Мъжът, който уби клисар и рани свещеник в църква в Испания, е мароканец в процес на експулсиране

Мъжът, който уби клисар и рани свещеник в църква в Испания, е мароканец в процес на експулсиране

Започнало е разследване за предполагаем терористичен акт след нападението с мачете, извършено в сряда вечерта от мъж в две църкви в испанския град Алхесирас, пише "Фигаро", позовавайки се на АФП. Нападателят, 25-годишен мароканец, няма криминално досие.

Клисар бе убит в сряда вечерта, 25 януари, а свещеник е тежко ранен при нападение с мачете в две църкви в Алхесирас, в южната част на Испания, съобщи полицейски източник, като уточни, че има арестуван мъж. Предполагаемият извършител на нападението е чакал депортиране поради нередовното си положение от юни, съобщи испанското вътрешно министерство. 

Нападателят, 25-годишен мароканец, няма "никакво криминално досие или досие за тероризъм в Испания или в съюзнически страни" и не е бил наблюдаван от испанските служби, увери министерството. „Процедура за експулсиране е започнала през юни за нередовно положение“, но „тъй като това е административна процедура (...), прилагането ѝ не е незабавно“, уточняват от ведомството.

Министерството също така посочи, че домът на заподозрения, арестуван веднага след нападението и който все още е в полицейския арест, е бил претърсен и че "всички иззети вещи са анализирани" от разследващите. Според няколко медии той живеел много близо до атакуваните църкви.

Правителството на социалиста Педро Санчес засега отказва да квалифицира характера на атаката. От своя страна прокуратурата обяви още снощи, че започва разследване за "предполагаеми терористични актове", което е поверено на мадридския съд, който се занимава с най-чувствителните случаи, по-специално досиетата за тероризъм.

Полицията, която първоначално спомена за няколко ранени, днес уточни, че само свещеникът е бил ранен при атаката. Според говорителка на спешната помощ свещеникът е ранен "във врата" и е хоспитализиран, а клисарят е починал на място. Той се казва Диего Валенсия, а свещеникът Антонио Родригес, съобщи кметът на Алхесирас. Той обяви ден на траур и призова жителите на града да се съберат в знак на "отхвърляне" на това нападение в четвъртък в 12 ч. пред църквата, близо до която клисарят беше убит.

Източник: "Фигаро"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    26 Яну 2023 12:43ч.

    Да не вземете да го накажете! Трябва да се забранят биенето на камбани след като живее толкова близо до черквите. Или по-добре го изпратете в Германия при Меркел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • «Место встречи изменить нельзя»

    26 Яну 2023 13:36ч.

    Всъщност убит е свещенослужителя, който бие камбанате на църква, носеща името на Мадоната покровителка на остров Ла Палма, Nuestra Señora de las Nieves , респективно на Снежната Мадона от острова с форма на сърце, чиито вулкан изригна мощно на 19.9.2021г и спря да изригва едва на Рождество Христово 25.12.2021. По ирония на съдбата другата нападната църква носи името на покровителя на Мадрид и земеделците Сан Исидоро, чието име днес носи известна марка интериорни и блиндирани врати, Вратите Сан Исидро които оказва се се произвеждат и в собствена фабрика за врати в България . Иронията е, че починалият в 1172г Сан Исидоро е канонизиран в 1619г., респективно в година, която носи числата на стих 16:19 от Евангелие на Матей, единственият стих, в който се съобщава за ключовете от вратата, отнесени към царството Петрово и неговите наследници. 16:19"Ще ти дам ключовете на небесното царство; и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата." Но още по голяма е иронията, че цензурирания до безобразие вече Гугъл, вместо информация за светеца San Isidoro и Nuestra Señora de la Palma, първо ще ви покаже реклама на врати и дограма, както и изказване на папата от септември 2021, в което врати и Ла Палма са в една сентенция, защото папата призовава за широкото отваряне на вратите за всички мигранти и бежанци, докато в същото време отправя молитва за изселените от Ла Палма, чиито домове са засегнати от изригването на вулкана, случило се само няколко дена преди въпросното изказване, по повод 107-та годишнина от Световния ден на мигрантите и бежанците, основан от Ватикана в 1914. В тази си лицемерна молитва, папата подканя присъстващите да се спрат до скулптурната композиция на площад „Свети Петър“ в Рим, посветена на хората, които бягат от родната си земя и за които папата призовава да отворим без страх и предразсъдъци вратите си. Но нищо не споменава за ключовете от онази врата, кодирана като 16:19! Интересно, че точно в деня на нападението, нашето Вежди Рашидово е поднесло скъпи дарове от тройно скачени златни Вълчитрънски съдове на "Вратаря на Галактиката". Дали пък с този ключ не се разбива кода на Ватеканските блиндирани двери?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маке от Северот

    26 Яну 2023 16:30ч.

    Местя за шпаньолските корусмуци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стиви

    26 Яну 2023 16:33ч.

    Испанците са майстори на инквизицията-те са я измислили. Да започват-първо с тестисите, смачкване между две тухли и.т.н....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи