Лавров: САЩ и НАТО участват пряко във войната в Украйна, но Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори

Лавров: САЩ и НАТО участват пряко във войната в Украйна, но Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Съединените щати и НАТО, че играят пряка и опасна роля във войната в Украйна и каза, че Вашингтон е превърнал Киев в екзистенциална заплаха за Москва, която не може да пренебрегне.

Говорейки на годишната си пресконференция в Москва Лавров каза, че Вашингтон и атлантическият алианс са пряко замесени във войната, защото доставят оръжия на Украйна и й осигуряват военно обучение на своя територия, съобщава "Ройтерс".

Той защити руските удари по украинската енергийна инфраструктура, за които Киев и Западът казват, че са военно престъпление, насочено към причиняване на страдания на цивилни - чрез прекъсване на отоплението, осветлението и тока.

"Ние деактивираме енергийни съоръжения (в Украйна), които позволяват на вас (Запада) да изпомпвате смъртоносни оръжия в Украйна, за да убивате руснаци", каза Лавров.

"Така че не казвайте, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие участвате пряко. Включително не само доставката на оръжие, но и обучението на персонал - вие обучавате (украинската) армия на ваша територия", каза министърът.

Сергей Лавров отправи упреци и към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявявайки, че Западът, че е отхвърлил шанса да превърне европейската служба за сигурност в мост към Русия след Студената война.

Лавров направи коментарите в началото на пресконференция, по време на която пространно припомни руските оплаквания срещу Запада, като каза, че "безразсъдното разширяване" на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ.

"Възползвайки се от численото си превъзходство в тази организация, Западът дълги години се опитва да я приватизира, ако искате. Или може би е по-правилно да се каже, че се опитва да извърши нападение над ОССЕ, да подчини тази последна платформа за регионален диалог", каза Лавров.

"Западът иска да унищожи Русия": възможни ли са преговори?

Въпреки че посвети по-голямата част от събитието на критики към Запада, външният министър даде да се разбере, че Русия е отворена за възможността за преговори както с Украйна, така и със Съединените щати.

Русия е готова да изслуша всеки, който иска да води преговори, каза той. Тя никога не се е отклонявала от всякакви възможни контакти между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин и е показала готовност, като е приемала германските и френските лидери, когато са искали да обсъдят Украйна.

Украйна заяви, че ще бъде готова да води преговори едва след като Русия се изтегли от нейната територия, включително от Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Киев заяви, че Русия ще използва преговорите само като шанс да спечели време и да възстанови въоръжените си сили.

Лавров каза, че това е "абсурдно" и се оплака от това, което той нарече "наивно" американско очакване, че Русия ще продължи преговорите за ядрена стабилност в момент, когато "Западът използва Украйна, за да унищожи Русия".

Москва се оттегли от планираните за тази седмица преговори по новия ядрен договор START между двете страни, като .

"Засега не чуваме смислени идеи. (Но) ако има предложения от президента (Байдън) и от други членове на неговата администрация, ние никога няма да избягваме контактите", заяви руският външен министър.

Лавров каза, че в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са се натрупали огромно количество проблеми, и обвини Запада, че осуетява възможността организацията да стане истински мост с Русия след края на Студената война, предаде Ройтерс. Лавров отправи тези обвинения в началото на пресконференция, по време на която изброи подробно историческите претенции на Русия към Запада и каза, че "безогледното разширяване" на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ. "Сега под прицела (на Запада) е ОССЕ. Правомощията и компетенциите ѝ всячески се размиват, раздробяват се по тесни, неприобщаващи формати", каза той.

"Използвайки численото си превъзходство в тази организация, Западът се опитва от дълги години да погълне ОССЕ, да подчини този последен формат за общорегионален диалог", каза Лавров. Министърът каза, че Западът е разполагал с реална възможност за избягване на конфликта в Украйна, но е избрал да отхвърли руските предложения за спиране на разширяването на НАТО и за договаряне на специален статут в сферата на сигурността за Украйна. Западът твърди, че руските предложения, направени преди началото на руската инвазия в Украйна, са били нереалистични и неискрени, посочва Ройтерс. Лавров обвини също НАТО, че се опитва да привлече Индия в, по думите му, антируски и антикитайски съюз, в момент, когато Западът, според руския външен министър, се опитва да ограничи влиянието на Русия.

Министърът обвини също НАТО, че нагнетява напрежение около Китай по начин, създаващ рискове за Русия. "Южнокитайско море се превръща в един от тези райони, където НАТО е склонна, както вече направи в Украйна, да ескалира напрежението", каза Лавров. "Знаем колко сериозно възприема Китай подобни провокации, без да споменаваме Тайван и Тайванския проток, и разбираме, че играта на НАТО с огъня в тези райони създава заплахи и рискове за Руската федерация. Тези райони са толкова близо до нашите брегове и морета, колкото е и Китай", каза министърът. "Фактът, че държавите членки на НАТО под ръководството на САЩ се опитват да създадат експлозивна ситуация там, е добре известен на всички", каза дипломатът.


Източници: dnevnik.bg, fakti.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Лавров, Лавров ......... така показваш само слабост!

    01 Дек 2022 16:00ч.

    Те още малко да ви стъпят на шията, пак ти очаквай преговори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    01 Дек 2022 16:12ч.

    Те са им стъпили на шията отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дипломат е длъжен винаги да говори за дипломация

    01 Дек 2022 16:35ч.

    Лавров много добре знае, че договор за спиране на войната няма да има. Ако Русия си го въобразяваше, нямаше да мобилизира 300 хиляди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    01 Дек 2022 17:36ч.

    Абсолютно,на дипломата това му е работата.Виж,отказа на Русия за преговори по ЯО от другата страна в някакъв смисъл също е вид дипломатическо говорене,за нещо много съществено.Това,че са им стъпили на шията е доста спорно.Превъзходството в средствата за унищожение е сериозна работа и всеки разумен индивид би се съобразил с това на персонално или държавно ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    01 Дек 2022 17:48ч.

    Боже, боже, и папата нападнал и сайта на Ватикана хакнали. Няма друга такава пропаднала държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато не бе в НАТО и ЕС

    01 Дек 2022 18:53ч.

    България бе виновна за покушението над папата. След като се присъедини, официално я оневиниха. Всичко е политика, пропаганда и според случаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо от ДБ с голямото шкембе

    01 Дек 2022 19:46ч.

    Много й дреме на православна Русия за папата и за сайта на Ватикана. Май нямаш добри новини, а троле?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    02 Дек 2022 1:07ч.

    Лавров е истински "дипломат" и съвсем "дипломатично" е нападнал папата, обвинявайки го, че не действал по християнски...защото Лавров е станал по-голям християнин и от папата...освен това нали едно време Сталин се изказал за влиянието на папата с въпроса "а колко дивизии има папата?" и от тогава така се измерва влиянието в Рашистка Фащагия- с броя на дивизиите и броя на ядрените глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    01 Дек 2022 19:54ч.

    ......................... Open Source INTelligence (OSINT): до момента загубите на фашистка Украйна са 387 000 убити и 15 000 „изчезнали“...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кОЙ ПРЕДАДЕ руснаците в Украйна?

    01 Дек 2022 19:56ч.

    Гледай „КТО ВИНОВАТ В ПРЕДАТЕЛЬСТВЕ РУССКИХ ?“ в YouTube https://youtu.be/vuo_PzPoVEc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи