Макрон към Байдън: Не желая да станем пазар за американската продукция

Макрон към Байдън: Не желая да станем пазар за американската продукция

Снимка: Ройтерс, архив

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

"Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, (която трябва) да работи, и хора, които трябва да си намерят работа", заяви френският президент.

През първия ден от държавното си посещение в САЩ Еманюел Макрон изрази вчера съжаление по повод "суперагресивните" мерки в подкрепа на американската индустрия, взети от държавния глава Джо Байдън – масивни целеви субсидии, предвидени в икономически и социален закон, наречен Inflation Reduction Act (Закон за намаляване на инфлацията/ IRA). Френският президент предупреди във Вашингтон, че тези мерки могат "да фрагментират Запада", предаде Франс прес.

"Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, (която трябва) да работи, и хора, които трябва да си намерят работа. И последиците от IRA са, че вие може би ще си уредите проблема, но ще изострите моя. Много съжалявам, че съм толкова директен", заяви Макрон.

Френският лидер изтъкна, че съюзът на страната му със САЩ е "по-силен отвсякога", но предупреди, че има риск "Европа и Франция да станат нещо като уравновесяваща променлива" в съперничеството между САЩ и Китай. Той заяви, че "не вярва нито за секунда" САЩ рязко да променят политиката си, но призова за по-добра синхронизация между САЩ и Европа.

Говорителката на Байдън Карин Жан-Пиер повтори позицията на Вашингтон, според която законът създава "значителни възможности за европейските предприятия и за европейската енергийна сигурност. Това не е игра с нулева сума".

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    01 Дек 2022 9:51ч.

    "Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, (която трябва) да работи, и хора, които трябва да си намерят работа", заяви френският президент." Аха, а България може да стане пазар за френските продукти и не само френските. За целта се унищожи Селското ни стопанство с активното съдействие на родните ни политици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CNN

    01 Дек 2022 10:16ч.

    НЯМА НЕ ИСКАМ, НЯМА НЕДЕЙ, НИЕ СМЕ СВЕТОВНИ ЗЛОДЕЙ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    01 Дек 2022 14:45ч.

    Изглежда претендира пред съюзника-господар за по-бавно сриване на френската икономика поне в рамките на неговия мандат, не както постъпиха с нас чрез ударна приватизация, разграбване на перспективните производства или фалирането им като потенциални конукренти за пазари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mag

    01 Дек 2022 9:53ч.

    Г-н Макрон, Вие сте този,който е отишъл на крака при господарите на Европа. Значи сте,като пале размятаща опашка за хляб.Отнеха ви договорите за подводниците за 50 милиарда.Сега ще купувате от Америка вместо да продавате.Все повече ще разбирате,че сте марионетка. Имате ли дързост да заявите Франция на първо място?Направете го! Сега е момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имате ли дързост

    01 Дек 2022 10:47ч.

    Ми както виждате отишъл е на крака в Америка и го е заявил. При това са от "един отбор" с Алцхаймера... Радев или Гълъб дали са отишли в Белия Дом и да заяват - "Имаме една мъждукаща икономика, не можем да си затворим ТЕЦ-овете ! Не можем да си затворим рафинерията ! Трябва да купуваме вашата газ, която е три пъти по скъпа... Това решава вашите проблеми, но изостря българските...". Нещо такова да сте видели ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • късно е

    01 Дек 2022 10:03ч.

    макрон не иска, ама няма такъв вариант; сащ се разпадат, острова също, скоро ще станат джуджета; трябва да направят на попара и всички останали; да няма по голяма държава от тях. а какви държави изобщо са франция, германия и полша? ей такива-изкуствено създадени да обслужват глобални интереси. сега вече тече обратния процес; нима на някой е нужна голяма държава като украйна в европа? причината да има война в украйна е тя да бъде раздробена и това е американски глобалистки вариант; не случайно непрекъснато се напомня, че украйна ще се бие докато изчезне от картата; е нали това е целта;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • войни се правят с една единствена цел

    01 Дек 2022 10:09ч.

    прекрояване на картата; всички неестествени образувания рано или късно се разпадат; разпада е в ход не само в сащ и великобритания, а навсякъде по света; затова глобалистите разпадат и Русия; и тя ще се разпадне ако не е еволюционна държава; а германия и франция не са със сигурност; полша и украйна съвсем нямат собствен път в държавността, че да я задържат; държави-глухарчета: при най-малкия повей и се разпадат; май малко хора са чели приказката за трите прасенца;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    01 Дек 2022 10:12ч.

    Наришкин : "Полша се готви за анексиране на Западна Украйна. Не настъпвайте отново същата мотика!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хроника на една предизвестена смърт

    01 Дек 2022 10:15ч.

    картата ще бъде прекроена според енергийната инфраструктура; новите държави ще са структурирани на енергиен принцип; няма значение кой какъв език и религия изповядва; глобалистите са се погрижили да смесят всички на един калъп, така че всеки да спи с всеки-нали това е целта на великата свобода да си сменяш пола, демек на баба си хурката; грозна, изкуствена, антипрогресивна работа; следва упадък;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотал

    01 Дек 2022 10:18ч.

    Макроне, след свалянето на генерал де Гол, вие сте роби на американците. С робите не се церемонят. Все пак това са не просто наглосакси, това е задкулисен елит от рептили, които се имат за безсмъртни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hexagon

    01 Дек 2022 11:03ч.

    Доста сте не наясно с историята. След свалянето на Де Гол, президент бе Помпиду, който продължи политиката на суверенизъм на Де Гол. Ако не знаете именно Помпиду разгърна огромната програма за строеж на френски АЕЦ , което направи Франция на-голямата атомно енергийна сила в Европа. Суверенна политика ИЗВЪН военните структури на НАТО Франция продължи да води чак до Саркози. Именно тогава, след Жак Ширак , започна упадъка и зависимостта на Франция от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    01 Дек 2022 11:38ч.

    Точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Досущ двойкаджия подмазвач пред класния си наставник

    01 Дек 2022 10:19ч.

    Този е срам за Франция. И Холандеца преди него. И целият сегашен т.нар. елит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    01 Дек 2022 10:28ч.

    Никой не пита жабарите кфо искат и кфо не искат.Тук има студена геополитика и ролята на френците е да бъдат марионетка на англосаксите.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦИП

    01 Дек 2022 11:06ч.

    А твоята роля хюмне, да разсмиваш интернет с фееричните си глупости :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    01 Дек 2022 10:33ч.

    "Имам средна класа, (която трябва) да работи, и хора, които трябва да си намерят работа." Байдън се просълзил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    02 Дек 2022 4:33ч.

    Не, просто си преместил виртуалната перодръжка в десния джоб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    01 Дек 2022 11:13ч.

    А Байдън желае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези неща не стават с изявления

    01 Дек 2022 11:34ч.

    Стават по принуда. При много скъпи горива и суровини, търговците ще се ориентират към евтина продукция. А евтина продукция ще идва от Китай и САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Късно е, либе, за китка

    01 Дек 2022 11:40ч.

    Свърши тя, макароне! Малко късно се сети, че имаш средна класа, която ти трябва. Започна да я унищожаваш с КОВИД истерията, сега САЩ ще я довършат. Най-лошото е, че тази средна класа, а и работническата също, скоро ще разберат, че ТИ не им трябваш и ще те изритат. Така че не се дърляй много с американците, може да се наложи да бягаш и да се спасяваш скоро при тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Дек 2022 11:55ч.

    Упс... късно е чадо, нас превърнахте в пазар и ни изсмукахте като прахосмукачка, сега е ваш ред да платите! Така е в живота... пиеш - плащаш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    02 Дек 2022 4:36ч.

    рукола Z 01 Дек 2022 11:55ч. чакай малко - ние какво пихме, че не се сещам за друго освен гола вода за скакалците с калта по гърбовете дето рипаха по площадите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макроне,

    01 Дек 2022 12:23ч.

    ще стане като с подводниците. За САЩ всичко, за вас... нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон към Байдън: Не желая да станем пазар за американската продукция

    01 Дек 2022 12:51ч.

    Че койте пита? Гледай си бабата и си трай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    01 Дек 2022 12:57ч.

    Ах, как ми се иска да съпреживея треперещото му гласче, което от една страна смело декларира досадни, всеизвестни истини и естествена защита на азбучни, незаобиколими неща, но от друга подмазвачески и роболепно заявява: "Френският лидер изтъкна, че съюзът на страната му със САЩ е "по-силен отвсякога"! Макроне, не си глупав, чудесно знаеш, че си на силно течение, знаеш накъде отиват нещата, целият този безумен театър е напълно излишен! Деца нямаш, сигурно вече си набрал достатъчно червени точки пред едни и омраза от други, тъй че по-добър вариант от ранна пенсия и писане на лицемерни мемоари не ми се привижда за теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    01 Дек 2022 13:05ч.

    Проблемът е, че амитата си изнесоха предприятията и технологиите в Азия и вече не могат да ги върнат. Помислете, само в завода на Apple работят в Китай 220 000 работници. Бруто-социалния продукт на днешните САЩ се състои само от 30% производство и 70% спекулации. Процесите са разрушителни и затова си го изкарват на европейците, защото съпротивата при тях е по-малка (нали уж са съюзници).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност, малкият

    01 Дек 2022 13:13ч.

    Наполеончик няма избор. Таман започна вторият му мандат а вече се очертава голяма финансова и енергийна криза. Франсетата няма да го търпят дълго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    01 Дек 2022 13:31ч.

    Никой не спира франсетата да си приемат аналогичен закон. Защо реват тогава? Защото бяха свикнали с евтина руска енергия да си продават продукцията в САЩ. Но реднеците се усетиха и в "тих сговор" с Путин разкатаха ЕС.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както винаги пишете глупости зип

    02 Дек 2022 8:37ч.

    Точно франсетата бяха, и са най-малко зависими от руски въглеводороди. Руският газов внос беше 18 % от общата консумация на Франция преди кризата. Вижте колко % беше за Германия,Австрия, Италия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    01 Дек 2022 14:20ч.

    Макрон е толкова жалък. Отишъл е да декларира пред Господаря , че въпреки погрома над европейската икономика в резултат на санкциите :Френският лидер изтъкна, че съюзът на страната му със САЩ е "по-силен отвсякога". Всичко останало е хленчене и унижение. Сега очаквам да отиде Шолц и да благодари от свое име и от името на германския народ за взривяването на Северен поток 1 и 2 .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във френските медии ежедневно се дискутират

    01 Дек 2022 14:21ч.

    излизането от ЕС и напускането на Еврозоната. Същите процеси текат вече и в Италия и в Германия. Само ние се "натискаме" да приемем еврото, ... което, според западните специалисти, няма да съществува след 1 - 2 години, най-късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Welldona

    01 Дек 2022 14:54ч.

    Става забавно. Макрон се опъва нещо и ако има железни топки може и да постигне някаква независимост от наглите както навремето де Гол. Всъщност все повече се очертават новите форми в европа - англосаксонска империя, френскогерманска общност , османска дъга и руско-китайска. България сигурно ще я обявят като подмандатна територия поради некадърност на населението да се управлява само.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ахъ !

    02 Дек 2022 8:40ч.

    Само виж нивото на коментарите. Това население даже не заслужава и тези политици, които са му сложени от американците. Прост народ - слаба държава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Дек 2022 15:59ч.

    “Нравица, не нравица — терпи, моя красавица”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън към Макрон:

    01 Дек 2022 21:15ч.

    Ти кой беше?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаврош

    01 Дек 2022 23:47ч.

    Какво всъщност казва Макрон? - САЩ са ни приклещили здраво и няма мърдане, но ние поне да си кажем, че протестираме. Един вид, да се предадем в героична поза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    02 Дек 2022 0:50ч.

    разбрали са се да създадат работна група между САЩ и ЕС във връзка с американския закон за намаляване на инфлацията. И още 5-6 неща за Украйна, Рашистка Фашагия, Китай, европейската отбрана и др. Но тези неща не са важни за аудиторията от русороби-важно е Дачков да вдигне топката за "големите проблеми" между САЩ и ЕС, а за дебилите да наскачат с мерак да вкарат гол във вратата на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леко, да са не задавиш от праведен гняв :D

    02 Дек 2022 1:02ч.

    Цестод жълтопаветен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    02 Дек 2022 2:54ч.

    Те головете във вратата на Европа наистина станаха много, повечето са автоголове. Дебилна се оказа самата Европа. Това впрочем си личи и на световното по футбол - упадък отвсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На снимката старчето слуша с половин ухо и се опитва да си спомни кой, по дяволите, трябва да е този келеш със смешен акцент

    02 Дек 2022 1:17ч.

    И защо, по дяволите, го е довела тук баба му

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    02 Дек 2022 4:28ч.

    Май само Макарон не е разбрал, че те отдавна са. Сега като затворят и артисалите производства и се изнесат в САЩ ще можем да му кажем с усмивка "Welcome to the club, brother!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи