Майка на дете с увреждания: Премиерът да поеме отговорност, че не свърши нищо

Майка на дете с увреждания: Премиерът да поеме отговорност, че не свърши нищо
„Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това настройва всички срещу майките. Нека излезе и да застане достойно като мъж срещу нас, и да видим кое му пречи да направи нещата както трябва. Напуснахме срещата, защото отправихме призив към премиера не да плаче с нас, а да седне и да си свърши работата", каза в студиото на предаването „Тази събота” по бТВ Мая Стоицева – майка на дете с увреждания и един от участниците в протестите „Системата ни убива”.

 

Мая Стоицева

 

„Протестите ни продължават. В сряда, 10 октомври от 17:30 ч., ще бъдем пред Министерски съвет и искаме премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за това, че не свърши нищо през тези месеци”, каза в студиото на предаването „Тази събота” по бТВ Мая Стоицева – майка на дете с увреждания и един от участниците в протестите „Системата ни убива”.


„Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това настройва всички срещу майките. Нека излезе и да застане достойно като мъж срещу нас, и да видим кое му пречи да направи нещата както трябва”, призова Стоицева.

 

В началото на седмицата стана ясно, че предложеният закон за хората с увреждания е „осакатен”, както се изразиха протестиращите майки, като от него са отпаднали ключови реформи и текстове. Майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова напуснаха с викове срещата си с депутати и министри в Народното събрание преди дни, където не се появи финансовият министър Владислав Горанов.


„Напуснахме срещата, защото отправихме призив към премиера не да плаче с нас, а да седне и да си свърши работата. Искахме всички министри от самото начало да седнат на една маса. Министърът на финансите не беше там и това е знак, че реформата никога няма да се случи”, каза още Стоицева.


Тя коментира, че социалният министър Бисер Петков е абсолютно сам. „Той няма как сам да направи тази реформа. Казахме го и на срещата”, допълни тя.


„Самият социален министър и неговият екип не са достатъчно настойчиви и смели. Тук трябва сърце и решимост. Какво пречеше наистина в рамките на това финансиране проектите да бъдат готови, те да не се чувстват излъгани и унизени”, коментира в студиото омбудсманът Мая Манолова.


Тя коментира, че вчера са успели да върнат ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.


„Това, за което не успях да се преборя, е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ”, коментира Манолова.


Законът за личната помощ предоставя възможност за индивидуална оценка на увреждането на всеки отделен човек. „Това е основно наше искане. Индивидуална оценка, не ТЕЛК. ТЕЛК-ът трябва да изчезне, той е вреден”, допълва Стоицева.


Омбудсманът Мая Манолова коментира, че ще направи всичко възможно и двата закона да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия начин, за да могат да започнат да действат от 1 януари.

 

„Ако около тази кауза не могат да се обединят депутати от различните цветове, не знам кое може”, каза Манолова.

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

 • Helleborus

  06 Окт 2018 11:49ч.

  Преди премиерът да си свърши работата, трябваше тези майки да си свършат работата. Да направят някаква платформа за дискусия с останалите семейства с болни хора и да не истеризират обстановката с лично свои искания, които не са от полза и дори са в голяма вреда на много семейства. Законът за личната помощ не решава въпроса с издръжката на болните хора. Напротив, той трансформира тази издръжка, в издръжка на някакви асистенти. Така че болните остават всъщност без доходи за живот. Личният асистент няма да плаща сметките на инвалида. По този закон от инвалидите се отнемат средства, които те са получавали, тези 930 лв за хората в най-тежко състояние, с над 70% телк, които те получаваха от две години насам. Този закон решава вместо тях, че те нямат нужда от тези средства за живот, а те се нуждаят от помощници да ги обгрижват. Двете неща нямат връзка помежду си, не може да се отнеме издръжка, за да се допълнят други услуги. Държавата трябва да прави разлика между двете, че тя преди всичко трябва да гарантира живота на хората, дом, прехрана, а след това да им предлага и друга помощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Helleborus

  06 Окт 2018 13:31ч.

  Страна, в която се смята, че майките на деца с увреждания са виновни, а не държавата, отива към закриване! Г-н Helleborus, само един ден прекарайте с такава майка в дома й и ще видите оголената истина за обществото, в което живеем. Всичко към такива хора трябва да е грижа на държавата! Когато няма милосърдие и съпричастност към болните, бедните и възрастните хора, човещината е изчезнала! Само от парите за безсмислени пътувания на депутатите, тоалетната хартия и бензина може да се намерят пари не само за издръжка, за която говорите, но и за личен асистент на най-нуждаещите се. Да не говорим за стотиците милиони, които се раздават с лека ръка, за построените и никому ненужни тревясали стадиончета и всичко останало! Но трябва съвест, морал и добро сърце! Може сто папи да те галят по главата и хиляда пъти да целуваш ръце на патриарси, доведеш ли държавата до това състояние- нищо не си направил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  06 Окт 2018 13:44ч.

  Хм, премиерът има дъщеря и внук носещ неговото име. Злите езици казват че премиерът има дете от любовница живееща в Испания. Така, те нямат ли нужди? Щерката и внучето са обезпечени с имение в Лос Анджелис за над 350 000 000 $. Щерката се вози в авто бижу за 3 000 000 $. Любовницата се шири в къща за 1 500 000 €. Детето и има нужда от пространство и добри условия за живот. За всичко това трябват пари за закупуване и поддръжка. След като не са известни легални източници на доходи които да позволят подобни премиерски харчове, остават незаконните източници. Кражбата и прикриването и изискват време, усилия и маса разходи за юристи, счетоводители и банкови такси. Та при подобна натовареност на Светиня Му, какво си въобразяват тези циврещи майки! Те какво си въобразяват? Как си мислят че се събират толкова пари за издръжка на любимите на премиера хора? ТОЙ, разбирате ли, ТОЙ трябвало да им разрешава проблемите! Ай сиктир, всеки сам да си бере гайлето! На него да не му е лесно? Като не харесват, да си регистрират партия, да си създадат структури, да участват в избори, да ги спечелят и да си оправят дереджето! ТОЙ точно така направи. Е, немското разузнаване, след това американското и турското Му помогнаха с пари и методическа помощ но то защото е бил високо оценен от тях. А тия майки и децата им за кого представляват някаква ценност? Какво, хуманност, достоен живот, състраданелност? Не го разсмивайте бе майки! НЕГО кой го съжали когато Му блокираха сметките в Лихтенщайн, а? Ама парите били..., абе какво ви интересува от къде и как са дошли тези пари! Хванете го за шлифера като не ви харесва това което Той прави за вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  06 Окт 2018 13:45ч.

  Всички трябва да подкрепим майките и не е тяхна работа да пишат закони , а управляващата мафия да се ослушва. Най-беззащитните са и най-ощетени , защото им се подхвърлят трохи , а парите от нашите данъци и от европейските програми се усвояват от близки на властта. След като държавата е абдикирала от основната си функция да защити своите граждани , ние не трябва да плащаме данъци до момента , в който шайката спре да краде и изчезне в небитието. Срамота е от целия административен апарат и Народното събрание , които лежат на гърба на народа да не се намерят хора , които да не могат да свършат работа на тези наказани от природата хора ! Могат , но не искат , защото трябва да крадат по-малко !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И малко дезинформация, много ясно

  06 Окт 2018 15:11ч.

  Маяма Нолова не напусна заседанието. За разлика от Кутев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Счетоводител

  06 Окт 2018 20:01ч.

  Всичко хубаво, ама колко ще струва покриването на всички тези искания и кой ще плаща? Огромна част от циганите и те с увреждания. И това е въпрос, който тежи със страшна сила. Колкото и някои "хуманисти" да вият тук. Кой ще плаща? Никому не пожелавам дете с увреждане, но всичко е с някакви граници. Ако се предложи подкрепата им да е на доброволни начала, т.е. всеки да се бръкне лично, а не през бюджета да му бъркат в джоба зорноволно, тогава как ще е. "Държавни пари няма, има пари на данъкоплатците." Маргарет Тачър. И наистина няма... Не казвам, че същите тези пари не се крадат и по други начини, с пътища и без пътища...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шопар Банкев

  08 Окт 2018 7:54ч.

  Как да не е свършили нищо премиера ? Свърши ! Каза - "Да ми се махат от главата!" . И си изпълни обещанието като мъжага. Махна ги от главата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  08 Окт 2018 12:16ч.

  До "До Helleborus на 06.10.2018 в 13:31" Съвсем неправилно считате, че който е против новия закон, значи няма връзка с проблема или не съчувства на болните. Моята теза е съвсем различна, че този закон ощетява такива семейства. Той се е появил като отглас на някаква нова мода в социалната политика, според която държавата осиновява всички болни и взема ВСИЧКИ решения за тях. Все едно че болните са захвърлени на улицата сираци и бездомници, чиито семейства не съществуват. В противовес на тази политика майките от началото на демокрацията искаха нещо съвсем различно. Те искаха те да бъдат активната страна, ако имат нужда от нещо, те да кандидатстват за него, те да движат процесите. Ако искат сами да гледат децата си, да могат да вземат това решение самостоятелно. От държавата искаха тя да ги следва и да им служи, каквито са били винаги взаимоотношенията човек държава, държавата служи и следва решенията на хората. Така тези майки, които избираха да останат в домовете си, искаха от държавата да бъдат назначени на постоянен и безсрочен договор, без да покриват критерии и без да бъдат следени и да им тече трудов стаж. А които искаха да ходят на работа, очакваха държавата да осигури съответната грижа в центрове, детски градини и училища. А които се нуждаеха от сериозни усилия по лечение и рехабилитация, очакваха държавата да подсигури качествени медицински грижи. Но всичко това зависеше от семейството, как и какво да ползва. Този нов закон неглижира семейството и майките, които трябва да вземат решенията са своя живот и живота на болното си дете. Този закон дава правомощия на чиновника да прецени какво трябва да се случва в живота на болния и дали да допусне родителите му до него и точно колко. Държавата отново използва семейството само като спонсор и донор на безплатен домашен уют и безплатни грижи за нейното си пиле, което обаче си е нейно. Подобно на една кукувица, която оставя яйцата си в чуждите гнезда да се ползват от грижите там, но без принадлежност към тях, държавата така третира всички деца, като собствено нейни пилета, които временно пребивават при семейства, от които се извлича само материалната облага. Но семейството се лишава от родителския авторитет и законни права, децата се лишават от принадлежност към семействата си. Този закон е против правата на родителите да се държат като истински родители и да бъдат активната страна. Той ги мачка, неглижира, употребява. Той вкарва мафията на социалните във всички семейства, без значение дали те искат да бъдат обследвани индивидуално. А тъй като не предвижда издръжка за болните, принуждава родителите да търсят работа извън дома. Никой общински служител никога няма да заобича и да заобгрижва едно болно дете така, както неговата майка. По този закон майката и чиновникът са взаимно заменяеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огнян Георгиев

  08 Окт 2018 13:46ч.

  Защитавам майките и техните искания, но не мога да разбера защо се захващат с Мая... Тя просто е една лицемерка. Това, което прави е да се рекламира на гърба на хора, които действително имат чиста цел и се борят за нея...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги Иванова

  08 Окт 2018 15:20ч.

  Ако премиера ви ги беше направил тези деца днес щяха да са здрави и нямаше да имате тези главоболии.За в бъдеще мислете и си подбирайте партньорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случайно Минаващ

  12 Окт 2018 18:34ч.

  Какво значи да поеме ОТГОВОРНОСТ? Поемане на отговорност е да изпълниш нещо конкретно, а ако не можеш - то е належащо да си тръгнеш. Няма да назовавам и категоризирам такава наглост и натрапчивост от страна на борисов. Всеки може сам да си направи изводите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи