Мария Захарова: Увеличаването на силите на НАТО в Източна Европа е провокация

Мария Захарова: Увеличаването на силите на НАТО в Източна Европа е провокация

„Увеличаването на силите на НАТО по източния фланг, включително в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, има откровено провокативен характер и явно не допринася за укрепване на европейската сигурност. Очевидно, че сдържането на Русия отново се е превърнало в главно предназначение на блока. През последните дни алиансът увеличи числеността на своите многонационални батальонни групи в Източна Европа, броя на самолетите, участващи в патрулиране във въздушното пространство, и т. н.“, заяви на брифинг говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя каза, че Русия никога не е заплашвала НАТО, нито заплашва Алианса сега и добави, че Москва все пак трябва да реагира на неговия „конфронтационен курс“, предаде Ройтерс.

По думите ѝ, Русия ще постигне целта си да гарантира неутрален статут за Украйна и предпочита да направи това чрез преговори. 

Захарова заяви, че руските цели не включват сваляне на украинското правителство и че Москва се надява да постигне по-сериозен напредък в следващия кръг преговори с Украйна. Тя добави, че военната операция на Русия върви стриктно по план.

Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна, каза говорителката, като призова Вашингтон за прозрачност по въпроса. Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

„Ние потвърждаваме фактите, разкрити при специалните военни операции, които свидетелстват, че е бил направен спешен опит за заличаване на доказателства за военна биологична програма“, заяви тя.

„Тук не говорим за мирна употреба или научни цели“, каза Захарова, като добави, че „тези (програми) са били финансирани от министерството на отбраната на САЩ“.

„Министерството на отбраната на САЩ и американската президентска администрация са длъжни официално да обяснят пред световната общност . . . за програмите в Украйна“, каза тя. „Ние искаме подробности“, заяви говорителката. „Ние искаме, а светът чака“, каза Захарова.

По думите ѝ, САЩ умишлено са провалили преговорите за контрол върху биологичните разработки, за да се премахне напълно възможността за проверяване на лаборатории, посочва ТАСС. 

Тя заяви, че Русия още не е разработила мерки, които да бъдат предприети в отговор на западните санкции.

Захарова каза, че около 2 млн. души са се обърнали към Русия с искане да бъдат евакуирани от Украйна, като близо 140 000 вече са преминали на руска територия.

Русия констатира напредък в преговорите, водени в Украйна, каза Захарова, цитирана от Франс прес.

"Паралелно със специалната военна операция в ход са също така преговори с украинската страна, за да се сложи край възможно най-скоро на безумното кръвопролитие и на съпротивата на украинските въоръжени сили. Известен напредък беше постигнат", каза тя.

По думите ѝ, целите на Русия не включват нито окупацията на Украйна, нито унищожаването на нейната държава, нито свалянето на настоящото правителство. Захарова подчерта, че Русия не взема на прицел цивилното население.

 

Коментари

  • До горния коментатор

    09 Март 2022 18:41ч.

    Що за просташка лексика използвате? Давате ли си сметка за сериозността на казаното от Захарова? Запазете простащината и липсата на възпитание за себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ситуацията е такава, че Маша или трябва да каже истината напук на владетеля

    09 Март 2022 18:49ч.

    Или да приказва глупости. Живее ѝ се, значи няма избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Март 2022 19:05ч.

    Много е нагла Захарова, мислех че е на почивка в република Коми на море... Нали така разправяше да си координира почивките с датите за нападение! Маша не бой се взимай карта за Байкал и го удари на живот, ако ли пък се почувствате много застрашени, Удри с големите ракети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти пък

    09 Март 2022 19:09ч.

    Тя специално отиде чак в Ню Йорк да се омъжи и после си правеше снимки в палави пози на улицата пред смаяните нюйоркчани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Март 2022 19:29ч.

    Руснаците напоследък се чудят защо не са долюбвани по света. Мисля че Маша- мамашката, е квинтесенцията на това което хората не харесват, нагла и безочлива грандомания, която се мотивира от такива като Маша, с ограбена народна пара, по яхти, бутици и курорти, само ваканция им е в главата и охолен живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    09 Март 2022 20:42ч.

    значи първо се справјат с Украјна, след това да се готвјат балтијските републики, в бегето мурзилажъ със затаен дъх ште чака да ги посрештне на Орлов мост с цветја и песни...ама иначе ако съштите тези източноевропејски страни настојават за заштита от руснаците, това се приема за заплаха. Предполагам става јасно зашто војната, којато започна Жужко не е само проблем на Украјна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи