Лавров: Външната политика на ЕС е изцяло обърната към САЩ

Лавров: Външната политика на ЕС е изцяло обърната към САЩ
Европейският съюз изостави претенциите си да бъде един от центровете в многополярната система и изцяло ориентира външната си политика към САЩ. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на виртуално заседание на Съвета по международни отношения, предава TACC. „Един от изводите, които бих искал да направя - работим по него сега, по оценката на това явление - е, че очевидно Европейският съюз е изоставил претенциите си да бъде един от центровете в многополюсна система и е напълно ориентиран към САЩ“, заяви първият дипломат на Москва.

 

Лавров обърна внимание на факта, че ФРГ напоследък следва точно този курс по много въпроси, като същевременно запазва претенциите си за пълно лидерство в ЕС. „Французите имат малко по-различна линия, но доминиращата тенденция за ЕС е да изостави претенциите си за център в многополюсния световен ред", обясни той.

Според руския външен министър Западът предлага концепцията за световен ред, основан на правила, като „интелектуално оправдание“ за своята линия. „Правилата са измислени в движение, на различни срещи. ЕС току-що за пореден път спечели похвалата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, като одобри общия механизъм за налагане на санкции за нарушения на правата на човека, който ЕС създава в тесния си кръг, без да се притеснява от универсалните органи, които са създадени под егидата на ООН“.  

Лавров отбеляза, че Западът се опитва по всякакъв начин да дискредитира международни организации или да ги подчини на своята воля чрез „приватизация на секретариатите", както в случая с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). „Или, когато това не работи, той изважда съответната тема извън структурите на ООН, извън универсалните конвенции и след това налага удобните за него решения като крайна истина, като единствената правилна възможност за многостранност", добави министърът.

„Това е същността на концепцията за световен ред, основана на правила и концепцията за ефективен мултилатерализъм, която германците и французите са измислили, която те популяризират, представяйки позицията и инициативата на ЕС пред целия свят като неподлежаща на съмнение, като пример за всички останали", обобщи Лавров.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • модерно робовладелство

  08 Дек 2020 12:50ч.

  Васалитет в условията на постмодерн - една от формите на модерно робовладелство. Роби, без суверенитет, с достатъчно идиоти и сред управляващи, и сред подопечни редови граждани, безкрайно уважаващи робовладелеца си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От какво се оплаква ПАК другаря Лавров?

  08 Дек 2020 12:52ч.

  Или трябва всеки ден да чуем поредното оплакване на Русия? Ами съвсем нормално е да е обърната към САЩ. Германия, въпреки американските бази е най-развитата икономика на Европа. Да се постараят и тяхната политика и икономика да е европейска и към тях ще се обърне. Все някой друг да им е виновен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "е най-развитата икономика на Европа"

  08 Дек 2020 13:07ч.

  И какъв довод е това, даже и индиректен не е... Китай е най-развитата икономика в света - значи ли това, че трябва да кандидатства да е васал на САЩ? Германия преди ПСВ бе най-развитата икономика в Европа - защо тогава реши да удари по налосаксите?! Ти прочете ли изобщо въпросите на Лавров и замисли ли се върху дълбинните основания на питанията му... или ти не си читател, ти си първо писател...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  08 Дек 2020 13:10ч.

  Аз не виждам един нормален европейски управник , а само кукли на конци поставени , за да изпълняват нареждания ! А американските управници са луди , особено новия им напълно склерозирал президент !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Дек 2020 13:22ч.

  Лавруша, тва е апцелютно нормално. ЕС и САЩ изповядват едни и същи ценностни системи. Русия и Китай са нещо тотално различно. Вие сте колективистични култури а Запада е индивидуалистичен. Що си образувате нерви от тези природни закономерности ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Дек 2020 13:23ч.

  Няма страшно. Кораба потъва и мишките ще се разбягат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  08 Дек 2020 13:54ч.

  Напротив, Изтокът е индивидуалистичен на ниво брамини и кшатрии (т.е. като духовен етос). Западният индивидуализъм е псевдо такъв - всичката цивилизация на Запада е униформен идеологизиран универсум, от който произхождат и колониалните им политики по завладяване и уеднаквяване на културите. Няма нищо по антииндивидуалистично от католицизма и протестантството. За да си индивидуалист, трябва да уважаваш всяко едно различие, а не само своето. Т.е. нямаме автентичен индивидуализъм без единното да се приема за Космическа Личност през Индивидуацията. Защото в противен случай се получава манджа с грозде - каквото представлява мултикултурализмът на съвременния западен либерализъм като форма на културен фашизъм и антропологичен расизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Дек 2020 14:00ч.

  "От какво се оплаква ПАК другаря Лавров?" Не се оплаква, а ви информира. Защото много българи са слепи и неосведомени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  08 Дек 2020 14:02ч.

  Изобщо тия обединения на идеологическа основа като "обща ценностна система" са пълно фалшименто - видяхме го от печалния опит на СССР и световната социалистическа система. "Еднаквите ценности" по същество прикриват финансово-кредитно робство - точно така, както пълната отдаденост на президент Тръмп на ционисткия равинат в Йерусалим издава тотална зависимост от рептилите-печатари и държачи на парите в съвременния свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Третия Рим като пример за всички останали

  08 Дек 2020 14:04ч.

  А пък когато руската армия избива брадатковци някъде в Азия или Африка, това е нещо ком-ил-фо, и повод за гордост сред обикновеното гражданство - блеснали очи, зачервени бузи, учестен пулс. Ей това са нашите, ура! Гордеем се с вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3Рим

  08 Дек 2020 14:07ч.

  След това излиза бащицата-император от КГБ и казва, че ние нямаме нищо против исляма и мюсюлманите! Ние сме за толерантност и мирно съвместно съществуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Дек 2020 14:13ч.

  След като преди близо 14 години България е член на ЕС, на територията на България са в сила ЧУЖДИ закони, на които ВСЕКИ българин трябва да се подчинява. Някой знае ли случай в Българската история, преди тези 14 години, държавата България да се управлява от ЧУЖДИ ЗАКОНИ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "когато руската армия избива брадатковци някъде в Азия или Африка"

  08 Дек 2020 14:25ч.

  Това е форма и заявка да те бия, без да те бия, знаейки за твоите симпатии към семитите и антипатии към Русия. Знаем, че ти е кофти, но и знаем, че Русия с такъв бой по твоичките хем ги утилизира, хем те потиска, че тя е силната, а ти слабият. Свиквай, а ако не свикваш, ще те боли както никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 45 години България се управляваше

  08 Дек 2020 15:29ч.

  от законите на Кремъл. Но тогава това не ви се виждаше необичайно. Даже много ви харесваше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 8г98г

  08 Дек 2020 15:44ч.

  ще си обръщаме външната политика накъдето си щем, айде со здравье,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор

  08 Дек 2020 17:21ч.

  Половината от българските дипломати в Брюксел рапортуват всяка вечер на Лавров какво са дочули тук-там, а след това им правят превод в банковите сметки, за да могат да карат ски на Шамони. Но това не са случайни хора, а такива, преминали през цедката на ДС и Библиотекарско-Депесарския комплот който души България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи