Лукашенко: Никакви французи няма да защитят Украйна. Това е смешно

Лукашенко: Никакви французи няма да защитят Украйна. Това е смешно

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е убеден, че френските военни няма да защитят Украйна.

"Французите ще защитават Украйна. Това е смешно. Никакви французи няма да отидат там и няма да я защитават, това са само приказки", заяви Лукашенко пред журналисти, а видеозаписът от разговора беше публикуван в канала в Telegram на журналиста от ВГТРК Павел Зарубин, съобщава ТАСС. "Опитват се да ни сплашат с Путин", каза Лукашенко. - А това, че Беларус ще воюва и т.н., е от същата опера, че ние с Путин искаме утре да нахлуем в Европа, но като за начало в Полша и Прибалтика. (...) Това е пълна лъжа". Според Лукашенко такъв въпрос никога не е бил обсъждан.

Той отбеляза, че сега войски на НАТО са разположени на западната беларуска граница. „Бяхме принудени да разположим нашите подразделения, един батальон от тактическа група и да заемем подготвените места за отбрана“, каза Лукашенко. „Затова най-простото нещо е Беларус да започне война срещу Украйна. Но Русия няма нужда от тази война", добави той.

Изявленията за необходимостта Беларус да се присъедини към украинския конфликт са в полза на НАТО,  Александър Лукашенко, коментирайки призивите, които според него се чуват в Русия. Той отбеляза, че ако Беларус бъде въвлечена в конфликта, ситуацията ще стане много сложна. В частност, дължината на линията на съприкосновение с украинската страна значително ще се увеличи, включително с повече от хиляда километра по белоруско-украинската граница, както и по балтийско-полското направление. "Ние с вас ще трябва да покрием този фронт, ако започнем война. Ще успеем ли да го направим? Няма да можем, казвам ви. Искаме ли да имаме проблеми? Не искаме", каза беларуският президент.

„Трябва да разберем последствията и да не забравяме, че половината от страната ни се намира в радиус от сто километра от Киев“, отбеляза Лукашенко. Той посочи още, че от украинска страна „границата с Беларус е барикадирана (...) Тя е напълно минирана, бетонирана и на тази граница има 120 хиляди украински войници“, каза той.

Подписването на каквито и да било споразумения с президента на Украйна Владимир Зеленски след изтичане на мандата му рискува новите власти на страната един ден да обявят тези документи за невалидни, коментира още беларуският президент. „Те (властите в Киев) ще изхвърлят всичко и ще кажат: „Това го подписа нелегитимният президент“.

Коментари

 • Тоз и президент май нещо

  12 Апр 2024 17:45ч.

  го е бъз!Другарю Лукошенко,бъдете по твърд и смел!искате да имате облаги от руската империя но трябва и да бъдетепо смел а не да се гънете и ослушвате като страхливец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде е други президенти да бяха като Лукашенко

  12 Апр 2024 18:48ч.

  Имаше и той някои залитания по повод Крим, но усети западната простотия, че може да му струва държавата и се осъзна. Тепърва предстои западняците да разберат, кон боб яде ли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спас Ф.

  12 Апр 2024 17:55ч.

  Голям хитрец излезе Лукашенко в този конфликт. Хем в союзно государство с Русия, хем неутрален. Путин го котка, защото иначе по-лошо. Даже му прати космонавтка в орбита, та сега “беларуският народ” ликува. Нали уж един народ с русите? Ако западняците започнат да ухажват Лукашенко, току виж се обърне. Лукав е Лукашенко, сега е с Русия, защото няма изход, а не от някаква солидарност с московците. А и Тихановская я готвят за евентуално…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  12 Апр 2024 18:12ч.

  Лукашенко е много хитър и знае правилата на играта.. В никакъв случай не е слаб, а и много добре помни ухажванията на наглосаксите и ионези от обора, помни и майданите им.. Така че, не го подценявайте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  12 Апр 2024 19:27ч.

  "Голям хитрец излезе Лукашенко..." - пишете си, колкото да не заспите. основанието, което дава батька, е реално. и още - къде отиват освободените територии? и още - батька е злопаметен, той опита за майдан, който се опитаха да му спретнат "партньорите", нема да забрави. невъ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Гошо

  13 Апр 2024 0:53ч.

  Тихановска я готвят за някой бардак със червен фенер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  12 Апр 2024 19:49ч.

  Батька може да е всякакъв, но не допусна да стане като в бившата УССР. Индустрията и селското им стопанство работят на пълни обороти. Живеят не по-лошо отколкото в България. Когато 2020 му спретнаха майдан той за разлика от Янукович не се побоя да им се опъне на режисьорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  12 Апр 2024 19:59ч.

  И там не ходите, в поредния православен рай, а отсам в ЕС-то и не могат да ви изкарат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  12 Апр 2024 20:12ч.

  Кметееееее бил съм и там. Сравнението не е в наша полза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генчо

  12 Апр 2024 20:14ч.

  Има и съвсем формална причина. Свободни сме само на думи и евентуално духом. Определят ни къде можем да ходим, каква телевизия да гледаме, с кой можем да правим бизнес и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  12 Апр 2024 22:14ч.

  Кмет на евротоалетна ли сте или само на бг. Кочинка?…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  13 Апр 2024 5:36ч.

  """"с кой можем да правим бизнес и т.н.""" Туй за бизнеса и телевизията си е нормална световна практика, не се заблуждавайте, но с кого да се прави секс обърнаха ведрото с мляко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  12 Апр 2024 20:45ч.

  Цялата тая игра на шах (или карти) с Украината е много странна. Наистина не е война, а военна операция. Защо? Защото ако Русия беше тръгнала на война с Украината в момента всичко от Харков до Лвов щеше да е изорано и камък върху камък нямаше да бъде оставен. Зеленски, Меленски, Килеба-Мулеба-тия щяха да са покойници от 2 години. Какво се правипърво , когато искаш да завладееш дадена чужда държава? Първо им разрушаваш всички енергийни и логистични източници. ВЕЦ, АЕЦ, ТЕЦ, мостове, пътища и т.н....не ходиш да се биеш по села и паланки, за вскяа улица и за всяка къща, а минаваш отгоре и всичко става леш. Та....всичко е много-много странно и ми е интересно да видим карая на филма. Ако го доживеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  12 Апр 2024 22:09ч.

  Първите подразделения на Чуждестранния легион са започнали да пристигат в Украйна. Дали това не е френска игра за изместване на Германия от лидерското място в Европа, като се прави услуга на Полша при завземане на Галичина? Или е френска игра да се попречи на Полша да я заеме и да се подлее вода на британците като традиционни полски благодетели? След завземане на Западна Украйна и огромната маса украинци които ще избягат от териториите заети от Русия Полша ще стане прекалено силен съперник за старите демокрации.При всички положения не е добре за Русия. А руснаците преди 3-4 години върнаха с фанфари тленните останки на някакъв френски генерал от Наполеоновите войни в знак на приятелски чувства. Сега ще целят френците с ОДАБ и няма да има нищо за връщане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  12 Апр 2024 22:38ч.

  "Российские ресурсы: Первое подразделение французского иностранного легиона переброшено в Славянск" - https://topwar.ru/240367-rossijskie-resursy-pervoe-podrazdelenie-francuzskogo-inostrannogo-legiona-perebrosheno-v-slavjansk.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  12 Апр 2024 22:39ч.

  Живи и здрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  12 Апр 2024 22:44ч.

  Честито на умнокрасивите. Френският чуждестранен легион ще смачка Червената армия. Или не? А?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  13 Апр 2024 5:24ч.

  Или ще я смачка или ще бъде смачкана. Няма да има средно положение. Но са приоритетна цел и са ценен трофей което си е повод за притеснение за тях. Ако руснаците не организират веселия по време на Олимпиадата в Париж ще са въздух под налягане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  12 Апр 2024 23:17ч.

  Тази балерина от Мулен Руж е необременена, но това е поправимо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  13 Апр 2024 0:55ч.

  1.Батката ликвидира организираната престъпност.По извесна рецепта.Друг никой в ИЕ не го стори.Но не защото не знаеха или не искаха.Не.ОПГта бяха и са инструмент на САЩ.Затова и Борисов ,а сега и кокорците. 2.М/у Батката и Путин има огромен кдеооогически разлом.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  13 Апр 2024 5:31ч.

  Това е така но това не му попречи да се опита да се заиграва със Запада преди десетина години в опит да си запази властта. В Беларус няма просяци по улиците и народа живее сито и затова Батька го уважават в бившите съветски републики на територията на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи