Любомир Дацов: Новите данъци наказват светлия бизнес, не засягат сивия

Любомир Дацов: Новите данъци наказват светлия бизнес, не засягат сивия

Автор: Петя Минкова, "24 часа" Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Всички икономически мерки на правителството са насочени към бизнес, който отдавна е на светло. Дали ще накараш големите вериги да ги въведат доброволно, или не, това няма ефект, защото бизнесът им е 100% изсветлен. С тези мерки обаче им се създават разходи. Докато тези, които са на тъмно със съгласието на държавата, няма да бъда бъдат ударени. Това казва бившият заместник финансов министър Любомир Дацов пред "Труд". Според него мерките ще облагодетелстват контрабандата на зеленчуци и плодове през границата и всички тези мерки не наказват сивия бизнес, те не го изкарват на светло, те са единствено наказание за тези на светло.

- Например?

- Примерно контрабанда на зеленчуци и плодове през границата. Затова мисля, че всички тези мерки не наказват сивия бизнес, те не го изкарват на светло, те са единствено наказание за тези на светло.

- Г-н Дацов, как може да се обобщи логиката на данъчните промени?

- Като дълбоко противоречива, защото, за да се съберат условно 5 лв. от бизнеса, ще се направят 20 лв. разходи затова.

- Една от големите промени през 2024 г. ще е приемането на Директива 2022/2523, с която ще се въведе минимално равнище на данъчното облагане на големите предприятия в ЕС. В случая целта е компаниите с приходи над 750 милиона евро да плащат 15% корпоративен данък. Лишава ли ни мярката от досегашното конкурентно предимство?

- Това е глобална инициатива на ОИСР, тя не е само за ЕС. Тя трябваше да се приеме в международен мащаб, защото ако няма съгласие между основните страни, няма как да бъде одобрена. В тази ситуация ние казахме „Да". Наистина не разбирам защо приехме, при положение че имаме значително по-ниска ставка и данъчната конкуренция е една от философиите, които досега изповядвахме.

- Според Института за пазарна икономика у нас от тази директива ще бъдат засегнати 1125 компании и те смятат, че всяка година броят им ще расте.

- България имаше възможност да не се присъедини към тази инициатива. Това не означава, че тя няма да се приеме, но ако по-малко държави я одобрят, тя няма да има задължителен характер. В много страни има по няколко ставки според данъчната основа, но тук говорим за ефективна ставка. Затова, когато ние я вдигнем на 15%, за нас тя става ефективна, а в Германия тя може да варира до 30%, но ефективната й е 12 на сто. Опасявам се, че приемайки тази директива, ние ставаме абсолютно непривлекателни за инвестиции - когато не предлагаме добри условия, защо да идват при нас?

- В директивата е записано, че има възможност страните да поискат отлагане с 6 данъчни години и Естония се е възползвала от тази възможност - ще я приложи през 2030 г.

- Всяка държава си решава. Истината е, че ние не бяхме задължени веднага да я приемаме. Сякаш всичко опира до това кой как разбира отношенията между бизнеса и държавата - дали разглеждаш компаниите като партньор, или като противник. Ако е партньорство, тогава какво е това партньорство?

- Ако се лишим от това конкурентно предимство, оттук нататък с какви стимули бихме могли да привличаме глобалния бизнес?

- Нямам идея. Това решение постави на дневен ред въпроса за модела на данъчната конкуренция, тъй като ние нямаме много неща, които да предложим, и това ми изглежда като действие против интересите ни.

- Днес питах в Министерството на финансите в крайна сметка ще отпадне ли идеята да се облагат провизиите и обезценките на книжата на банките, на пенсионните фондове, на застрахователни компании?

- Затова наистина трябва да се провери, защото имаше реакции. Идеята бе следната - когато е инвестирано в ценни книжа, цената на придобиване е една, а след това тя се променя. На някои дружества във финансовия сектор това е основната им дейност и тъй като никъде по света няма подобно третиране, аз се надявам, че ще отпадне. Не бива тези компании да бъдат карани да си играят с риска, тъй като във финансовия свят той има изражение и цена. Понеже тази мярка създаваше допълнителен риск, имаше опасност пенсионните фондове и банките да започнат да отбягват държавните ценни книжа.

- Какво мислите за приравняването на гражданските договори към трудовите?

- И в момента данъчните нямат проблем, ако открият такова нещо, да го променят. Доколкото помня, преди 2 - 3 години имаше съдебно решение, според което НАП не е орган, който може да установява дали даден договор е трудов или граждански, тъй като с това се занимава служба към социалното министерство. Сега стремежът е да се дадат права на друг орган, ще има ощетени, ще има спорове, разходи и след като ВАС вече има решение по въпроса, какъв е смисълът?

- Как би се отразил законът за надценките на хранителните и земеделските стоки, ще се стигне ли до него?

- Според мен няма да мине, но икономическият министър продължава да създава напрежение.

- Какъв ефект ще има според Вас задължителното предварително деклариране на транспорт на стоки с висок фискален риск от страни от ЕС за България и обратно? Необходимо е специализирано попълване на данни и се издава уникален номер за превоз, валиден 14 дни.

- Изискването е непосилно за малките и средните фирми. Ако се занимават с внос, с това ще трябва да се занимава собственикът, големите компании ще трябва да назначат между трима и осем души, които ще се занимават само с това. Според различни оценки за тази цел ще бъдат наети 4 - 5 хил. души, което ще е допълнителен разход - вероятно 50 - 60 млн. лв. годишно. Към тази сметка общо бизнесът ще плати и 28 - 30 млн. лв. за електронните ваучери. По мои изчисления, за всички мерки, които ще се въведат тази година, компаниите ще платят между 150 и 200 млн. лв. Въпросът е отсреща какво ще се събере?

- Нали идеята е така да се изсветлява икономиката?

- Не, защото всички тези мерки са насочени към бизнес, който отдавна е на светло. Дали ще накараш големите вериги да ги въведат доброволно, или не, това няма ефект, защото бизнесът им е 100% изсветлен. С тези мерки обаче им се създават разходи. Докато тези, които са на тъмно със съгласието на държавата, няма да бъда бъдат ударени.

- Например?

- Примерно контрабанда на зеленчуци и плодове през границата. Затова мисля, че всички тези мерки не наказват сивия бизнес, те не го изкарват на светло, те са единствено наказание за тези на светло.

- Какво мислите за свалянето на прага на плащанията на ръка от 10 хил. на 5 хил., много хора го одобряват?

- Ако всичките ти средства са в банката и нещо се случи и ти ги блокират, как ще си купиш хляб? Това минава прага на разумността. Утре отново ще поискат да свалят прага от 5 на 3 хил. 

В момента една месечна заплата на добре платен специалист в София или в IT сферата е десетина хиляди - как ще си получа заплатата, зависи от моята воля, държавата не може да се меси в това, не може непрекъснато да ограничава свободата и личността, защото тя не се справя да си събере приходите.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • MSA

    10 Ное 2023 9:30ч.

    Както винаги. Сметката я плаща коректния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конфуций

    10 Ное 2023 9:56ч.

    Кръглоглавият Дацов и доктор Цеков бяха остриетата на царската пасмина. И лекарствената милиардерка Долорес Асенова. Че и дребното Василев. И шефът на младежкото НДСВ. И царският бодигард. Царски Боклуци. Всичкото зло за България започна от идването на Мадридския Кретен. Симеон 2 е шедьовърът на Българското Пропадане, стореното от него е катастрофа за цялата ни История.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така Конфуций - национална катастрофа и при третия Кобург

    10 Ное 2023 10:29ч.

    Разрушаването на мощната индустриална държава България, което извърши Мадридския Кретен - непростим грях и вечен позор. Топ 5 на пакостите му със СТРАШНИ последици за България и за българския народ 20 години по-късно. .......... 1. Пълно унищожение на Българската армия (Свинаров продаваше БТР за скраб, а кметове му се молеха да ги дари на общините при бедствия) ; ... 2. Пълно унищожение на Националната българска Електроразпределителна мрежа, да продадеш стълбовете и жиците на народа си на !чужди държави - това предателство е за разстрел; ... 3. Затварянето на 4 ЧЕТИРИ ядрени реактора на АЕЦ Козлодуй договорено от външния му м-р Паси - умъртви конкурентноспособността на икономиката ни, президента Първанов да си счупи писалката) ; ... 4. Продажбата на БТК - Телекомуникационната компания - част от националната сигурност; ... 5. ПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, защитавана с кръвта на милиони българи на чужди държави! беше записано в Конституцията през 2005 г. без ВНС с шеф О.Герджиков, дано е щастлив българин. .... Днес България е със залепен етикет "охрана от нато" защото НЯМА Българска Армия, която да защитава бащина ни българска земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Ное 2023 9:45ч.

    Малоумието и простотиите, които се творят в момента от управляващата джендър-либерастка атлантическа Сглобка и откровените национални предатели, които смело вършеят по всички фронтове ще има последствия за години напред. Само за няколко месеца, тези дебили успяха да нанесат тежки поражения във всички сфери, само и само да угодят на господарите си и да изпълнят поставените им директиви по загробването на България и превръщането ѝ в бананова република, населена от „полезни идиоти“. Това е реалността, а всичко останало е само демагогия, лъжи и долнопробни интриги. Но явно това е заслужил БГ-плебсът, щом се е оставил прости овце да му решават съдбата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сивият бизнес

    10 Ное 2023 9:47ч.

    си е техен - какъв е смисъла да го изсветляват, или да го наказват. Въпросът е как да ощавят повече пари от светлия. Също и с данъците на имотите. Едвали някой храни илюзии, че при тази корупция и далавери по общините, градъ му ще "цъфне и ще върже", ако хората плащат двойно по-високи данъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    10 Ное 2023 9:50ч.

    В България има и умни и способни хора, но за съжаление тя нямат думата, защото най-долната утайка на обществото властва... За, съжаление това не е нито ново, нито непознато. Каквото и да правим, винаги оставаме в този омагьосан Бай Ганьовски кръг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте пародията Български Футболен Съюз с неговия УС

    10 Ное 2023 10:41ч.

    На никой в държавата ли не му пука за международната излагация с решението на днешния УС на БФС - МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА БЪЛГАРИЯ - УНГАРИЯ ДА СЕ ИГРАЕ БЕЗ ПУБЛИКА! ... Мотивите - да няма протести? Да не живеем във фашитска диктатура, че да се налагат такива безумни забрани, че даже и да се ПРЕМЕСТВА футболната среща от София. Пълна анархия, пълно беззаконие и срам и за светлите и за тъмните сили, най-вече за "сивите". .... Може би европрокурорката Кьовиши трябва са се самосезира. ... Срам за държава чиито шефове са в сглобка безумието на понятието НЕкоалиция, съюз ама несъюз, срам и подигравка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е да, ама

    10 Ное 2023 12:31ч.

    досадникът Христо Стоичков изкача отвсЕкъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е вие какво очаквахте!

    10 Ное 2023 11:39ч.

    При неокомунистите е същото като при бащите и дедите им башкомунистите-болшевики. Не бъркайте червеното денди, дет го пробутаха за кмет, с Хенри Форд, нито със Стив Джобс, нито дори с Мъск. То си е просто едно отгледано в кувьоз паразитче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    10 Ное 2023 13:18ч.

    До Конфуций 10 Ное 2023 9:56ч. 95 на сто си прав. Кой домъкна Монката и къде са неговите нещастници сега, особено тези, дето скапаха АЕЦ-а, и особено една, дето направи партия и отмъкна сума ти народ от други такива, не че бяха и те много свестни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи