Мелони: ЕС трябва да работи по-усилено за прекратяване на огъня в Украйна

Мелони: ЕС трябва да работи по-усилено за прекратяване на огъня в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони заяви днес, че Европейският съюз трябва да остане единен в подпомагането на Украйна да се противопостави на руската агресия, като същевременно увеличи усилията си за насърчаване на прекратяване на огъня, съобщи Ройтерс.

В обръщението към италианския парламент преди срещата на върха на ЕС тази седмицата Мелони заяви, че възможностите за дипломатически маневри за постигането на примирие в продължаващата вече десет месеца война изглеждат "изключително ограничени", но Италия ще направи всичко възможно, за да насърчи всяка подобна инициатива.

"Смятам, че Европейският съюз трябва да поеме по-решителна роля в тази насока", заяви тя пред Камарата на депутатите (долната камара на италианския парламент). 

Социологически проучвания показват, че повечето италианци подкрепят дипломатическо решение на конфликта и са против изпращането на повече оръжия на Украйна, както правителството на Мелони посочи, че ще направи.

Докато Мелони говореше в долната парламентарна камара, министърът на отбраната Гуидо Крозето заяви пред Сената (горната камара на парламента), че правителството няма да разкрива подробности за бъдещите доставки на оръжие за Украйна, възприемайки същия подход като предишната администрация, ръководена от Марио Драги. "Наясно съм, че военната помощ рано или късно ще трябва да бъде прекратена и това ще се случи, когато се проведат мирните преговори, за които всички се надяваме", добави той.

В речта си пред парламента днес Мелони, която встъпи в длъжност през октомври начело на дясна коалиция, призова Европейския съюз да направи повече за спирането на мигрантския поток и заяви, че Италия може да се превърне в енергиен център, свързващ Южна Европа с Африка.

Тя също така призова 27-те членки на ЕС да действат заедно, за да ограничат цените на енергията и предотвратят "спекулата", заявявайки, че направените до този момент предложения в областта са "незадоволителни" и "не могат да бъдат приложени на практика".

Този месец кабинетът на Мелони прие постановление, което му позволява да продължи да снабдява Украйна с оръжие през цялата следваща година, без да се налага да изисква официално одобрение от парламента за всяка нова доставка.

 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • евроколуп;ияна

    13 Дек 2022 19:38ч.

    Там корупцията е нац евро спорт и няма как да не са единни. лапането няма граници !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой го пита ЕС?

    13 Дек 2022 19:41ч.

    Да плаща и да си трае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да подхваща САКСА

    13 Дек 2022 20:00ч.

    да му свиква, па отдоле, че отгоре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    13 Дек 2022 20:11ч.

    Хем ще пращат оръжие, хем ще прекратяват огъня. На мен ми звучи малко шизофренично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sandra Bulok

    13 Дек 2022 21:04ч.

    Една фашистка помага на други такива...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    13 Дек 2022 21:28ч.

    Нямам й доверие на тая жена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    14 Дек 2022 6:10ч.

    Пожелателно мислене в замечтана поза... Тая все едно че е от друга планета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи