ГЕРБ: Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен, цялата ни енергетика е дадена на концесия на офшорка

ГЕРБ: Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен, цялата ни енергетика е дадена на концесия на офшорка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Меморандумът с „Джемкорп” (Gemcorp) не е прекратен, заявиха от ГЕРБ на пресконференция в неделя, по време на която показаха официални документи.

От партията информираха, че ще подадат сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия и заявиха, че кабинетът "Петков" е дал цялата българска енергетика на концесия на офшорна компания.

"Той е подписан на базата на хвърчащ лист, буквално за два дни. Предложението за самия меморандум е дошло от компания, различна (от тази), с която е подписан. Самата офшорка не фигурира в предложението, а се появява на датата на подписване на меморандума. Далаверата за 1 млн. щ.д., с която цялата ни енергетика е дадена на една офшорка – АЕЦ "Белене", АЕЦ "Козлодуй", Мариците - само е потулена". Това заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ. Кирил Петков се е надявал да се върне да управлява, допълни тя.

По думите на Трифонова ГЕРБ ще искат да има комисия в парламента, която да разследва случая. „Български министър си позволи по време на изслушване в комисия в парламента да излъже. Ще разкрием всяка една част от тази далавера. Защо министър Александър Николов излъга, защо министри си позволяват да лъжат”, каза Трифонова и обеща всички обстоятелства да бъдат разнищени.

ГЕРБ изпълниха заканата си да разкрият подробности за меморандума в областта на енергетиката с компаниите IP3 и Gemcorp. Преди дни лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че договорът не е прекратен, а бившата енергийна му министърка и настоящ депутат Десислава Трифонова е получила отговор, който потвърждава това. Затова и днес ГЕРБ дава пресконференция, с която отново обвинява "Промяната" в лобизъм. Договорът трябваше да е прекратен още през юли. 

„Това са пълни глупости, като тази пушилка се вдига с предизборни цели. На първо място – това е неангажиращ меморандум. На второ място – в него е предвидено изрично възможност за едностранно прекратяване без никакви други последствия“, отрече обвиненията бившият министър Александър Николов. 

Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и тихо и спокойно и да продължи да изпълнява договора. ГЕРБ го обвиниха, че 3 месеца е крил доклада на ДАНС и едва на 20 юли МС решава да прекрати меморандума. "Министър Александър Николов на 27 юли казва, че едностранно е прекратен меморандумът. Това не е така. Gemcorp е фирма фантом, за която няма данни. Вместо да го прекрати, изпраща писмо само по мейл, с което ги кани на двустранни срещи, ако компанията желае, за да уреждат за в бъдеще взаимоотношенията си", обобщи Трифонова.

"Министър Александър Николов на 27 юли казва, че едностранно е прекратен меморандума. Това не е така. Gemcorp е фирма фантом, за която няма данни. Вместо да го прекрати, изпраща писмо само по мейл, с което ги кани на двустранни срещи, ако компанията желае, за да уреждат за вбъдеще взаимоотношенията си", обобщи Трифонова.

ГЕРБ подозират, че в министерството на икономиката е извършвана дейност по унищожаване не документи за прикриване на следите.

Делян Добрев обяви, че има заплаха за националната сигурност. "Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР", закани се той. И отбеляза, че за спиране на газа нямало решение на МС, но за Gemcorp има, и е ясно кой го е подписал - Кирил Петков и жена директорка на дирекция. "Кога на оперативно заседание се прави протокол и кога не? За газа подписал ли се е?", попита Добрев.

Според ГЕРБ с меморандума е нарушен регламента за държавните помощи. Има арбитраж в Париж, добре че не останаха още 6 месеца, че и енергетика нямаше да имаме, добави той.

ГЕРБ ще инициира създаването на временна комисия не само за подписването, но и за прекратяването на меморандума. Трифонова се възмути, че Александър Николов е излъгал предишната комисия и това личи от отговора на служебния енергиен министър Росен Христов. Лъжите им са доказани от документите, с които разполагаме, настоя тя.
Бойко Борисов се включи при въпрос за подкрепа на бъдещ кабинет. Не искам да се включвам с тоя разговор, нека ми истърт каже вер и ли са тези документи.

 

В дискусията се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ще е катастрофа, ако таз комисия остави ПП да отговорят на тези въпроси, ще има отрязана ръка. Не искам дори да се включвам в този разговор. Нека министърът на енергетиката каже дали са верни тези документи. Не знам по силата на кой закон можеш да подпишеш такива документи. Въпросителните са повече от отговорите", каза Бойко Борисов.

Даже хората на ПП не знаят за какво става дума. Даже Цветанка Ризова каза, че договорът е прекратен. Въпросът е дали има хора в обществото, които им вярват. Площадната демокрация стана модерна. Говори се, че ГЕРБ, БСП, ДПС искали да се върнат. Само допреди месец ние ги победихме по техните правила. Не го правим заради БСП и ДПС, хората искат да има и хартия, каза Борисов.

Той попита какъв е този паничесзки страх, че може да им се вземе флашката. Готови сме да сме съвносители по проекта за Избирателен кодекс на ДБ и ПП, каа Борисов. Той не бил съгласен обаче срокът да е един месец, защото това означавало, че държавата се тласка към нови избори.

Според Борисов няма никакви основания да се бърза с този закон. Трябва пред камерите да се реши въпросът с флашките и кода. Не искам да се мисли, че това го предлагаме под уличен натиск. Това ескалиране, каквото стана пред дома на Йордан Цонев, ще доведе до гражданска война, това ли искат те, предупреди Борисов, като сравни демокрацията на Кирил и Асен с шпицкоманди.

Защо правим избори, щом ще ни диктуват от някакво малцинство. Затова трябва да се формира правителство, дори то да е от експерти. Трябва обществото да бъде убедено, че не се правят изборни фалшификации. Ние осигурихме парите, ЦИК - машините, но тогава още Карадайъ ме предупреди какво ще се случи с машините. Трябва агенция по киберсигурност. Затова не среднощно, а пред камерите трябва да се реши, каза Борисов.

Той иска разговор с всички партии. "Дяволът е в детайлите, затова трябва да чуем IT специалистите, за да се успокоят хората", каза Борисов. Той обаче е категоричен, че голямата част от хората искат да се гласува с хартии.

На мен ми е мила държавата и народът, затова съм склонен на компромиси. Без редовно правителство няма да може да се мине през зимата. Така и с третия мандат няма да се направи правителство. Една пета от спестяванията на хората вече са заминали, каза Борисов и добави, че това са много пари.

Само с баланс и отстъпки може да се управлява. Хората са ни направили първи, но не са казали, че само ГЕРБ трябва да управлява. Умишлено се пазя от разговори със Стефан Янев, защото съм брюкселски възпитаник, а не харвардски. Т.е. докато нещо не е договорено, нищо не е договорено, каза Борисов.

Той иска подписан документ по политики. "Това е работещо, така се прави и в Германия", каза Борисов.

Той обясни, че се работи отговорно по тази тема, както е правено на три пъти. "ПП за 6 месеца загубиха и двама партньори - БСП и ИТН, даде пример Борисов и добави: "Така Черния Петър ще остане у тях. Затова една крачка назад за една седмица, за да се чуят аргументите", каза още Борисов. 

Според него накрая е добре да останат само машините, но хората трябва да бъдат убедени в честността на вота. Сега и за двата способа имало подозрения.

 

Източници: epicenter.bg, "Труд", NOVA 

 

 

 

 

Коментари

 • регистрацията на ПП като партия да бъде отнета

  20 Ное 2022 15:14ч.

  Получи се огромно натрупване от обосновани предположения за противоконституционност и незаконност от страна на ПП и нейните ръководители. Трябва ЦИК със задна дата да преизчисли резултатите от избори 2022 г.чрез отпадане вота за ПП. Или напълно да анулира изборите като недействителни и да се насрочат нови предсрочни парламентарни избори.В противен случай,Презицентът е принуден да връчи втори мандат на партия,уличена в тежки противодържавни деяния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма проблем за ПП

  20 Ное 2022 16:16ч.

  Те управляваха БЕЗ да са регистрирани като партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, Чикмижету и кИлчеттъ рапъ да ядът

  20 Ное 2022 16:51ч.

  ДжеБкорп дифцити дълг дор трийси пуруцента гаС по-скъп ени 9 милЯрда ут бюжета ълбанскини иликтрички. Тес мунчетъ златни ни излязуъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анита

  20 Ное 2022 18:31ч.

  Който е гласувал за ПП първия път, е за психоаналитик. Който е продължил да ги следва до урните с кучешка вярност, е за психиатър. След трета подобна заблуда нещата опират до екзорсист. Ако голяма част от българите ( често богати, с престижни професии, бивши емигранти със самочувствие на инвеститори) са загубили инстинктите си за добро и зло, ако нямат социална чувствителност и не усещат пулса на световните събитията, каквото и да ни чака, сме го заслужили. Защото не можем да се наложи над гореспоменатите. Всеки, гласувал три пъти за ПП, трябва усърдно да започне да чете книги.Не за кулинария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  20 Ное 2022 20:46ч.

  тиквеник, ти цялата енергетика я хариза на сащ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  20 Ное 2022 23:36ч.

  "Брюкселски възпитаник" Сюрреализма превзе политиката,коментара е невъзможен, умът немее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислещ

  21 Ное 2022 0:14ч.

  Според него накрая е добре да останат само машините, но хората трябва да бъдат убедени в честността на вота. Това означава, че ГЕРБ отново не знаят какво правят. Учудвам се че изобщо им останаха избиратели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалю

  21 Ное 2022 0:53ч.

  Тъй както отиват работите, скоро боцата ще подпише промени в Меморандума с Джемкорп, в който ще са внесени всички необходими промени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи