Макрон призова Руската православна църква да се противопостави на Кремъл

Макрон призова Руската православна църква да се противопостави на Кремъл

Френският президент Еманюел Макрон при пристигането си на международната конференция "Зов за мир" в Рим. Отдясно на него е италианският му колега Серджо Матарела. Снимка: АП

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Руската православна църква (РПЦ) позволява да бъде манупилирана от властите в страната, за да оправдава войната им в Украйна, и я призова да се противопоставя на подобен натиск, предаде "Ройтерс". Макрон, който е на официално посещение в Италия, каза това в програмна реч на международна конференция, организирана от италианската Общност "Сант Еджидио"Докато той говореше, на първия ред в залата седеше вторият човек в йерархията на РПЦ митрополит Антоний.

Френският президент посвети на Украйна голяма част от словото си на конференцията, която беше организирана под надслов "Зов за мир".

Патриарх Кирил, главата на РПЦ, оказа възторжена подкрепа на руската инвазия в Украйна, която според него е важен щит срещу упадъчния по думите му Запад, коментира "Ройтерс".

"Религиозните водачи също имат роля в съпротивата срещу това безразсъдство, на което станахме свидетели", каза Макрон. "Добре знаем, че в наши дни православието се манипулира от управляващите в Русия за оправдаване на действията им", каза Макрон. "Необходима е съпротива срещу това."

Френският президент посочи, че под "съпротива" разбира "никога да не оправдаваме, никога да не падаме в капана да подкрепяме политически проекти, които са склонни да пренебрегват достойнството на отделната личност".

"Ройтерс" опита да зададе въпроси на митрополит Антоний по време на конференцията, но той отказа да коментира.

Становището на Кирил за Украйна предизвика разрив и в отношенията с Ватикана, но и вътрешен бунт в православието, довел до скъсването на връзките от страна на някои православни църкви с РПЦ.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, Франция непрекъснато подчертава важността на това Западът да държи отворени дипломатическите канали за комуникация с Москва. В друга част от речта си Макрон изрази убеденост, че има шанс за мир в Украйна дори и въпреки че Русия предупреди, че конфликтът може да се ожесточи още повече.

На конференцията френският президент се срещна с италианския си колега Серджо Матарела. По-късно днес ще се срещне и с папа Франциск, а утре двамата ще закрият конференцията на Колизеума в Рим.

Снощи Макрон проведе разговори и с новия премиер на Италия Джорджа Мелони.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • MM93

  24 Окт 2022 9:03ч.

  Прав си, Макрон ... твоята гледна точка (и на господарите ти) е единствената вярна. Тоест, всички играчи на геополитическата сцена трябва да се съобразят с мнетието ти, твоето и на господарите ти ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахахахаха; макрон пак нищо не е разбрал

  24 Окт 2022 9:11ч.

  Точно православната църква се противопоставя на сатаната, на глобалистите-сатани; няма го никой в главата му на тоя човек;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон, при когото умишлено изгоря Ротр Дам, навлезе в чужда му тема

  24 Окт 2022 11:05ч.

  Представителят на глобалните сатано-банкери, подставен във френската политика, да съветва най-голямата християнска църква в света, е все едно Патриарх Кирил да призове Федералната Резервна Система да спре да финансира глобалните проекти на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатаниска гордост владее президент Макрон. Глава на Църквата е Сам Господ Ииус Христос. Църквата не е спирала да се моли за мир, по цялата земя. Но вярващият трябва да умее да поставя лимити пред злото.

  24 Окт 2022 9:12ч.

  Макрон бърка Църквата с вид толстоизъм или далекоизточен езически култ, който изповядва прераждане и дори кърлежите на убиват, сакън да не повредят на кармата му. Ако да бе искал да узнае, би влезнал в православен храм като богомолец, не като турист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И би осъзнал

  24 Окт 2022 9:13ч.

  И би осъзнал, че действията си имат предистория, за която западът упорито си затваря очите, защото не му изнася. *Няма земна власт, която да ме подчини*

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато слугите на Сатаната държат речи под надслов "Зов за мир" и от католическото си ложе призовават православната църква да си обърне кръста надолу ,

  24 Окт 2022 9:26ч.

  щото да заприлича на Антихриста, това вече е наглост до безобразие. В същото време, православните, към които се обръща, биват убивани с оръжията, с които същият този и господарите му, продължават да въоръжават фашизираното зелено нищожество, инсталирано в Киев да оглавява похода на Антихриста именно срещу последната крепост на православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  24 Окт 2022 9:28ч.

  Путин призова Макрон да се еманципира от баба си и да се противопостави на ротшилд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  24 Окт 2022 9:32ч.

  Това ще стане веднага, след като БПЦ се противопостави на ДПС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SWN

  24 Окт 2022 9:37ч.

  Нещастник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  24 Окт 2022 9:41ч.

  макароне, ти не си в час ! Вземи помоли учителката си, която ти е жена, да ти прочете нещо за Русия, па дано вденеш нещо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  24 Окт 2022 10:01ч.

  Великият водач на тамплиерите Макрон, що ли не си гледа въпросите на Галските петли, а тръгнал да се меси в православните дела! Що не се обърне към екзорсизма и да вземе да го практикува, може да помогне на ЕС ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  24 Окт 2022 10:10ч.

  Каква православна църква това е поделение на Кремъл с попове полковници от Кгб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГаГа

  24 Окт 2022 10:44ч.

  Що за нагло вмешателство от страна на този президент! А и не е сигурно той самият дали живее по каноните на християнството с тази баба-жена за параван.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долсин

  24 Окт 2022 11:16ч.

  Макрон, баба му и Папито ще спретнат нещо не много християнско по-късно тази вечер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геронтофилия

  24 Окт 2022 11:35ч.

  в терминален стадий. Шойгу ще да е допринесъл за кризиса в телефонния разговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон е бил много по-тъп отколкото предполагах

  24 Окт 2022 11:37ч.

  Сега му остава да започне да дава съвети на папата. Все пак папата е от неговото котило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон досущ като

  24 Окт 2022 11:51ч.

  азовците, дето ревяха и писаха kd всички, които могат да и освободят, на "папа римский" тоже, та този п..тьо използва последната отчаяна възможност Путин да бъде "вразумен" отвътре чрез пренасочване на огъня към "Кирил", както БТА нарича партиарха.. А иначе призивът е праволславните да се обърнат към западните вълци да пазят стадото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ние смятаме, че

  24 Окт 2022 11:54ч.

  католическата църква манипулира паството си да приема за нормално мигранти да нахлуват в храмовете и да убиват свещеници, а иначе да участва с недотам мълчаливо съгласия в ислямизацията на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • NJR

  24 Окт 2022 11:56ч.

  Сбъркан човек от всякъде, та чак жалък. Но да не си бута гагата в православието. Сатанисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съж

  24 Окт 2022 12:26ч.

  Изключително смахната работа! Представете си обратната ситуация - Президентът Путин се обръща към Католическата църква на Франция и я призовава да се противопостави остро на нямащите край идиотщини, които западният глобален либерализъм говори и върши. Или да организира кръстоносен поход с/у особената вътрешна война във Фр., вкл. ислямизирането и!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  24 Окт 2022 12:28ч.

  Да си довърша мисълта. Какъв според вас ще бъде отзвукът от един подобен апел. А дали ще сме в състояние да чуем без намесата на медиите и съвременната техника воя, който ще се надигне от столицата на Гранде насион?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарл де Гол

  24 Окт 2022 12:56ч.

  Макрон да си гледа своя двор пълен с африканци. Да не се коси за Православната църква. Френски лакей и слуга на Сатанистите. Не може атеист да дава тон за песен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи