Мелони официално пое функциите на италиански министър-председател

Мелони официално пое функциите на италиански министър-председател

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Новият министър-председател на Италия Джорджа Мелони пое официално задълженията си след церемония с нейния предшественик Марио Драги в двореца Чиги, официалната резиденция на италианските премиери, предаде ДПА. След това се състоя и първото заседание на кабинета на Мелони, която оглавява крайнодясната партия „Италиански братя“.

Преди церемонията за предаване на властта Драги и Мелони проведоха дълъг разговор, но не беше съобщено какво са обсъждали. 

Междувременно папа Франциск се помоли "за единството и мира на Италия" след неделната молитва "Ангел Господен" на площад "Свети Петър" в Рим. 

Правителството на Мелони трябва да бъде утвърдено чрез вот на доверие в двете камари на парламента. Очаква се това да се случи в началото на следващата седмица. 

След изборите миналия месец дясната коалиция в Италия - "Италианските братя" на Мелони, "Лигата" на Матео Салвини и "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони - има  абсолютно мнозинство и в двете камари.

Първите стъпки на правителството ще бъдат наблюдавани с интерес, посочва ДПА. Мелони стана категоричният победител на парламентарните избори - нейните "Италиански братя" събраха 26% от гласовете. Тази крайнодясна партия с фашистки корени досега беше само малка опозиционна сила в парламента. 

При новото дясно правителство позицията на Италия по отношение на миграцията вероятно ще стане по-враждебна. Новата управляваща коалиция освен това подчерта, че ще работи по-усилено за интересите на Италия. Отношението на Мелони към ЕС предизвика безпокойство в Европа. Неотдавна обаче Мелони заяви, че Италия ще остане пълноценна част от Европа и Атлантическия алианс.

Според италиански медии Мелони утре ще срещне в Рим с френския президент Еманюел Макрон, който днес пътува за италианската столица за частна аудиенция при папа Франциск. Всяка среща между Мелони и Макрон се разглежда и като важен сигнал за сътрудничеството между двете държави.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • malart

    23 Окт 2022 20:51ч.

    Красива жена. Драги налагаше ваксините и сертификатите и тормозеше хората. Дано Мелони е по-разумна и независима от Урсули

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хомо Фобски

    24 Окт 2022 8:49ч.

    Подължава манипулацията с клишето "крайно дясна" партия. Кое е крайнодясното - отрицанието на незаконната миграция или защитата на традиционното семейство?! Или формулата "свобода, справедливост, солидарност"? Или борбата с бедността и безработицата? Или това, че Мелони се определя като жена, майка, италианка и християнка? Тази манипулация показва колко силна е станала властта на педеругите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    24 Окт 2022 10:09ч.

    Да, а българите получиха още от същото. Сега ще видим април месец като изкарат хората на "свободния" пазар на ток, дали най-после няма да се събудят да кажат "беееее"........ Притеснявам се само да не е леко наивна Мелони, дано да има твърда ръка, за да изчисти Италия от простотиите на ЕС....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    24 Окт 2022 10:06ч.

    Най-готината, и сладка жена, която съм срещал, пу пу пу! Дано да има пълен успех във всичко, много усмихната, отворена и нормална жена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи