Менда Стоянова: Икономиката расте и приходите са повече

Менда Стоянова: Икономиката расте и приходите са повече
Данъците ще вървят постепенно нагоре, но не като ставка, а като обем. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова по повод предстоящото обсъждане на проектобюджета за 2019 г. Според нея повишаването на максималния осигурителен доход не е вдигане на данък. Тя подчерта, че икономиката не може да се развива без подходящите средства и политики за образование, заради което то е сред приоритетите на бюджета за следващата година.

 

Снимка: архив

 

Всяка година се говори за рекорден бюджет, защото става все по-голям - за последните две години бюджетът се е повишил с 10 млрд. лв., което означава, че икономиката расте и приходите в бюджета са повече, обясни Менда Стоянова.

По думите ѝ, при всички случаи „данъците ще вървят нагоре не като ставки, а като обем“, заради което е постигнат огромният ръст в приходите, без данъците да се увеличават.

При данъка за автомобилите става дума за преразпределение на тежестта, защото данъчната тежест за автомобилите, които не замърсяват толкова околната среда, ще бъде намалена, допълни тя.

Увеличаването на максималния осигурителен доход не е равно на увеличаване на данъците, тъй има ръст на средната и минималната работна заплата, но не и на осигурителния доход.

Стоянова поясни, че увеличаването на максималния осигурителен доход носи плюсове за вносителя.

"Това не е данък. Трябва да престанем да разглеждаме осигуровката като данък, защото в крайна сметка през осигуровката и нейния размер получаваме някакви придобивки през обезщетения", каза Менда Стоянова.

Вдигането на акцизите е достигане на минималните европейски нива и не е коректно да се говори за вдигане на данъчната тежест, поясни Менда Стоянова. Тя допълни, че чрез повишаването на средната работна заплата, максималния и минималния осигурителен доход растат приходите и респективно обезщетенията от бюджета.

Максималният осигурителен доход е свързан с максималната пенсия, изтъкна Менда Стоянова. Това увеличение не е било предвиждано, но е постигнато чрез преговори със синдикатите. Тя обясни, че повишаването на максималния осигурителен доход е свързано с вдигането на тавана на пенсиите.

В бюджета има излишък, но това не означава ударно харчене в годината, обясни Менда Стоянова. Капиталовите разходи се правят в края на годината, допълни тя.

„България се задъхва от липсата на кадри“, допълни тя. Няма да имаме ръст на БВП, ако не намерим начин да доставим работна ръка, която да задоволи разширението на икономиката, заяви Стоянова.

По думите ѝ, образованието е приоритет в бюджета, защото това е политика, ориентирана към бъдещето. Не се повишават само учителските заплати, а се дават средства за политики в целия сектор на образованието.

Заплатите на служителите в бюджетния сектор не са повишавани от 2009 г. и ръстът на средната работна заплата се дължи изцяло на частния. Това пречи на качеството на работещите в бюджетната сфера, тъй като висококвалифицираните кадри търсят по-високо заплащане, коментира Стоянова.

Съкращения в администрацията ще настъпят, когато се въведе електронното управление, допълни тя.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • УТОЧНЕНИЕ за МЕНДА

    31 Окт 2018 10:26ч.

    Вашите приходи растат, вашите предприятия стават монополисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капиталовите разходи се правят в края на годината...

    31 Окт 2018 10:39ч.

    Да бе, така правехте и с Киро - умрем от финансисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ачо циганина

    31 Окт 2018 11:11ч.

    Мендо, ти си за бесилото мръснице долна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PESHO

    31 Окт 2018 11:54ч.

    глупости - България фалира, а тези идиоти продължават да дрънкат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитър

    31 Окт 2018 12:01ч.

    Ще вдигат данъци и такси докато има кой да плаща ! Както вървят нещата скоро няма да има кой да ви пълни гушите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПИТАНЕ

    31 Окт 2018 12:05ч.

    Спомням си, че при управлението на лошия Костов заплатите растяха (имаше даже и т. нар.13-та заплата), а цените не се вдигаха. Затова тогава се усети подем и в хората, нищо че не бяхме членове на ЕС. Кобругчето докара ДДС на учебници и лекарства, отвори темата за Белене и пр. и всички след него нищо не направиха, а продължиха с неговите темпове да крадат. Как може в др. европейски държави да има нулево или минимално ДДС на детски храни, лекарства и пр., а тук да не може? Ама иначе говорят, че бензинът бил най-евтин у нас. И мантрата няма работна ръка сигурно е втръснала на всички. Ами 10 г. вече управлявате и какво направихте, та да има и работна ръка и тя да е квалифицирана? Щом младите българи не се връщат, значи има нещо сбъркано в политиката. Най-лесно е да държим ниски заплати и да търсим работници от неевропйски страни. Защо тук не идват да работят холандци, германци, италианции др. в нашите заводи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СтИв

    31 Окт 2018 12:21ч.

    Не мога да разбера тази женица къде живее. Тя като говори ми се струва, че разказва сънищата си. Как така ги вижда нещата с бюджета, като действителността е обратно на това което говори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде!

    31 Окт 2018 14:13ч.

    Дааа, то не ми било врат а най-ми било шия! За да си някой от ГЕРБ едно от условията май е да лъжеш без да ти мигне окото! Високите цени "изяждат" мизерното увеличение на пенсиите. Заплатите не са мръднали, за какво увеличение на средната работна заплата плещи Менда или бърка с минималната? Да, на чудовищно раздутата администрация заплатите се повишават но това са избиратели на ГЕРБ. Какво ме греят техните заплати? Имало глад за кадри. Има я, нали ГЕРБ направиха и невъзможното да прокудят още 1 милион българи от Родината им! Емигрантите вече са 3 а може би и над 3 милиона. Т.е. почти 50% от населението на България я напусна без да има война или природен катаклизъм! Дори в Сирия са безкрайно далече от подобен процент. Истината е че хората бягат от ГЕРБ, Борисов, Менда............., неща по-страшни от войната и природните бедствия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха...

    31 Окт 2018 15:13ч.

    Изпратете й да прочете справките от БНБ, а ако не ги разбира й ги разкажете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Не мога да разбера тази женица къде живее."

    31 Окт 2018 15:16ч.

    Е, как къде?! Вероятно с единия крак в сливенския и е готова всичко да каже, само и само да не придвижи и другия в посоката?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Elisaveta Loas

    31 Окт 2018 17:21ч.

    Какъв бюджет , какви 12 лева !??? Стига сте баламосвали народа !! Подавайте си оставка целокупно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    31 Окт 2018 19:15ч.

    Не искам да пиша нищо по темата, защото ще е справедливо нецензурно , за "счетоводителя" на " пловдивските собственици на града и областа "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    01 Ное 2018 23:17ч.

    И това ми било водещ "финансист" на ГЕРП! Личната счетоводителка на цар Киро. Заради такива като нея сме не треторазрядна, а вече четвърторазрядна страна, а не държава! Нетаняху открито ни се подиграва и с право! Къде в Европа има валутен борд? И къде има Смешна палатка, а няма Върховна одитна институция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Митев

    07 Ное 2018 17:28ч.

    В проекта за държавен бюджет на Република България за 2019 година се запазва най-сигурното условие за провалът на премиера Бойко Борисов. Ситуацията: В проекта за държавен бюджет на Република България за 2019 година се пренебрегва истината, че Централната банка е с противоречиви основни дейности: полезни участия и вредни намеси в икономиката. Поради местна проява в Република България на световна грешка за липса на защита срещу щети от вредните намеси на Централната банка, българите сме с нарастващи страдания. Подсигурено е правителството да е със съдба на жертва. Доказано е, че по-доброто изпълнение на прилагания неправилен модел държавен бюджет на Република България подсигурява по-голям провал на премиера Бойко Борисов. Спасението от нарастващи страдания в Република България е постижимо с държавен бюджет на Република България, в който се отразява прилагане на защита срещу щети от вредните намеси на българската Централна банка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи