Макрон: ЕС да разработи нов договор за сигурност, който да предложи на Русия

Макрон: ЕС да разработи нов договор за сигурност, който да предложи на Русия
Страните от Европейския съюз трябва да разработят ново споразумение за сигурност и стабилност, което после да обсъдят с Русия, заяви днес френският президент Еманюел Макрон пред Европейския парламент, предаде Ройтерс.

 

Говорейки за "опитите за дестабилизиране" на континента, Макрон каза, че Европа иска да намери политически отговор на конфликта в Украйна.

 

"Сигурността на нашия континент е неделима", заяви той, имайки предвид Русия. Според него Европа трябва да определи свои стандарти за сигурността.

 

Макрон, чиято страна пое от този месец ротационното председателство на ЕС, каза, че общността трябва да преразгледа отношенията си със Западните Балкани и да им предложи "откровени" перспективи за членство.

 

Макрон заяви още, че Конференцията за бъдещето на Европа трябва да бъде последвана веднага от конференция за Западните Балкани.

 

И от географска, и от историческа гледна точка Западните Балкани са в сърцето на европейския континент, каза френският държавен глава:

 

„И от географска, и от историческа гледна точка, от трагичната си част и от очакването си за бъдещето, което хранят, Западните Балкани са част от континента Европа. Те носят белези, които ни напомнят едновременно за крехкостта на мира и силата на нашия съюз", допълни той и подчерта, че Европа има задължения към тях, в т.ч. и за европейска перспектива, която, по думите му, се вписва в разумно време:

 

"Затова имаме призвание към тях - да преосмислим отношенията ни със страните от  региона, и да им дадем по-ясна, разбираема и волева перспектива за присъединяване...Ние модернизирахме процедурата за преговори през последните месеци. Но ние знаем много точно, че не тази Европа с тези правила може да стане Европа на 31, 32 или 33. Това не е така и иначе ние ще излъжем себе си. Така че в рамките на Конференцията за бъдещето през май трябва основно да преразгледаме нашите правила, за да ги направим по-ясни и разбираеми, за да вземаме по-бързи и силни решения. Но също така и политически трябва да сме честни за рамките на тази Европа, в която Западните Балкани имат своето място“, заяви Макрон.

 

България, Румъния и вече Хърватия са призвани да се присъединят към Шенген, ако са готови, както бе признато от всички страни-членки, каза още президентът на Франция пред Европейския парламент.

 

Макрон добави, че този процес трябва да върви заедно с реформата, което е започната на пространството за свободно движение и която ще позволи защитата на всички външни граници на ЕС.

 

Еманюел Макрон се обяви за изграждането на европейски ред върху принципи и ред, който е задействан преди 30 години заедно с Русия. Във връзка с това той спомена, че сферите на влияние са отхвърлени и страните имат суверенното право на избор. 

 

Макрон настоя също за преоткриването на силна бъдеща Европа, която да отговори на климатичните, технологичните и цифровите, но и на геополитическите предизвикателства и която ще намери средствата, за да взема решенията сама за себе си, без да зависи от големите сили:

 

„Днес нашата Европа е изправена пред нарастване на напрежението и особено в съседство, пред объркване на света, към завръщането към трагедията на войната.

 

Нашият модел обаче, който излиза извън границите ни, има в своята традиция универсално призвание и отговорност, заложено от бащите ни - да  преосмисли част от своите политики за съседство и мястото си в света“.

 

Макрон поясни, че в тази насока трябва да бъде изградено партньорство с Африка, като особено наблегна на страните по произход на мигранти, така че политиката на завръщане да бъде ефективна.

 

"Започнахте председателството си с големи обещания, но тук никой не ви вярва. И то не само защото графикът, който изготвихте, ще обслужва повече президентската ви кампания, а защото често лъжехте", каза в отговор евродепутатът от ЕНП Франсоа Ксавие-Белами:

 

Казвате, че искате да овладеете границите на Европа, но вчера заклеймявахте като националистическа чума страните, които призоваваха за помощ, за да защитят границите си от мигрантската криза.

 

Говорите за околна среда и стратегическа автономия, но днес Франция внася въглища и газ, защото вие затворихте ядрената централа "Фесенхайм" и така минирахте индустрията ни“.

 

В речта си пред Европейския парламент той се обяви за създаване на междуправителствени сили за бързо реагиране, които да защитават външните граници на ЕС.

 

Източник: mediapool.bg, БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Эх!

    19 Яну 2022 16:35ч.

    Макронь, Макронь, дорогой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като се има впредвид скоростта с която ЕС взема решения

    19 Яну 2022 16:42ч.

    докато го разработят, най-вероятно ще отпадне практическата необходимост от него

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слушкайте внимателно. Ша стани. Тоз юнак е

    19 Яну 2022 16:59ч.

    говорител на Ротшилдови, из чиито банки са й подвизавал, преди да го изфабрикуват за президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ред Шухарт-сталкер

    19 Яну 2022 17:06ч.

    Планираното бъдеще е новото забавление на суперелита. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да предложи "откровени" перспективи за членство на Западните Балкани

    19 Яну 2022 17:33ч.

    Защо "откровени" е в кавички?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи