Легендарният Виенски симфоничен оркестър гостува за първи път в България

Легендарният Виенски симфоничен оркестър гостува за първи път в България

На 9 и 10 септември представителният оркестър на Виена ще изнесе концерти в Пловдив под палката на Найден Тодоров и със солист Марио Хосен.

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен – и двамата родени в Пловдив.

 

„Никога не сме идвали в България. Време е да променим това! Горди сме, че ще посетим Пловдив с два концерта, заедно с виртуозния Марио Хосен и Найден Тодоров, който ще дирижира този оркестър за първи път. Радостта сред музикантите е огромна, а голямата ни радост се допълва от факта, че това ще се случи на Античния театър. Изключително съм впечатлен от Пловдив – град  толкова древен, а в същото време млад, с невероятна атмосфера! Нещо, което музикантите също ще усетя. Благодаря на организаторите и на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, че направиха това възможно“, каза  изпълнителният мениждър на оркестъра Михаел Гюнтер на пресконференцията, която се проведен днес в Епископската базилика в Пловдив. Той сподели, че в оркестъра има още един пловдивчанин - Иво Йорданов, контрабас. Сред участниците в пресконференцията бяха още маестро Марио Хосен – солист на концертите, Н. Пр. г-жа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия в София, Здравко Димитров – Кмет на Пловдив,  Пламен Панов – зам.-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив и Иван Попов – председател на Сдружение „Тракия“ - организатор на концерта.

Основан през 1900 г. днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Оркестърът пише музикална история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен "Watschenkonzert" от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.

Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на на Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра днес е Андрес Ороско-Естрада. Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Не пропускайте музикалното събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния театър на Пловдив! Станете свидетели на историческата среща между творци от Виена и Пловдив - два града, с многовековни традиции в културата!

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

Билети за изключителните концерти на цени от 40 до 100 лв. са налични в мрежата на Ивентим.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  13 Апр 2022 12:02ч.

  Дотогава има много време да овладеят и НЕСТИНАРСКИ ТАНЦ от Панчо Владигеров, както и ПО ТИХИЯ СИН ДУНАВ на Щраус . А това с ПОСРЕЩАНЕ НА НОВИЯ СВЯТ, верно ще бъде много емблематично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи