Макрон предложи коалицията срещу "Ислямска държава" да се сражава и с Хамас

Макрон предложи коалицията срещу "Ислямска държава" да се сражава и с Хамас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Френският президент Еманюел Макрон предложи в Израел международната коалиция, водена от Съединените щати и използвана срещу "Ислямска държава", да се използва и срещу ислямистката група Хамас в Газа.

Макрон не изложи подробности за идеята си, но на пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Франция е готова да се включи в такива операции на международната коалиция извън Ирак и Сирия.

Журналистите четат думите му различно. Според кореспондентите на "Ройтерс" и "Ел Паис" той говори за съществуващата международна коалиция. В израелския "Джерузалем пост" идеята звучи като отделна коалиция, а Макрон е цитиран с думите: "Смятам, че това, което трябва да изградим, е международна коалиция, за да се сражаваме с тази терористична група."

Нетаняху, който е под натиск от армията и части от правителството да започне очакваната сухопътна операция в ивицата в отговор на атаката с 1400 жертви, извършена от Хамас на 7 октомври, не коментира предложението, но заяви: "Тази битка не е само наша... това е битка на всички".

Международната коалиция

Коалицията, формирана през септември 2014 г., все още действа в двете държави, за да попречи на "Ислямска държава" да се възстанови, след като унищожи голяма част от инфраструктурата ѝ и помогна за отвоюване на териториите, които тя бе завладяла като част от своя "халифат" в Ирак и Сирия.

Коалицията например работи в Североизточна Сирия с основен партньор кюрдско-арабски бойци, изборът на които разгневи Турция, тъй като ядрото им се смята от Анкара за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Макрон пристигна в Израел след повечето лидери на големи европейски държави, включително за да обсъди възможностите за освобождаване на заложници (смята се, че сред чужденците има французи) в Газа. Най-малко 30 от над 1400 души са френски граждани.

САЩ: Не е време за примирие

Френският лидер искаше да обсъди и възможностите за мир, след като Израел отговори с опустошителни бомбардировки на атаката срещу Хамас, вследствие на които, според палестинското здравно министерство, жертвите вчера надхвърлиха 5000 души. Няколко сутрини поред контролираните от Хамас власти в Газа говорят за най-тежката нощ на израелски бомбардировки.

Очаква се в тази ситуация Макрон да настоява за "хуманитарно примирие", за каквото вчера говореше и върховният външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел, но за подробностите около което няма съгласие между членките на блока.

Междувременно тази идея бе оспорена от САЩ. Говорителят на съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби каза пред Си Ен Ен, че не е време за прекратяване на огъня, докато Израел още има "работа да преследва ръководството на Хамас. Подобна идея изрази президентът Джо Байдън, според когото примирие може да се обсъжда само ако Хамас освободи всички заложници.

Снощи бяха освободени още две заложнички - Йохевед Лифшиц и Нурит Ицхак, на 85 и 79 години - като Хамас цитира "здравословни причини", макар в болница в Тел Авив да се чуха коментари за доброто им здраве. В понеделник израелски медии пишеха за американско-катарска сделка за освобождаване на 50 (от 220) заложници с двойно гражданство.

За разговорите си Макрон, чиято страна забрани пропалестинските протести след началото на войната, ще посети и Западния бряг - където ще разговаря с президента на Палестинската власт Махмуд Абас - и Йордания, където трябва да разговаря с други регионални лидери. Пред Нетаняху той каза и че Франция е предупредила ливанското проиранско движение "Хизбула" за рисковете и е предало "много ясни послания".

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • nan

    24 Окт 2023 17:58ч.

    Никой не иска да отговори на въпросите, кой създаде "Хамас" и защо? Кой създаде "Мюсюлмански братя" и защо? Кой седи реално зад "Ислямска държава"... Отговорът и на трите въпроса е един и същ - САЩ, Израел и Великобритания. Макрон както винаги не е в час.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези въпроси съдържат език на омразата и провокират насилие.

    24 Окт 2023 18:00ч.

    Ще сезирам органите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    24 Окт 2023 19:32ч.

    Мусулмански братя са със стогодишна история. Ето ти материал. Включи си гугъл преводача и чети https://www.voltairenet.org/article206724.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Окт 2023 21:49ч.

    Не е зле да се помогне на бедния Израел с обединени Планетарни сили включващи 5 флота, 2 хиляди самолета, 3000 танка и милион спец военни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак поф

    24 Окт 2023 18:02ч.

    на макарона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Макрона все крив му макарона

    24 Окт 2023 18:49ч.

    кукла Гинольо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    24 Окт 2023 19:15ч.

    Ма чакайте бе, Хамас също се биеше срещу Идил тогава. И ви бяха "преатели". Май забравихте га ядохте и пихте с тях. И България идваха. И що оръжие им дадохте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    24 Окт 2023 19:40ч.

    Бъркаш компютрите с компотите. Щом са идвали вБългария, значи са се били на страната на ИДИЛ.Което е и правилният отговор.В Сирия се бяха събрала докъм петдесетина групировки, всяка с цел да пречи на другата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 19:36ч.

    Ся , Ислямска държава я смазаха кюрдите, Корпуса на стражите на революцията, Хизбулах и руската авиация, с немалка роля на Делта(САЩ). Не знам как ще ги събереш отново , но Франция няма принос. Не знам ква коалиция му се проводя на Микрон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    24 Окт 2023 19:50ч.

    Никой не е побеждавал ИДИЛ, нито някой е подписвал от нейно име капитулация. Бойците просто се разтвориха сред бежанците и се прехвърлиха в Европа, друга част ги изнесоха в различни лагери в Афганистан, Либия.Ударната бойна част, която се състоеше от английски, френски, американски,турски спецназ се прибра по базите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 20:00ч.

    Алис, Траян не е приел капитулацията на комети и дали. Вдигнал е колоната щото ги е изклал на терена. Ако може да признаем нещо на римляните то не е съмнителният им принос към правото(това което имаме кат "римско право" е кодифицирано при Юстиниан от евнуси от Александрия и няма връзка с 12 таблици) или мъртвият им език, а че наистина ги е бивало в геноцида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 19:45ч.

    Всъщност Хамас в Сирия подкрепи ИДИЛ, с оръжие доставяно от ЦРУ( после се усетиха че само рдите не са джихадисти) Арабската пролет в Сирия почна точно щото Асад джуниър пусна от пандиза недоубототе братя мюсюлмани. В пристъпва либерализъм. Преди Асад старши просто изкла цял град араби, кога "братята" изложиха конкурентен на БААС проект за арабска интеграция(всъщност това е същността на братята-неохалифат. Консервативна революция)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 19:54ч.

    Друга тема е че Израел бе ситуационен съюзник на ИДИЛ. Кво, Микрон ще прати Légion étrangère, половината мюсюлмани, и парашутисти да превземат Газа?или ще освободят Ерусалим? Всъщност да напомня азбуката-ционизмът се появява като доктрина в отговор на аферата Драйфус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    24 Окт 2023 19:58ч.

    Всъщност не консервативна, а троцкистка, прогресистка революция. Про-грес.Про-лет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 20:03ч.

    Кво изобщо си чела от Троцки? Лиса, да не навлизаме в темата, а? При все че знаеш че оспорвам етатисткият му модел, не товари човека с чужди грехове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 20:05ч.

    Общо взето придържай се към рептилите начело на света и фон Деникен, като христоматия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИКИ

    24 Окт 2023 20:55ч.

    МВОГО ГОРИВА И ГАЗ ИМА В ШЕЛФОВЕТЕ НА ИЗРАЕЛ , ТОВА Е ИГРАТА !!! КАТО ПОЧНАХА ОТ ЯЛЖИР, ЛИБИЯ ,ЕГИПЕТ НЕ ИМ СЕ ПОЛУЧИ СЪВСЕМ , ИЗРАЕЛ ГИ ЧАКА СЪЩОТО АКО ДА СА СИЛНИ , ЛИВАН Е ГОТОВ , ЗАВЛАДЯХА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ШЕЛФ СЪС ПУНТАЖИ И ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Окт 2023 21:12ч.

    Légion étrangère - те го разпуснали. Не бил реантабилен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон наистина не е в час.

    24 Окт 2023 21:31ч.

    В момента целият Близък Изток е настръхнал срещу САЩ и да се подлайва в подкрепа на САЩ е самоубийствено поведение. Последните няколко денонощия има постоянни ракетни атаки по американските бази в района. Американците са бомбардирани в Ирак, американците са бомбардирани в Сирия... Мюсюлманите са бесни и искат американска кръв, каквото и да им струва ! Вече никой не се страхува от САЩ. В Иран спътниковите наблюдения засичат непрекъснати конвои на балистични ракети към западните райони на Иран, по-близо до Израел. Дори да приемем че Иран няма "бомба" , една такава балистична ракета може да заличи един квартал на Тел Авив или Хайфа...Макрон да си затваря устата и да спре с глупостите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Окт 2023 21:53ч.

    Далече от баба си, той може спокойно да си каже думата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 21:52ч.

    https://www.legion-etrangere.com Притесних се, там си е. Все едно да забраниш Марсилезата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Окт 2023 21:56ч.

    Всичко си е наред https://www.legion-recrute.com/en/administrative-conditions

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Окт 2023 7:06ч.

    Дано Макрон да си е спомнил историята. Защото на французите, и на всички нас е необходимо да си спомним. Помнете миналото, по дяволите! https://www.youtube.com/watch?v=_TYmQKHJ-CU&t=250s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи