозната Нинова какво знае по въпроса.Различно е, когато подписваш меморандум и договор-ама харвардците толкова си могат-забъркват каши,а после-ни чул, ни видял. Питайте Петков и Василев...,ако можете. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В едни чекмеджета евро и злато,

  20 Ное 2022 17:35ч.

  в други чекмеджета договори (скрити и покрити). Жална ни майка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ббббб

  20 Ное 2022 18:16ч.

  Меморандумът не е договор, а е документ, в който се съдържат възгледите на дадено правителство, по определни въпроси и от него не произтичат права и задългжения. Нека се представят нещата в истинската им същност, а не да се търси само сензация! Да не говорим за заробващите договори на ГЕРБ за турски поток, за автомагистралите, договора за концесия на златото ни и още и още....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава защо ще има арбитражни клаузи?

  20 Ное 2022 18:46ч.

  Очевидно това не е точно меморандум, ако и да се зове така. Най добре е да се публикува, та да се види, що за договори се подписват....иначе е точно това, което се опитват да ни убедят че не е... Защото какъв би бил смисъла от арбитражни клаузи в документ, с пожелателен характер, от който можеш да се оттеглиш във всеки един момент?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако е само пожелателен меморандум, тогава какво Петков и Василев заявяват, че е прекратено?

  20 Ное 2022 23:20ч.

  Кой кого прескимбичва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, ноу интиресну мъльчание зъформиа ПП

  20 Ное 2022 19:53ч.

  3-4 дене муа ни бръмнъ. Дей ургиналъ нъ писъмцету зъ отказ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоо докато беше в Америка живееше като скот едва ли не като просяк

  20 Ное 2022 22:01ч.

  нито къща, нито апартамент, нищо, ходеше и се молеше по българи които са да го вземат ужким за малко при тях, и така докато излъга едно момиче да го запише в Калифорнийския университет, и после де взел изпити де не взел извадиха му някакъв кетап от базата ужким завършил нещо, но най-вероятно едвам е взел асошиейт дигрий, и после това момиче така бягаше от него, явно ГРУта джийте които са го изпратили в щатите за ЛЕГЕНДа, са подгонили и това момиче, че тя за да се отърве от тях се записа за космонафтка в НАСА, да лети до Марс, белким се отърве от тия, и после аййййде в международни руски фирми единствената цел на които е да разлагат западната цивилизация, затова му е забранено с черен печат да се връща повече в щатите , затова му е възложено от ГЕРЕУТО да гони Кирил Петков защото той е истински западен възпитаник на елитния Харвард.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-големи глупости не можа ли да измислиш?

  21 Ное 2022 2:07ч.

  Ай стига, бе, какво гру те гони, така с приказки под шипковия храст може да се пише какво ли не...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хуманитар

  20 Ное 2022 22:56ч.

  Уважаеми журналисти,пишещи и мислещи граждани, Моля Ви продължавайте да следите фактите, да проверявате информацията, да мислите неудобно и критично и да пишете. Има смисъл от говоренето, от Вашата, различна от официалната, гледна точка. Нашите гости от Харвард си мислят, че 100% от нас са заспали, че не сме наясно с тяхното модерно стартъп мислене, че те, гигантите и тънките познавачи в лабиринтите на икономиката, могат да разиграват голяма част от обществото, което е на мъдра възраст и му е присъщо да разпознава ,,героите на нашето време,,. Всичко е ясно при тях, но защо са уж толкова прозападни, а по комсомолски не търпят чуждото мнение. Ами че това сме го живяли ... Нека не го позволим отново на неканените ни гости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  21 Ное 2022 8:59ч.

  Дали един правен документ е договор или меморандум няма никакво значение как е озаглавен, а смисълът и съдържанието му. Ако има права и задължения и съответно санкции за неспазването им и предвиден арбитраж за разглеждането им, това е обвързващ договор. Ясно, че бивши и настоящи министри и чиновници ще шикалкавят, но няма ли поне малко правно грамотни журналя да поразровят с правилните въпроси. И къде са т.нар. правооохранителни органи с огромните заплати?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  21 Ное 2022 12:02ч.

  Пе-пе-тата са престъпна банда! Прокурори няма ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи