Минималната заплата става 850 лева

Минималната заплата става 850 лева

По предложение на БСП депутатите вдигнаха минималната заплата на 850 лева.

Това се случи с приетия на първо четене законопроект за изменение на Кодекса на труда, който мина със 175 гласа "за" и 3 "въздържал се" (2 от ГЕРБ-СДС и 1 от ДБ). 

В момента минималната работна заплата в страната е 710 лева, което означава, че увеличението е с почти 20 процента.

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й, гласи одобреният на първо четене законопроект на левицата.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот. 

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

В края на ноември законопроектът мина с пълно мнозинство на първо четене в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Според предложението на БСП минималната работна заплата следва да е в размер не по-малък от 50% от средната брутна заплата за периода от последните 12 месеца. Обвързването на минималната със средната заплата е заложено в директива на ЕС. Такива предложения имаха и партиите по време на предизборната кампания. 

"Проблемът, който имаме, се казва служебно правителство", заяви по време на дискусията по законопроекта лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

Тя припомни, че през август служебното правителство обеща увеличение на минималните заплати на 770 лв., но по-късно се отказа и на 1 ноември, с ден закъснение и в противоречие със Закона за публичните финанси, внесе удължителен закон, а не нов закон. Нинова е на мнение, че с този ход кабинетът на Гълъб Донев замразява доходите. 

"Най-сетне стигнахме до важните теми", отговори експремиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. След като БСП дружно с ДПС и ГЕРБ-СДС прекрояваше Изборния кодекс, почти два месеца след първия работен ден на 48-ото НС в зала най-сетне започнаха да се гледат законите, които отговарят на предизборните обещания на партиите. 

Петков заяви, че парламентарната му група ще подкрепи текстовете, тъй като вдигането на минималната заплата е сред 16-те приоритета на ПП. Той добави, че между двете четения ще предложат минималната заплата да е 50% от средната, изчислена на базата на последните шест месеца. По думите му така доходите ще са по-справедливи, особено в условия на инфлация. 

Бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева заяви, че всички в залата искат да вдигат заплати, но в предложението на БСП липсва оценка на въздействието, което това ще има върху икономиката и финансите на страната. Тя цитира служебния финансов министър Росица Велкова, която преди месец обяви, че вдигане на минималната заплата с 10 лева струва на бюджета 50 млн. лв. Сачева изрази съмнения, че такова рязко увеличение на минималната заплата може да стимулира сивата икономика. 

Георги Георгиев от "Възраждане" заяви, че групата му ще подкрепи предложението на левицата, но поиска по-малък данък върху печалбата за микро и малкия бизнес. 

"В България не трябва да има работещи бедни" - с тези думи Севим Али от ДПС заяви, че парламентарната му група ще подкрепи законопроекта, но ще направи предложения между двете четения. 

Лилия Недева от "Български възход" също декларира подкрепа за законопроекта, но също прогнозира ръст на сивата икономика. Тя поиска срокът за предложения между двете четения да бъде удължен на 14 дни. Деница Сачева от ГЕРБ-СДС също излезе със сходно предложение. Това на практика означава, че минималната заплата няма да се вдигне от началото на 2023 г. Заради това от "Продължаваме промяната" са направили сходно предложение, касаещо увеличаването на минималната заплата, в закона за удължаване на бюджета, който ще бъде разгледан до края на годината. 

В крайна сметка идеята на БВ за по-дълъг срок за предложения не мина. Депутатите имат 7 дни, за да предложат редакции. След това текстовете се връщат за второ четене в комисия, а след това отново в пленарната зала.

 

Източници: "Офнюз", БТА

 

 

Коментари

 • а пенсиите кога?

  08 Дек 2022 12:25ч.

  А пенсиите все същите. Увеличават само на тези, които никога не са работили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жепеец

  08 Дек 2022 20:24ч.

  Защо всички вие, които плачете че имате ниски пенсии не кажета какво, колко години сте работили и на каква сума сте се осигорявали ? Аз работих 37 години като ръководител- движение и влаков диспечер на смени. Сега не се оплаквам от пенсията ми, защото я увеличиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ветко

  08 Дек 2022 12:30ч.

  Е биволи ата от бсп си прави пр акция, но да каже откъде ще дойдат тези пари. Или заеми та да ги връщат идните поколения. Корнела е вредна за политиката. По скоро да лети. Туй ляво обединение да действа по с ръчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ветко

  08 Дек 2022 12:31ч.

  Е биволи ата от бсп си прави пр акция, но да каже откъде ще дойдат тези пари. Или заеми та да ги връщат идните поколения. Корнела е вредна за политиката. По скоро да лети. Туй ляво обединение да действа по с ръчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  08 Дек 2022 12:37ч.

  Мдаа, и сега цените рязко тръгват нагоре. Да увеличаваш изкуствено МРЗ по време на инфлация е чисто самоубийство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Дек 2022 12:54ч.

  Много важно! Предстоят съкращения, тъй като осигуровките вървят нагоре. Просто и ясно. Така е, когато индивиди на държавна работа конструират закони за пазарна икономика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Дек 2022 13:02ч.

  До А пенсиите кога? 08 Дек 2022 12:25ч. Направо ми писна да се разправям с неуки и прости хора. Майка ми работи от 15-годишна в малки печатници, от сутрин до вечер. Дете от сиропиталище, сирак. 40 години трудов стаж. Три пълни трудови книжки! Разберете най-после: Сега пенсиите се увеличиха на хората, пенсионирали се най-рано, по 30 години не им е пипана пенсията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  08 Дек 2022 13:52ч.

  Аз съм "за". 850 лв. са мизерна сума, особено за млад човек, който издържа семейство. Грозно е да завиждаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  08 Дек 2022 14:46ч.

  Проблема е друг. Този млад човек може и да го съкратят като работодателя си сметне осигуровките и се окаже, че му идват горница. Също така това увеличение ще се отрази на този човек като иде до магазина (където заплатата на продавачките се отразява на стоките) да зареди (заплати на персонал и доставчици) или каквото и да е друго. Тези пари няма да дойдат по магия. Пак ние ги плащаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  08 Дек 2022 16:28ч.

  Работодаелят, вместо да го съкращава, може да направи по-добра организация. Щото причината за ниската производителност не са работниците, а шефовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Печатар

  08 Дек 2022 15:23ч.

  Споко,ще печатаме яко кинти!!!И нека кашкавала стане 50 кинта до нова година!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  08 Дек 2022 15:33ч.

  Мярката не следва да е МРЗ, а депутатска такава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен да ни се увеличат осигуровките

  08 Дек 2022 15:50ч.

  На нас, останалите, и все повече да се размива разликата между квалифициран и неквалифициран труд, друга "полза" от подобни решения не се забелязва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, ас мислиф чи суцалисъма

  08 Дек 2022 17:00ч.

  утечи дор трийси кусур лета назат ма ний се я карами нъ цитралну пълъниръни бе тес пултици ни са ли утфаряли икуномикз 101

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • икономист

  08 Дек 2022 18:37ч.

  После да не се чудите защо кашкавала станал 90 лв килото. Или защо едностаен апартамент струва 150к евро. Или защо кило изгнили банани струва 50 лв. Катар имат висок стандарт защото имат нефт. България има ли нефт - има въздух под налягане. Изкуственото печатане на пари никога не води до добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  08 Дек 2022 20:12ч.

  Аз съм за намаляване на годините за пенсия. На работещите пенсионери да не се изплащат болнични и за премахване на обезщетението за безработица и всякакви други социални измишльотини, телкове и т.н. Защо никой не мисли за тези, които работят.?Аз лично за 35 г трудов стаж, нямам и 35 дни болнични. Познавам много такива хора. Същевременно, когато в колектива има болни, работим и за тях. Накрая на месеца на банкомата всички са равни. Това е много несправедливо. А в провинцията за да си намират работа соц. Служби раздават храни, енергийни буквално на всеки. А какво да кажа за схемата 6 х 6. Работа обезщетение за безработица. И така до пенсия. Ай сиктир. Нарочно отглеждат мързели. Така нар соц програми от политиците се представят като нещо положително, а това отвращава съвестно работещите хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи