Лена Бориславова: Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо

Лена Бориславова: Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо
Спецправосъдието ще се закрие максимално бързо, отчитайки необходимото време, за да се изложат мнения кой е най-правилният път. Имаше законопроект, внесен в предишното НС, който мина на първо четене, ще започнем оттам, за да не губим време. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ говорителят на правителството Лена Бориславова.

 

„Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове. Делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на специализирания съд, именно на тях пък ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо“, добави тя.



В понеделник се проведе първият коалиционен съвет, в който са участвали както лидерите на партиите, така и експерти.

 

„Вчера се концентрирахме върху две основни теми. Първата беше за закриване на Специализирания наказателен съд и прокуратура. Там има абсолютно съгласие още по време на коалиционните преговори. На второ място, обсъждахме проекта за реформирането на КПКОНПИ“, обясни Бориславова.

 

Тя добави, че КПКОНПИ не може да се превърне в алтернативна прокуратура.

 

„Той може да бъде това независимо звено, което да извършва по такъв начин разследванията, че веднъж сезирана прокуратурата да не може да погледне встрани и да каже: Ами, тук няма данни за престъпление. КПКОНПИ ще бъде разделен на две звена - за отнемане на имущество и за констатиране на корупция и конфликт на интереси“, заяви Бориславова.

 

Срещата България – Северна Македония

 

„Темата за членството на С. Македония е изключително актуална и то не само по нашите географски ширини, но и в цяла Европа, и отвъд. Истината обаче е, че това е двустранен процес между България и С. Македония, в който само двете държави трябва да влязат в диалог и да намерят как да защитят интересите си, така че евентуално да постигнат добросъседство. Това, че някой се е изказал и е изразил позиция не значи, че българското правителство ще работи под натиск, особено настоящото“, заяви Бориславова.



Тя добави, че Коридор номер 8 е един от елементите, залегнал и в Договора за добросъседство, като е приоритет на правителството както на едната, така и на другата държава.

 

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

  • Адвокат

    18 Яну 2022 19:28ч.

    Това са пълни глупости за специализираното правосъдие и си личи, че нищо не разбира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    18 Яну 2022 19:47ч.

    Явно спонсорите са непреклонни и бързат да приключат със специализирания съд! Не съм специалист по право, но прочетете някога някое журналистическо разследване на някоя далавера за да разберете колко са сложни комбинациите и взаимовръзките между отделните далавераджии и какви специални познания трябва да имат съдиите за да вникнат и разплетат случая, че накрая и да дадат справедлива присъда. Затова трябва да има специализиран съд, който да се занимава с такива случаи на финансови престъпления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В редица страни тоз тип съдилища

    18 Яну 2022 20:07ч.

    съществуват и ще продължат да съществуват. Ся щот имало започнати разследвания и дела срещу “наши”, айде да ги закриваме и то по най-бързия начин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запознат

    18 Яну 2022 20:09ч.

    Очевидно много се бърза да бъдат освободени запорираните от КПКОНПИ 204 064 417,50 лв. на фамилията на розовобузестия олигарх...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славов

    18 Яну 2022 20:09ч.

    ..................... веднъж сезирана прокуратурата да не може да погледне встрани и да каже: ............. По-добре да имат полицейски,раследващи ,разузнавателни и ИТН функции, а защо да не могат да внасят и обвинения в съда. Вместо различните институции да си прехвърлят топката,една институция като щит и меч и люде с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дфр

    18 Яну 2022 21:23ч.

    Трябва да се бърза че както ги е оплескал Кацаров…. Нашите почтенни трябва да ги спасим. Апропо къде е Рашков като бият лекарите? Аааа той е зает да търси на Бойко кюлчетата…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много добре

    18 Яну 2022 22:47ч.

    Трябва на всяка страна да се изземе от ръцете на ДПС, което контолира съдебната система, инструментът на Господ (специализираната прокуратура), който ДПС използва, за да тормози опонентите си. Съдиите не са дебили, за да имало някакви си супер-съдии, които разбирали от тънкостите на финансовите врътки, та затова без такива супер-съдии, а преди тях, супер-прокурори, не можело. Може. Всяка финансова врътка е сложна за разплитане и изисква голям професионализъм. Обикновените прокурори и съдии не са някакви чучела, турени само да запълват столове в канцеларии. Тъй че, ако розовобузестият има за нещо да отговаря и обикновен съд и прокуратура могат да го разнищят, а не да попада в ръчичките на маши на заинтересованото ДПС и на вече тънкия като манекен Делян и Сие и покровителя му Доган. Браво на младежите. Дано не им мине котка път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много добре

    18 Яну 2022 22:51ч.

    Забравих да кажа, че тази девойка, Лена, е откритие за българската политика. А ... и да поправя “Трябва на всяка цена ...”. Не гледам какво пиша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • terrarium

    18 Яну 2022 22:51ч.

    Не че сме се съмнявали чии мръсни поръчки изпълнявате, харвардчета. Бързате, правите мръсно с цинично бързане, но толкова по-бързо ще станете ясни и за будалите, които дадоха гласове за вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама разбира се бе, чернооко Ленче!

    18 Яну 2022 23:41ч.

    Както кажете и каквото кажете - важното е народа да не мисли колко му е студено и гладно и гадно, понеже джоба му се изпразва с всеки час! .... Как не ви е неудобно - едно нещо свестно реално добро не можахте да направите - 9 млрд.лв. разхвърляни насам-натам декември, а 1 милион ПЕНСИОНЕРИ останаха без пари през януари насред тежката зима при галопиращи цени. ..... Излъгахте Лена и горките нещастни възрастни дето се набодоха за 75 лева! .... Дали тези българи твои сънародници ще доживеят до февруари, а Лена Бориславова, как мислиш - докато говориш какво недоразумение е "спецправосъдието"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    18 Яну 2022 23:54ч.

    Иска ми се Ленче ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шпец

    19 Яну 2022 3:47ч.

    Най добре закривайте държавата да не се мъчите повече. Ще се разболеете от толкова мъка .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебилната усмивчица

    19 Яну 2022 7:37ч.

    Ужасяващо нищо-неразбиране ! Готови са със заповедите за съдии, прокурори, те ! Изпълнителната власт ? А някога, в нормалните времена се твърдеше че Властите са разделени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    19 Яну 2022 8:08ч.

    Правителството защо след 9 месеца, все още тепърва започва да извършва анализи по основните набелязани политики, по които уж се дебатираше в мола между коалиционните партньори, а не започне реална работа? Нима до сега не знаеха какви и колко дела гледа спец. съд? Нали Вашият началник Прокопиев е основен клиент там, питайте него, той знае. Намесата в съдебната система не е работа на изпълнителната власт! Нали те ще Ви съдят след време, ако наистина започне нашата съдебна система да преследва висшите етажи на властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пътят към ада е заслан с кУрОлации

    19 Яну 2022 9:43ч.

    Идеята за специализирано правосъдие се появи и реализира най-вече, за да отбием номера пред брюкселските зелки и да им покажем, че кУрелирами и синегризираме с "европейските ценности". Но замисълът първоначално не беше лош - да се концентрират сложните дела срещу огранизираната престъпност на едно мяста, първо, за да се постигне специализация по тези ,понякога доста трудни дела, второ - да се отделят престъпниците от местата, където те практически са всесилни и ядат и пият с местната власт - началници на полиция, прокурори и съдии, и там са недосегаеми, заради тези връзки. За съжеление част от политическата върхушка бързо разбра, че това е удобна бухалка срещу цялата държава, защото практически като контролираш съдиите в Специализирания апелативен съд (а те са само 9 на брой), можеш безсрочно и без присъда да държиш някой в затвора - в наказателното производство Апелативният съд е последната инстанция по мерките за задържане - видяхме колко време държаха Ветковци, Минювци и т.н., накрая пак Специализираният апелативен съд ги пусна. Как се осъществи това? Първо, беше променен законът, като на специализираната прокуратура бяха прехвърлени делата срещу абсолютно всички представители на властите - и трите - магистрати, министри, депутати, кметове, общински съветници и т.н., без изискване да е нужно да има организирана престътна група. Вече за обикновена кражба, катастрофа и т.н. делото отиваше в специализираната прокуратура. Второ, чрез превратно упражняване на закона и злоупотреба - т.нар. роднински организирани престъпни групи - мъж, жена, дете или тъща. Видяхме го при Ведковците и Баневите. По същият начин беше дадена другата бухалка в ръцете на КНОПИ или както сега там се казва, от където сега си тръгва Цацаров. И почна един мариз с тези две бухалки, та се не видя. Сега се тръгва към друга крайност, естествено подбудите съвсем не са алтруистични, просто следащата шайка е решила да вземе бухалките в нейни ръце

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • целуфки поляти с топъл бял крем

    19 Яну 2022 9:43ч.

    Таз година булка, догодина люлка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гербераст

    19 Яну 2022 9:44ч.

    А някога, в нормалните времена се твърдеше че Властите са разделени... В нормалните може, ама България не е от тях. Обществена тайна е, че Тиквата си избра и Цацата и Каскета, така че няма какво да ревете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до фена на "гербераст-ите" - Парламента ги избра вкл. БСП гласуваха за тях!

    19 Яну 2022 10:46ч.

    Амнезията е затъмнила разума ти фен на "гербераст" -ите - Всички цялото народно събрание барабар с любимото ти БСП гласуваха и ОДОБРИХА кандидатурите на ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР и КПКОНПИ, а кои са Тиквата, Цацата и Каскета си е твои проблем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гербераст

    19 Яну 2022 11:48ч.

    до фена на "гербераст-ите" - Парламента ги избра вкл. БСП гласуваха за тях! на 19.01.2022 в 10:46 Има в нета разговора на Тиквата с Велчев на който последния ми казва в прав текст - ти си го избра /цацаров/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубавата Елена

    19 Яну 2022 12:10ч.

    Щом стигнахме дъното стажанти да ни управляват, може спокойно да си изкопаем дупка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лена Бориславова: Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо

    19 Яну 2022 12:15ч.

    Защо? Да не би да е проявило интерес към дейността на настоящите министри от времето, в което бяха служебни такива?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо? Да не би да е проявило интерес към дейността на

    19 Яну 2022 15:38ч.

    зам-министър Султанка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гербераст на 19.01.2022 в 09:44

    19 Яну 2022 16:27ч.

    Изслушай интервюто още веднъж, за да чуеш обяснението по този въпрос на интервюираната. Освен това, близко до ума е да се досетиш, че разделението на властите не означава безконтролно съществуване на всяка власт поотделно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи