Любослав Костов, КНСБ: Под 1800-1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде

Любослав Костов, КНСБ: Под 1800-1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде

„Инфлацията не се бори с табелки. Пенсионерите знаят най-добре къде са промоциите. Кампанията няма да помогне. КЗК трябва да изсветли ценообразуването от началото до края“, заяви пред БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов по повод на идеята на правителството големите вериги да предлагат стоките с най-ниски цени. По думите му веригите няма да имат против, но така не се бори инфлацията.

1427 лева са необходим за един работещ сам живеещ човек. Българите продължават да бъдат най-бедната нация в ЕС, посочи Костов.

„Нарастването на доходи номинално не могат да догонят ръста на цените. В последната година и половина нашата инфлация беше с около 30% по-висока от средноевропейската и в момента стоките от малката потребителска кошница, които присъстват на трапезата ни, като стойност са на ниво близко до това в Германия, Франция, Испания. Яйцата са най-скъпи в ЕС в България“, добави той.

„Инфлацията е единственото наказание на цялото общество без никакво законово основание, тъй като всички го понасяме с изключение на финансовия министър, който в условията на висока инфлация събира повече приходи в хазната. Това се случи последните две години“, посочи икономистът.

Докато приходите в бюджета номинално са нараствали, политиката по доходите е изоставала, което е отстъпление на държавата

„Държавата отстъпи от своите функции в политиката по доходите в ключови сектори като здравеопазване, социални дейности, култура“ подчерта Костов.

С много емпирични и научни изследвания през последната година беше доказано, че 2/3 от инфлацията у нас е привнесена отвън, а 1/3 е резултат от геополитически фактори и цените на световните пазари, заяви той и уточни: „Инфлация на търсенето в България няма. Инфлацията в България в последно време е инфлация на предлагането“.

Икономистът посочи, че бизнесът казва, че има недостиг на над 200 000 работни места, което означава, че трудът трябва да постъпне.

„Ерата на евтината работна ръка приключи. Под 1800-1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде. Крайно време е един работодател да влезе в затвора, че не плаща осигуровки и че дава пари в плик“, категоричен бе синдикалистът.

 

 

Коментари

  • Бял работник

    22 Окт 2023 12:10ч.

    Българските синдикати сякаш съществуват единствено за да се занимават с държавните предприятия. Някой да е чувал някога да са се застъпили за правата на работещите в частния сектор? Изключвам договарянето на МРЗ защото това засяга само циганьорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синдикатите са на държавна хранилка и защита съответно

    22 Окт 2023 15:11ч.

    "който ме люби , той ми го купи"доказана практика

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • окей

    22 Окт 2023 12:31ч.

    След като понесоха имиджова щета покрай преговорите на некоалицията с енергетици и миньори, КНСБ са в режим на кризисен ПР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    22 Окт 2023 13:04ч.

    Много скромен, бе. 4-5000 ми звучи още по-добре. А бе, овца синдикална, я кажи какъв труд, донасящ принадена стойност за 1800-1900 лв, може да извършва човек с основно образование (пък и доста със средно, че и висше), и без никаква кфалификация, освен някаква тежкофизическа дейност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джоусеф бидон-трансът

    22 Окт 2023 14:15ч.

    Американски представител, не ни плямпай за принадена стойност, защото си търси висшисти от англия, от австрия, от италия, от франция, от швейцария и си ги внеси да ти работят за 450-500 евро, те са висшисти! (Умишлено държавите са с малки букви, защото са джендерпропагандатори на извращения)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    22 Окт 2023 14:27ч.

    Подпът и надпът, всякакви завършили политологии, комуникации прочее дивотии. Впрочем много ми харесва Media Pedagogy and Artistic Communication

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Окт 2023 13:26ч.

    До Любослав Костов, КНСБ: Под 1800-1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде Индивиди, които никога не са работили в частния сектор, да не дават акъл...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Държавата отстъпи от своите функции в политиката по доходите в ключови сектори“

    22 Окт 2023 14:14ч.

    - „Държавата“? Каква държава? - А какви 5 лева?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква държава?

    22 Окт 2023 14:17ч.

    Принципно е прав, но българското общество трябва публично да каже: сащ е агресор, сащ е сатана, сащ е вражеска страна на България и трябва да изгоним сащническия посланик от България и завинаги да прекратим дипломацията с агресора сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ спец

    22 Окт 2023 15:38ч.

    Да ги изгоним, щом казвате, ама имам един въпрос. Американците ми плащат по 60 долара на час, руснаците (турците, китайците) колко ще дават?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    22 Окт 2023 14:28ч.

    Тъпаци които вярват в "нормалните доходи" не бива да се допускат изобщо до медии различни от "Трета възраст"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Програмист

    22 Окт 2023 14:37ч.

    Чак "всички" не съм навит. Ако го направим така, лелката в магазина дето сега е на 600 лева ще трябва и тя да се включи в схемата, и хич да не е цените с едно 50% могат да скочат. После ще трябва да коригираме заговора и вместо 2000 да сложим 3000 , и така до безкрай. Не, по-добре работещите в търговията и производството да ги изключим от схемата, нека само ние да сме така. Я, чакай бе, че то и сега сме така, аз земам 7000 и по цял ден си барам маркуча, и то без да се наговаряме в разни синдикати. Преглътнете го - само работещите в МАЛОВАЖНИТЕ отрасли можем да лапаме хилядарки, защото никой не иска ВАЖНИТЕ неща да са скъпи. Затова чистачи, продавачи, аграри - на минимална, няма да плащаме по 100 лева за кило месо я

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ спец

    22 Окт 2023 15:45ч.

    То ти с тия мизерни седем хилки явно се занимаваш с нещо критично важно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майтапчия, кой частник плаща дори ОСИГУРОВКИ

    22 Окт 2023 15:14ч.

    Арендатори и фермери само под масата на фонд Земекорупция и на всички им юдише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    22 Окт 2023 16:49ч.

    по-лошото от ниската заплата е да не получаваш никаква заплата, по селата и малките градове да намериш работа с минимална заплата дори е истински късмет, работят и си гледат децата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    22 Окт 2023 18:46ч.

    Синдикалисти с наднормено тегло дават акъл на роми с основно да работят за 1900лв...аре къш ве! Нали за да вземе 1900 трябва да изработи барем 3800лв...с какво ще ги изработи? Нито може, нито иска. То работодателите пари си имат. Да му мислят двойкаджиите и лумпенпролеталиата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи