Местим часовника с час напред тази нощ

Местим часовника с час напред тази нощ
На 28 март в 3.00 часа въвеждаме лятното часово време. Според европейските планове тази година трябваше да е последната, в която времето се сменя. Не е сигурно, че ще е за последен път, въпреки че Европейският парламент гласува през 2019 г. да се откаже изцяло от промените в часовото време.

 

Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври, когато по принцип се връщаме към астрономическото време.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тази директива се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на ЕС.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

Коментари

 • кавказки пленник

  27 Март 2021 15:50ч.

  Да живее 1 април ! Денят, който се завръща на 42, цели 105 години след убийството си! Дали ще позволи да бъде убит отново?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непротивобайхуйствателствайте

  27 Март 2021 16:53ч.

  Фейсбук колаж призовава: Сменете часовника и правителството! на 27.03.2021 в 16:48 https://frognews.bg/images2/Katya/chasovnik_izbori.jpg Колаж напомня за смяна на времето и предстоящите избори. „Тази неделя не забравяйте да смените часовника. Другата не забравяйте да смените правителството“, призовава неизвестен автор. Колажът се разпространява във Фейсбук като „топъл хляб“. В болшинството коментари се призовава хората да не се страхуват и да гласуват за смяна на сегашната корумпирана власт. https://frognews.bg/images2/Katya/chasovnik_izbori.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи