Лавров: Конфронтацията между Русия и САЩ стигна дъното

Лавров: Конфронтацията между Русия и САЩ стигна дъното
„Онзи ден прочетох как държавният секретар Антъни Блинкен казал, че при всички разногласия с Русия и Китай САЩ нямат нищо против тези страни и това, което САЩ правят, е просто„ демокрация“ и „защита на човешките права". Не знам колко сериозно може да се приеме този вид описание на американската политика спрямо Москва и Пекин. Но ако те насърчават демокрацията, практиката трябва да докаже валидността на теорията", подчерта Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

Снимка: ТАСС, архив

 

"От една страна, конфронтацията достигна дъното. От друга страна, дълбоко в душата има надежда, че всичик хора са възрастни и разбират рисковете, свързани с ескалацията на по-нататъшното напрежение. (...) Все още вярвам че предпазливостта ще надделее", заяви руският външен министър.

Сергей Лавров припомни, че думата "война" е въведена в международната дипломатическа употреба именно от западните колеги. "Хибридната война, разпалена от Русия", е много популярно описание на това, което Западът възприема като основно събитие в международния живот", добави Лавров.

Според него избраната от администрацията на САЩ линия на натиск и санкции срещу Русия няма шанс за успех.

"Джо Байдън дойде, започна да прилага санкции срещу Русия, да ожесточава реториката и въобще да оказва натиск на всички фронтове. Това продължава от много години", каза руският дипломат.

Той посочи, че в исторически план американските санкции срещу Русия са започнали още преди Барак Обама да дойде на власт: „Както много други ограничения, те просто придобиха преувеличена, идеологизирана форма, започвайки през 2013 г., дори преди Украйна“.

„Онзи ден прочетох как държавният секретар Антъни Блинкен казал, че при всички разногласия с Русия и Китай САЩ нямат нищо против тези страни и това, което САЩ правят, е просто„ демокрация“ и „защита на човешките права". Не знам колко сериозно може да се приеме този вид описание на американската политика спрямо Москва и Пекин. Но ако те насърчават демокрацията, практиката трябва да докаже валидността на теорията", подчерта Лавров.

Той припомни как бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши обяви през 2003 г. на борда на самолетоносач установяването на демокрация в Ирак и освобождението на страната от тоталитарния режим. "Мисля, че можем да не продължаваме по-нататък, само да обърнем внимание на броя на жертвите на войната, разпалена от американците. Това са стотици хиляди хора", каза Лавров.

Така, посочи още руският външен министър, резултатът от действията на американците в Ирак беше създаването на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), където се прехвърлиха членове на Иракската партия Баас и специалните служби на Саддам Хюсеин, загубили своята работа и възможността да изхранват семействата си. "ИДИЛ ("Ислямска държава на Ирак и Левант", предишното име на ИД) не възникна поради съображения за идеологически различия. Радикалите активно го използваха, разчитайки на грешките на САЩ. Това е "демокрацията" в Ирак", заключи руският външен министър Сергей Лавров.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Едни и същи сте

  01 Апр 2021 17:01ч.

  Империалисти със зашити на гърба ангелски крилца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  01 Апр 2021 17:14ч.

  Да, ние от НАТО сме Вируса, а Москва и Пекин са ваксината и нашата надежда !!! Но Евроатлантическите ценности трябва да се пазят, нали педали долни?!!! Защото хомосексуализмът е нашата основна европейска ценност!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  01 Апр 2021 17:52ч.

  САЩ и Русия, две империи на злото, които имат България за дойна крава, ритат се на наш терен, смучат ни, а разни путинофили и американофили си мерят оная работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  01 Апр 2021 18:37ч.

  Радост в къщи - Тролът получи комплекси. Sin на 01.04.2021 в 17:14 - не е от мен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е Лавров,

  01 Апр 2021 18:42ч.

  още не е стигнала дъното. Но ако продължаваш да се стараеш скоро ще го стигне. Близо е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шойгу

  01 Апр 2021 19:13ч.

  Няма кой да го разбере Лавров. Първо нивата са много различни и второ отсреща никой не търси разбирателство. Времето на дипломацията май мина. Първо тези около Сарафово ще го усетят. Скоро и в други градове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  01 Апр 2021 19:37ч.

  Доков,сигурно си мислиш,че на запад от Калотина е различно?Много се лъжеш,навсякъде методите са еднакви,само ефективността е различна.Продължавай обаче да им вярваш за лошите български служби,не си последния наивник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  01 Апр 2021 20:26ч.

  не само им вярвам, аз работя за вашото премахване като мръсно племе запушващо кръстопътя там да пречите на хората да минават долно племе селско

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шуйго

  01 Апр 2021 20:33ч.

  То много трудно да го разберем Лавров с изцепките му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  02 Апр 2021 7:49ч.

  Китай и Русия да не се увличат в тия рейтингови игри, т.к. САЩ, ЮК и ЕС отдавна са превзели медиите, и ги използват открито за пропаганда. На никой не му харесват ЛГБТ, гейпарадите, русофобските изцепки, натовския рекет да им купуваме ръждите, зелените фантасмагории... изопачават историята, преследват и "коригират" дори класически произведения...но ни насаждат политкоректност, и ни представят извращения и перверзии за "новата нормалност"...Оруел..."1984" ! Затова товрищ Лавров да се насочи към главното, да се удари нагломасонската напаст където най ще ги заболи...финансовите спекулации, изкореняване ролята на необезпечените с нищо "световни валути", и контрола над търговските маршрути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mi6osp

  02 Апр 2021 10:02ч.

  Междувременно полски риболовен кораб опита таран срещу руски кораб, който участва в полагането на тръбите на СП 2 и след това се скри зад бойните кораби на НатО. Русия изпраща за охрана на строежа кораби от Балтийския военен флот и военни самолети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи