МФ: Печалбите на бизнеса са нараснали с 20 млрд. лв. за две години заради държавните свръхстимули

МФ: Печалбите на бизнеса са нараснали с 20 млрд. лв. за две години заради държавните свръхстимули

Автор: Цветелина Соколова, mediapool.bg Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бизнесът в България е декларирал пред Националната агенция за приходите рекордни печалби през 2021 г. и 2022 г. През всяка от двете години положителният финансов резултат за данъчни цели е нараснал с над 10 млрд. лв., при положение че през 2019 г. ръстът е бил с под 1 млрд. лв., а през 2018 г. – около 3 млрд. лв. Именно за да намали свръхпечалбите, държавата предлага въвеждането на извънреден солидарен данък върху свръхпечалбите за второто полугодие на 2023 г., става ясно от публикуваните от Министерството на финансите в петък вечерта проектопромени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

През 2021 г. декларираната данъчна печалба от дружествата е 37.5 млрд. лв. на фона на 27.2 млрд. лв. през пандемичната 2020 г. През 2022 г. прогнозната печалба нараства до рекордните за българската икономика 47 млрд. лв.

Към тези суми трябва да се добави и декларираният доход от едноличните търговци, който до 2020 г. е около 700 млн. лв. годишно, а през 2021 г. и 2022 г. е съответно 1.1 млрд. лв. и 1.4 млрд. лв.

Източник: Министерство на финансите

Още преди Нова година в един от месечните бюлетини за изпълнението на бюджета Министерството на финансите официално призна, че неадекватните компенсации за цената на тока изкуствено надуват печалбите на определени сектори от бизнеса, които на всичкото отгоре са прехвърлили тежестта в цените за крайните клиенти.

От мотивите за въвеждането на данък свръхпечалба става ясно още, че държавата е изсипала само за бизнеса (без домакинствата) през бюджета извънредни 11.2 млрд. лв. под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки през периода на пандемия, война в Украйна и енергийна криза – 2020-2022 г.

Помощите и компенсациите за фирмите са били в размер на 2.1 млрд. лв. през пандемичната 2020 г., 2.3 млрд. лв. през 2021 г., а през 2022 г. нарастват драматично до 5.9 млрд. лв.

Едновременно с това са въведени и "антиинфлационни" намалени ставки на ДДС, както и освобождаване от акциз, за определени стоки и услуги, които са довели до загуба за бюджета от 909 млн. лв. за последните три години. През 2020 г. загубата е била 95 млн. лв., през 2021 г. – 284 млн. лв., а през 2022 г. тя скача почти двойно – до 531 млн. лв. Затова МФ предлага възстановяване на стандартните ставки за всички стоки и услуги без хляба, брашното, бебешките храни и книгите от 1 юли тази година.

"Анализът показва, че финансовата подкрепа от страна на държавата във връзка с възникналите здравна и енергийна криза и военните действия в Украйна е била навременна и достатъчна, като е запазила не само съществуващия бизнес, но е осигурила условия за неговото развитие и за генериране на печалби", коментира МФ.

Именно с аргумента за генерираните неравновесия служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че предлага на бъдещия парламент нов данък върху свръхпечалбите на фирмите. Ще се облагат само бъдещи печалби – тези, които ще бъдат генерирани през второто полугодие на 2023 г., когато се очаква компенсациите за цената на тока да бъдат преустановени.

Предлага се основата за определяне на солидарната вноска да бъде разликата между данъчната печалба за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. и 50% от средната стойност, увеличена с 20%, на данъчните печалби за 2018, 2019, 2020 и 2021 години. Ставката на данъка ще е 33%.

В интервю за БНР в неделя министър Росица Велкова коментира, че има вероятност предложените от нея данъчни мерки за увеличаване на приходите да не бъдат подкрепени от политическите сили в новия парламент, ако се съди по техните изказвания до момента.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Както и да го извъртате, кражбата си е кражба.

    19 Март 2023 17:41ч.

    В законопроекта за изменение и допълнение на ДОПК пише, че планирате да крадете от всички, включително микрофирми с 1-2 наети и смешни обороти от няколко десетки хиляди лева, а не само от получателите на "държавни свръхстимули". В същия документ пише, че тази кражба (а.к.а. еднократен данък "свръхпечалба") не се признава за разход, следователно и върху нея се дължи данък! Така че - айде улево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Март 2023 23:10ч.

    Едно и също всеки ден и не ги отменят .........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    19 Март 2023 19:11ч.

    Тук имаме констатация,че държавата е взела 20млрд от гражданите си и ги е дала на " бизнеса" За което действие т.е обир поне 1 000чиновника и политици трябва да влязат в затвора до като са живи.Ето Ви реалното измерение на геноцида в/ху народа от 30г.Няма пари за лечение на деца но наливаме 20млрд в часни фирми.В лица като Велев които ставаха и лягаха с пазарни мантри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма голям и тлъст бизнес в БГ-то, който да не е свързан с държавата, общините и помощите ЕС.

    19 Март 2023 19:14ч.

    Толкова за капиталистите у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    19 Март 2023 20:33ч.

    Капиталистите навсякъде са едни и същи, щом им падне възмоност за лесни пари, те се вземат веднага. Тук какво, калкулирали са увеличенията в цените, а са си присвоили субсидиите, ами супер, ето ти двойна печалба. Що па не! Плащат "гражданите", сключили "обществения договор" по езика на наставниците! Увеличението на цените на елекричеството в България не бе обективен процес, това бе възможност за свръхмонополна печалба, заради увеличението зад граница и не бе пропуснато. Дальше, больше, както казва един "мепризиран" народ днес. Има ли лекарство, има, но не е еврогейско. Със закон се премахва и забранява частната собственост върху естествените монополи, т.е. ток, вода и които още намериш. Създават се държавни вериги от аптеки и супермаркети, а евентуално и по няколко млякопреработващи и месопреработващи предприятия. Продажбите и произвоството са с нормално необходимата печалба, но не със свръхпечалба, частното си остава, няма лошо, ама няма да може да картелира пазара и производството. Ако инвестираш печалбата в България, имаш облекчения, ако я изнасяш, те дерат. Ама ние обичаме офшорки, нарушавате ни правата и свободите! Е, ако се слушат гурутата на капитала и брюкселските мандарини (щедро платени от него), ще е все така и по-лошо, което се и провижда...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    19 Март 2023 21:00ч.

    Kартелът,монополът,протекционизмът ,че това е днешният Запад.Да се разправим с картелите и монополите?Де юре сме признали западното законодателство,де факто е = война.Затова сме обречени в ЕС.Съседите Турция,Сърбия,Македония,Албания се развиват по -бързо от нас.Защо?Защото имат по голяма степен на свобода да решават проблемкте си.В България нещо се случва само ако трябва да угодим на интерес на ЕС и САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    20 Март 2023 6:47ч.

    Адмирации! Първата крачка към промяна на статуквото е направена, а тя е: Прозрачност. Втората крачка: излизане от ЕС и структури водещи към преднамерен фалит на европейските икономики. Изход има, да се помисли за алтернатива на меж. разплащания и намаляване на зависимост от ЕЦБ, МВФ, СТО, СБ и НАТО. С две думи самодостатъчна икономика и "Резервен План "Б"", за да не се случи "сценарият Гърция", натиснаха червеното копче и им бе поставена усмирителната риза. Връщам се към едно интервю на Недков: "сигурни ли сме кой победи ВСВ?", и книгата на Бърнам 1940, последвалата критика от страна на Оруелq и на по късен етап "1984 г.", написана през 1948 г., най-вероятно като "извинение" за правотата на Бърнам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи