Лорер в Брюксел: България рискува да загуби 2,5 млрд. евро до края на годината

Лорер в Брюксел: България рискува да загуби 2,5 млрд. евро до края на годината

Има реална опасност България да загуби плащането за тази година по плана за възстановяване на стойност 2,5 милиарда евро, ако не приеме необходимите законодателни промени. Това предупреди в Брюксел министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел, съобщава БНТ.

Лорер каза, че Вестагер се вълнува изключително много от напредъка на България по отношение на правовата държава и реформите, свързани със съдебната система и обществени поръчки. Според него Еврокомисията не взима страна по вътрешнополитическата ситуация, но Вестагер е изразила увереност, че България или ще формира правителство в рамките на този парламент, или ще успее да го сформира максимално бързо след изборите, за да може да направи необходимите реформи и да се възползва от европейските средства. Министърът в оставка не очаква изненади в доклада за правосъдие, който Европейската комисия ще представи утре.

“Реформите в КПКОНПИ, реформите в обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а са задължителни по график, месец по месец, как трябва да се случват. В Европейската комисия са съвършено наясно с това и са изключително доволни, че България предприема активни стъпки това да се случи”, каза Лорер.

Плащането е 2 милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, подчерта министърът.

"За мен въпрос на изключителна политическа безотговорност на опозицията - ГЕРБ, ДПС, ИТН, които свалиха правителството в един такъв момент, защото не бяха доволни от бюджетното разпределение. На практика това се оказа причината, защото икономическите аргументи не бяха реални. След това изключително безотговорно поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, така че да се сформира отново правителство и да не губим парламентарно време. Ако няма такова, каквото третият мандатоносител ще трябва да намери и укрепи, въпросът е има ли начин, както президентът предложи да се удържи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети", каза Лорер.

Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема, но планът изисква приемането на много закони по график, т.е ние ще си решим първата стъпка, но тепърва трябва да се приемат закони - през октомври, ноември, декември, март, уточни министърът на иновациите и растежа в оставка.

Източник: БНТ

 

Коментари

  • софиянец

    12 Юли 2022 18:27ч.

    демек изгуби за няма и три месеца 500+ млн гейро, сега ще губи оп 250млх./месец,страхотни сте моето момиче, даже има дебели клони, къси въжета и домашен сапун за вас и баща ви зеленият чорап, не заравям присъдружните почти всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекс

    12 Юли 2022 18:50ч.

    Ооо така ли? А ти под салкъма ли спа досега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе тоя план прочут

    12 Юли 2022 20:17ч.

    отначало беше 6 ли 8 ли милиарда, после 4, сега 2... Какво става

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моше

    12 Юли 2022 20:53ч.

    Лорер в Брюксел е топло приет, като сред свои

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    12 Юли 2022 21:18ч.

    Ментално предизвикани канадски граждани с българско самосъзнание, лукави чифути, опулени гейове с наченки на неврастения и фашизоидни изблици от парламентарната трибуна, спец-културисти чиято детска мечта е да станат бирници... За малко повече от половин година този паноптикум от извратеняци успя да ни навре по- дълбоко, отколкото Баце и мутрите му за 12 години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такива като Лорер

    12 Юли 2022 21:50ч.

    Запалват и раздухват антисемитизъм, дори там където изобщо не е имало. Лорер е антисемит !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи