Манолова обвини Нинова, че лобира за банки и фирми за бързи кредити

Манолова обвини Нинова, че лобира за банки и фирми за бързи кредити
Заемите от финансови институции са изключени от законопроекта за защита от събирачите на дългове.

 

Законопроектът на министъра на икономиката Корнелия Нинова за събиране на вземанията на длъжници е лобистки в полза на банките и фирмите за бързи кредити. Те са изключени от законовите разпоредби, които уж трябва да защитят длъжниците от произвола на събирачите на дългове.

 

Това обяви лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова, която днес пред сградата на Народното събрание на пл. "Независимост" даде пресконференция, на която бе поканила и десетина граждани, постарадали от колекторски фирми.

 

"Недопустимо е законът да изключва кредитите, продадени от банки и фирми за бързи кредити на колекторски фирми. Те съставляват над 70% от вземанията на колекторите. Става дума за сума над 1.4 млрд. лв. и близо 900 000 души, които остават незащитени", посочи Манолова.

 

Действително в законопроекта, публикуван на сайта на икономическото министерство за обществено обсъждане, е записано, че този закон не се прилага за договорите с потребители, попадащи в обхвата на Директива (ЕС) 2021/2167 от 24 ноември 2021 г. относно лицата, обслужващи кредити и купувачите на кредити. В мотивите към законопроекта е обяснено, че предстои тази директива да бъде въведена в българското законодателство в близко бъдеще, "като би могла да стане част от този закон, ако същият бъде приет междувременно".

 

Според Манолова това обяснение на икономическото министерство е "смехотворно". "Не е ясно кога ще транспонираме тази директива, която регулира дейността на купувачите на кредити към банки и фирми за бързи кредити. Настояваме това да стане в спешен порядък, но и в същото време тази дейност да се регулира допълнително в законодателството за защита на потребителите. Еврокомисията ни позволява това", заяви Манолова.

 

Ако това не стане, според Манолова, когато законът влезе в сила, фирмите за събиране на дългове няма да може да тормозят по телефона всеки ден и по всяко време длъжника, нито да го търсят на работното му място и да информират работодателя му или да отправят заплахи и принуда, само ако става въпрос за задължение към мобилен оператор, ВиК дружество, топлофикация и др. подобна услуга. Всички тези забрани пред колектора няма да важат за задължения към банки и фирми за бързи кредити. Нещо повече, ако длъжник на банка или фирма за бързи кредити има възражения по отношение на продадения му дълг и и реши да оспорва, то това няма да спира колектора да начислява каквито си такси иска, посочи Манолова.

 

От Изправи се.БГ настояват оспорването да става само в съда, вместо това да се прехвърля на орган за алтернативно решаване на спорове, създаден от самите колектори. "Настояваме също така монополни дружества като топлофикации и ЕРП изобщо да не ползват колектори, защото те има имат хиляди начини да притиснат клиентите си", заяви Манолова.

 

Тези и още други предложения Изправи се.БГ ще внесе в Министерството на икономиката и индустрията, за да бъдат взети предвид при окончателното изготвяне на законопроекта.

 

Източник: "Сега"

 

 

 

Коментари

 • Гражданин

  14 Фев 2022 17:10ч.

  Аман от това лапацало, говорещо на ангро, за да привлича внимание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  14 Фев 2022 18:06ч.

  Хвани едната, удари другата интригантка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  15 Фев 2022 6:30ч.

  Измислят какви ли не глупости, за да затрудняват работата ни и да увеличават бюрокрацията. Взел пари от банка или бърз кредит и не ще да връща, това е закриляният субект от Манолова, Нинова и пр.популисти. искат да сринат ситемата, но тогава най много ще страда отново народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи