Любомир Кючуков: Образно казано, решенията в ЕС днес се вземат от НАТО

Любомир Кючуков: Образно казано, решенията в ЕС днес се вземат от НАТО

Днес НАТО е определящ международен фактор, образно може да се каже, че решенията в ЕС се вземат от него. 

Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения. 

Той уточни, че войната в Украйна помогна на Алианса да намери и укрепи своята нова необходимост и полезност, включително и да се разшири с Швеция и Финландия. 

Русия и НАТО от две години са в конфликт, което не означава във война, подчерта Кючуков. 

"Днес сигурността доминира и определя всички политики. Светът определено се милитаризира, икономиките преминават на военни релси, включително това е цел и в рамките на ЕС. Дори образно може да се каже, че решенията в ЕС се вземат от НАТО, именно през призмата на сигурността. Трябва да се има предвид, че за разлика от ЕС - в НАТО няма отдаване на национален суверенитет. И още - ЕС се основава и се стреми да отстоява ценности, докато геополитическата роля на НАТО отчита стратегически приоритети в областта на сигурността," добави той. 

По думите на дипломата в политиката за сигурност в света в момента е изцяло изключен компонентът за политическите и правни аспекти на сигурността: 

"Трупането на оръжие не задължително прави света по-сигурен. Отсъства доверие и желание за диалог, договорите в сферата на ограничаване на въоръжението и на разоръжаване се прекратяват един след друг, включително и по отношение на ядрените оръжия. ... Усилията на света, за съжаление, като че ли са насочени към това как да се подготвим за война, а не как да я предотвратим, добави той". 

Любомир Кючуков беше категоричен, че мирът предполага най-твърдите гаранции за сигурността. 

"Страните от НАТО изначално не бяхме съвсем искрени с Украйна, защо през цялото време подкрепяхме стремежа ѝ да се присъедини към НАТО, а не подкрепяхме директното ѝ присъединяване към него," коментира още дипломатът.

 

 

Коментари

  • Митето

    05 Апр 2024 9:25ч.

    И да затворим веригата:Решенията в натото се вземат от Хегемона САЩ.И ето го крайният резултат /за тези,на които още не им е ясно или не искат да разберат реалността/:САЩ командват всичко и всички!Но това беше до момента,в който Русия под ръководството на Путин се вдигна на въстание срещу Хегемона,неговите васали и подлайващите пинчери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е в НАТО, а в ПЕНТАГОНА

    05 Апр 2024 13:42ч.

    , да утолим на крадци(ф-16) нагона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОК, а кой взима решенията в САЩ?

    05 Апр 2024 14:09ч.

    ОК, а кой взима решенията в САЩ? ... Не изглежда са е президента на държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още от

    05 Апр 2024 15:00ч.

    началото на миналия век - създаването на Федералния резерв (който е такъв само по име) САЩ са частна държава, т.е. корпоративна собственост. И понеже това нещо трябва да прилича на "държава" с нещо като "избори", има много извратена, наподобяваща демократична, структура, като ВСИЧКИ на изборна длъжност реално се редят за дарения за кампаниите си пред въпросните корпорации. А там изборите са на всеки две години, т.е. те са постоянно в кампания. Без дарения кампания няма, съотвено да бъде избран някой такъв е случайност (като Тулси Габард преди 15-тина години). Още повече, че "дълбоката държава" се е окопала много дълбоко навсякъде и на всички нива, а т.нар. "revolving door" между държавните служби и пак същите корпорации винаги се е въртяла с много висока скорост. Същото, но в някаква по-слаба и смешна степен е и с ЕС - да си припомним къде отиде Барозу след като престана да е председател на ЕК. Та, същите тия, дето управляват САЩ и всички структури под тяхно влияние, са зинали за целия свят и някои държави (наистина държави!) им пречат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • памет-помнете

    05 Апр 2024 15:23ч.

    Както новата корпоративна партия на Доган-ДПС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    05 Апр 2024 9:26ч.

    Първо беше ГРЕВИО, после беше СЗО, после пак няква "наднационална" организация за зелените политики, после СЗО,.. Все се намират някакви проблеми, заради които да се суспендират демократичните институции. Интересни съвпадения. Това ли е глобализма? Да се борим с фалшиви планетарни проблеми, недемократично и за наша сметка? С нашите пари? До кога ще търпим този техния си глобализъм, базиран на техните си правила, които си ги променят както и когато им е угодно? Да добавим и МВФ... с оня миндил кристалинка - единствен кандидат била..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двете престъпни организации ЕС и НАТО са двете страни на един и същ криминален медал

    05 Апр 2024 9:35ч.

    Това са просто метастази на световният тумор САЩ - една изкуствена, експериментална държава, отдалеч замислена като инструмент за овладяване на света. Само дето нещо плановете им буксуват вече столетие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крадат от всички всичко

    05 Апр 2024 10:22ч.

    И пак имат финансови проблеми! Били умни! Кое им е умното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква е тая странна "призма на сигурността"

    05 Апр 2024 10:21ч.

    Сигурност за кого?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    05 Апр 2024 10:24ч.

    "Демокрацията винаги води към тирания!" Платон, диалог "Държавата", Книга VІІІ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Време разделно

    05 Апр 2024 11:02ч.

    Г-н Кючуков е начетен и умен мъж и е редно да уважим твърдението му, че "Образно казано, решенията в ЕС днес се вземат от НАТО"! В този форум битуват също достатъчно начетени и прозорливи хора и е подходящо г-н Кючуков да ни чуе с уважение. А ние от години твърдим, че не само ДНЕС положението е такова, ами ВЧЕРА БЕШЕ СЪЩОТО. Суверенитетът на превзетите държави планомерно и упорито се унищожава. Демокрацията, свободата на словото и независимостта на медиите, здравият разум и естественият ред упорито се демонтират и неотклонно сме се запътили към един грозен и отвратителен свят на тотален дигитален контрол. Надигат се основателни подозрения, че искат буквално да ни приключат, а на този етап просто крият намеренията си и лицемерничат. Горе колега е маркирал разни атрибути на тези намерения. Нека продължим списъка: опит за налагане на Конституция на ЕС, двулично модифициран в "договор"; силово налагане на еднопосочен път при премахване на национални валути и натрапване на еврото; споразуменията за климата; TTIP и сродните; джендъра, транса и всевъзможните девиации и отклонения от нормата; политиките за ДЕЦАТА!!; разделяй, хаотизирай, разрушавай, владей!; др.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    05 Апр 2024 12:37ч.

    Разбирането на САЩ за суверинитет е не само да вземат решение, а да налагат своите решения на другите. В края на краищата всяка свобода е ограничена от свободата на съседа, а на САЩ това не им харесва. За съжаление и други следват "светлият " им пример. От там и девалвацията на ООН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    05 Апр 2024 13:34ч.

    Кючука шикалкави в стремежа си да НЕ каже, какво всъщност представлява НАТО, защото е силно зависим. Но той много добре знае, какво предстои и какво ще се случи с НАТО...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @!@

    05 Апр 2024 13:39ч.

    НАТО е просто американската бухалка на световната тирания... Толкова е просто. Изобщо, философски погледнато, глобалните неща, винаги са концептуално прости! А в случая говорим конкретно за едно - Власт и още власт, чиято цел е пари и още пари. Двете са взаимно свързани точно, като двете страни на една и съща монета. Диалектика! ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    05 Апр 2024 13:52ч.

    Още Йосиф Висарионович кандидатства за член на НАТО. В края на краищата човека е с подпис нумбър 3 под "Атлантическата харта".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    05 Апр 2024 13:55ч.

    Просто припомням на професионалните русофоби и патриотите от Копринка кога са се наливали основите и кво са "атлантически ценности" че съвсем се изоглави народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    05 Апр 2024 14:12ч.

    И подписа тежи с кръвта на 20 0000000 червеноармейци и поне толкова цивилни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи