"Лукойл": Плащаме всички предвидени от закона данъци в установените срокове

"Лукойл": Плащаме всички предвидени от закона данъци в установените срокове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД уверява, че плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България. В съобщение от пресцентъра на дружеството се заявява, че в тази връзка в национален ефир са прозвучали измислени твърдения на отделни политици,

От рафинерията посочват, че са изплатили изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължават да плащат авансово двата вида задължения за 2023 г. съгласно българското законодателство.

От дружеството допълват, че е установено добро оперативно взаимодействие със звената на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници".

Преодоляването на ветото върху промените в Закона за енергетиката е принципно важно, но няма връзка с горивата

От "Лукойл Нефтохим Бургас" са категорични, че всички законно дължими плащания се извършват в срок, а твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на дружеството. То заявява още, че си запазва правото да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни средства.

Припомняме, след като в събота последователно от ГЕРБ и от ДПС заявиха, че ще внесат предложение да се прекрати моментално дерогацията при внос на руски петрол, вчера на брифинг на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев беше обявено, че от "Лукойл" се съгласили да си платят данъците - над 500 млн. лева. По късно през деня синдикатите в "Лукойл Нефтохим Бургас" заявиха, че рафинерията е платила всички дължими суми към държавата. 

След като в събота последователно от ГЕРБ и от ДПС заявиха, че ще внесат предложение да се прекрати моментално  дерогацията при внос на руски петрол, от "Лукойл" се съгласили да си платят данъците - над 500 млн. лева.

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. Резултатите от състоялата се ранна среща в Народното събрание, в която освен горепосочените трима са участвали и премиерът Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, а финансовият министър Асен Василев се е включил онлайн, бяха представени от Делян Добрев, коментирани от Делян Пеевски и уточнени от Йордан Цонев.

 Крайният резултат - "Лукойл" ще платят над 500 млн. данъци, които са се опитали да избегнат, внасяйки корекция в данъчната си декларация. Както Йордан Цонев обясни това положение е заложено още от служебното правителство, но не се изпълнява. 

"В началото на август направихме калкулации колко лева не е внесъл "Лукойл", защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе "Лукойл" като данък е 622 милиона", заяви Добрев след срещата на депутатите заради евентуалното отпадане на дерогацията за "Лукойл".

По думите му тези пари, разделени на потреблението в страната, правят по 73 стотинки, които хората е трябвало да си получат за всеки литър бензин и дизел, от януари досега и които те не получават. "Така горивото няма да струва 3 лв., а ще струва 2 лв.", каза Добрев.

„Ако не си платят данъците до края на годината, януари месец ще поискат за пети път отнемането на дерогацията. Важното е, че след заплахата за отнемане на дерогацията, правителството обеща да спазва закона и "Лукойл" трябва да платии тези данъци”, заключи Добрев.

Източници: news.bg, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • ЗИЛ

    24 Окт 2023 18:36ч.

    ПП (Премиерът Пеевски) казА,че са се разбрали с Лукойл за некакви пари,ако може да се каже ,че 500 милиона изобщо са пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PARAGRAF22

    24 Окт 2023 20:49ч.

    Чисто изнудване ...ББ ГИ РАЗБИРА НЕЩАТА ....Ние ще те "пазим" , ти ще плащаш ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    24 Окт 2023 22:07ч.

    Скъпи сънародници, за пореден път публично ви правят на балъци. Не е възможно да дължат 500 млн: 1. Ако е вярно, коя данъчна администрация е допуснала такова тежко закононарушение и защо няма разследване от прокуратурата. 2. Нека да представят разбивка по видове данъци, периоди , основание, лихви , виновни длъжностни лица. 3.Плащането на данъци е законово задължение, а не въпрос на рекет от страна на държавата с изменение на други закони. Изявлението на уравляващите е поредна проява на неразбирането за това що е държава, що е парламентаризъм и как те функционират. След като обществото проявява търпимост към това вулгарно отношение към властта то нищо по- добро не заслужава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи