Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента

Обединихме се, че за нас най-важно е да има широко съгласие по темата за Република Северна Македония. Затова задължително ще мине през обсъждане в Народното събрание. Препотвърдихме си това обещание. Дотогава ще оставим дипломатите във Външно министерство да продължат своята работа. Те активно работят и се опитват да защитят българския интерес, заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след извънредния съвет на коалицията тази вечер в Министерския съвет.

По думите й, коалицията ще действа единно, но трябва експертите да бъдат оставени да работят и да намерят най-добрия начин да е представена българската позиция и защитена от всеки един партньор.

Бориславова съобщи, че управляващите са обсъждали как да се подобри законодателната дейност и нейното действие.

Важно е да имаме актуализация на бюджета, каза още говорителят на кабинета и добави, че на съвета се е обсъждала и темата за актуализация на бюджета, като от 6 до 10 юни тя да се разгледа в комисиите в НС.

Лена Бориславова също така посочи, че на днешната среща се е говорило и за необходимостта експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение.

"Друга важна тема беше плана за възстановяване и устойчивост. На НС му се очертава да извърши изключително тежка дейност, тъй като трябва да приеме над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи", допълни началникът на кабинета.

"Опитахме се в името на конструктивния диалог да обсъждаме наболелите теми по отношение на Република Северна Македония и бъдещата актуализация на бюджета. Всяка една партия препотвърди позициите си по отношение на Скопие. Обединихме се, че пистата, по която България трябва да върви е една по този казус. Надяваме се на бъдещи положителни действия от Скопие и дипломатите на МВнР". Това каза депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

Срещата в Министерския съвет се проведе след видеообръщението на премиера Кирил Петков на 20 май, в което той призова за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за състоянието на преговорите със западната ни съседка.

Премиерът тогава отбеляза, че в КСНС следва да участват всички партии, всички служби и президентската институция, а министерството на външните работи "да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония". Този доклад, по думите му във видеообръщението, ще бъде обсъден на днешния коалиционен съвет. При посещение в Рим за 24 май Петков аргументира искането си за КСНС с необходимостта да бъде отчетен прогресът по диалога между двете държави през последните шест месеца.

 

 

 

Коментари

  • Не знам ама това е абсурдно.

    28 Май 2022 0:08ч.

    От цялото словоизлеяние не може да се върже една, единствена смислена форма. Прости ми Свети Клименте, но на това девойче нищо не разбирам. Може би аз съм илетерат....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Май 2022 2:00ч.

    Ролята на тази мома е да араламби. Справя се не зле, което я прави противна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РСМ ни е абсолютно чужда 1

    28 Май 2022 7:12ч.

    Нелепо е, докато България умира, ние изобщо да се занимаваме с въпросите на някаква друга западноколониална територия, наречена РСМ, само защото някога, преди векове, е била част от нашето жизнено пространство. Категорично безсмислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РСМ ни е абсолютно чужда 2

    28 Май 2022 7:13ч.

    Българският народ няма абсолютно никакви интереси в РСМ към днешна дата и не бива да се хваща на въдицата на наглосаксонските служби да разпалват исторически препирни и автобуси. Малкото смислени неща, които България прави е да обяви масова процедура за гражданство на тези "македонци", които се чувстват и избират да са българи, да се преселят в родината си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лена Бориславова след коалиционния съвет за РС Македония: Това правителство няма да предаде националния интерес

    28 Май 2022 7:59ч.

    Разбира се, само ще го продаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В капана

    28 Май 2022 8:29ч.

    Давайте бе, пуснете македония. Аз чакам да видя после как ще се оправяте. Нещата ще загрубеят сериозно, да знаете само какво сме ви подготвили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи