Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и да бъде по-активна в НАТО

Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и да бъде по-активна в НАТО

Снимка: АФП

Френският лидер отбеляза, че идеята му за ЕС е да бъде по-автономен в рамките на Алианса и да действа "в рамките на НАТО, заедно с НАТО, но и да не зависи от НАТО".

Европа трябва да играе по-активна роля в рамките на НАТО, да намали зависимостта си от САЩ и да развие свои собствени способности за сигурност, за да гарантира мира в региона. Тази гледна точка изрази френският президент Еманюел Макрон пред журналисти на борда на президентския самолет, излетял от Йордания за Париж. Думите му бяха публикувани от "Уолстрийт Джърнъл", съобщава ТАСС.

"Алиансът не е нещо, от което трябва да завися. Това е нещо, което трябва да избера, нещо, с което работя. Трябва да преосмислим нашата стратегическа автономия", каза френският президент. Макрон отбеляза, че идеята му за ЕС е да бъде по-автономен в рамките на Алианса и да действа "в рамките на НАТО, заедно с НАТО, но и независимо от НАТО".

ТАСС припомня, че по-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че лидерите на страните от ЕС са доволни, че САЩ, а не те, играят водеща роля в ЕС, с изключение на президента Макрон. Лавров припомни, че по-рано в Европа се е говорело за необходимостта от „осигуряване на стратегическата автономия на Европейския съюз“, нещо, за което все още говори „само президентът Макрон“.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • йосарян

    22 Дек 2022 16:14ч.

    добре е някой да му каже, че се е сетил малко късно. големите вече седнали на масата и раздали картите. и това, за сметка включително на "обеднена европа".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червена шапчица Арматка

    22 Дек 2022 16:25ч.

    Пигмея-клоун нашмъркания Vолодимир Zеленски отиде да проси оръжие и пари от Бай Хлопни Дъска за да продължи да унищожава УСрайна. А американците са на сметка. За 50 - 60 милиарда успяха да унищожат икономиката на Еврейско Нацисткия Съюз, която им беше пряк конкурент !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    22 Дек 2022 16:26ч.

    След дъжд качулка ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първата автономна стъпка на Макрон

    22 Дек 2022 16:32ч.

    Е незабавно спиране на всякаква военна помощ за укронацистите, дори и малка, каквато е френската ! Завчера с изстрел от френска САУ беше ранен Рогозин, което си е дяволски неприятелски акт спрямо Москва !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е стъпка,

    22 Дек 2022 19:41ч.

    а празно лалане. По делата им ще ги познаеш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    22 Дек 2022 16:43ч.

    Скоро ще им се наложи да започнат диверсификация от краварите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Европа трябва да играе по-активна роля в рамките на НАТО, да намали зависимостта си от САЩ..."

    22 Дек 2022 16:44ч.

    Пластмасовият мосю или се е разфокусирал, или е биполярен, или бисексуален? Или просто си е еднопланов лицемер? Той ли не е наясно, че САЩ е НАТО и НАТО е САЩ, гиди хипокрит с хипокрита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "САЩ е НАТО и НАТО е САЩ"

    22 Дек 2022 19:40ч.

    Затова великият Генерал дьо Гол извади Франция от НАТО през 1966 год., казвайки: "САЩ не са Европа, а Великобретания е само един остров" и Франция няма защо да се съобразява с тях. Назрява сходно положение във Франция днес, но то не може да се реализира от Макрон, за съжаление. Ще се намерят други хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макроне,

    22 Дек 2022 17:42ч.

    много бавно ти узря това. Има няма 2 седмици след срещата с Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    22 Дек 2022 18:09ч.

    Сезаре Макаронски и хаймърски, какво е това отбранително оръжие, дето стреля по цивилни обекти?! Вие ще си берете гайлето, дето доставяте оръжие на дрогираните украинци и техните куратори, руснаците така не действат и във всяка война е имало хуманни правила, само не и в тая! Аман от демократични хайвани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и да бъде по-активна в НАТО

    22 Дек 2022 18:30ч.

    Това изречение е пълна глупост! То няма такова нещо като НАТО. НАТО е САЩ, другото е пълнежа на "кифла с мармалад", в която няма мармалад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    22 Дек 2022 18:38ч.

    Господарите на тоя скоро ще го сменят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ

    22 Дек 2022 18:49ч.

    Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ .... и да взима пример от подмандатната територия, бивша НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де Гол

    22 Дек 2022 18:54ч.

    Франция има дълга история и неприязън кам алианса, още от времето на Де Гол, който напуска НАТО за да има независима армия под тяхно командване. За жалост САЩ вкараха Европа не само във военният капан НАТО, но и в политическо-икономическият наречен -ЕС, от който техният най-голям съюзник УК се измъкна по чорапки и останаха само донорите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • макарони на фурна

    22 Дек 2022 19:05ч.

    Васали сте си бе, Макроне, не са ви оставили никаква самостоятелност с парите юдеите. Зверско робство, което за успокоение на съвестта си наричате либерална демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи