Лавров и Кулеба преговаряха само половин час в Белек

Лавров и Кулеба преговаряха само половин час в Белек

Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитро Кулеба разговаряха само половин час в Белек, Турция. Двамата пристигнаха в Анталия, за да разговарят за пръв път след старта на военния конфликт между двете страни, който започна на 24 февруари с нахлуването на руската армия. Посредник в срещата е турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

След срещата двамата преговарящи споделиха протоколни реплики - за сложността на преговорите, за надеждата от нови преговори и т.н. Киев се опита да намери дипломатическо решение, каза Кулеба. Студеният мир е по-добър от студената война, рече Лавров. Той обясни, че са говорили за хуманитарни въпроси и за това какви мерки са взели руските войски. Хуманитарните коридори стават ежедневни. 

 

Срещата се състоя в 5-звезден хотел в Белек.  Въпросният хотел е известен с това, че там се състоя Срещата на Г-20 през 2015 година, в която участваха Барак Обама и Владимир Путин. 

 

Срещата започна с разминаване в декларираните намерения за теми на разговорите. Украинците поискаха да се говори за хуманитарни коридори, а руснаците - за признаването на Крим като руски, а Л/ДНР - като независими републики. "Двамата министри обсъждат възможна бъдеща среща на президентите Зеленски и Путин", заяви от Москва говорителят на руския президент.

 

Няма напредък за прекратяването на огъня

 

 

След края на срещата украинският външен министър посочи, че срещата не е била лесна. Изрази обаче готовност да проведе нови разговори в същия формат. Кулеба обаче беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия. 

 

 


Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинските „националисти”, че използват цивилни граждани като жив щит. Министърът каза също, че на срещата с украинския му колега Дмитро Кулеба в Турция са обсъдени хуманитарни коридори в Украйна.

 

В отговор на въпрос на Би Би Си дали е възможно прекратяване на огъня, Лавров заяви, че „специалната военна операция” ще продължи и че Владимир Путин казва, че тя върви по план. „Ние не сме нападнали Украйна”, обясни той, като заяви, че Русия е била заплашена и е трябвало да защити регионите Донецк и Луганск, които Русия смята за независими от Украйна.

 

Източник: segabg.com, NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • Грегорий

    10 Март 2022 12:22ч.

    Военният и икономическият раZгром на наZZистка руZия предстой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Март 2022 12:24ч.

    американската посланичка в Киев лъжеше наркомана Зеленски, че Америка и Украйна заедно ще превземат Москва и той взе че й повярва. а американската посланичка в София лъже по същия начин Р. Радев, че НАТО и България ще превземат Москва и той, глупакът, също й вярва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски е наричан „кървав клоун“

    10 Март 2022 12:36ч.

    Зеленски е наричан „кървав клоун“, който одобрява клането на собствените си граждани като не ги пуска от обсадените градове през хуманитарни коридори. На контролно-пропускателни пунктове украинските нацисти свалят жени и деца от колите. „Кървавият клоун” обвинява всички освен себе си, въпреки че именно той провокира това кърваво клане по заповед на Вашингтон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски е наричан „кървав клоун“

    10 Март 2022 12:43ч.

    Жени с малки деца, възрастни хора и инвалиди са принудени да си пробиват път през минни полета, през улици, обстрелвани от армията на Зеленски, през бодлива тел и ровове и канали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бреЙка

    10 Март 2022 12:26ч.

    АМА ТЯ РАСИСТКА украйна ВЕЧЕ КАПИТУЛИРА!!!ЗАЕДНО С европа!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    10 Март 2022 12:32ч.

    В момента по РИА Новости дават пресконференцията на Лавров сред срещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалността

    10 Март 2022 12:37ч.

    Лавров просто е казал на Кулеба ,че трябва да пуснат цивилните да излезнат от бойното поле и украинската войска да не ги използват за жив щит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски е наричан „кървав клоун“

    10 Март 2022 12:49ч.

    Денацификацията на Украйна не е празна фраза, това е отдавна назрял проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    10 Март 2022 13:59ч.

    Всъщност не половин час, а цял час и още половин. По-нататък - Украйна искала да си говорят за хум. коридори, а Русия за други работи. Ми там е работата - Украйна иска да си бъбрят за хум. коридори, а Русия ги прави. Прави ги, а Украйна ги проваля. За туй ли даси говорят с Лавров? Какво да се кихне на бандеровците, че да не осират пейзажа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    12 Март 2022 20:14ч.

    и защо срещата е в турция тя има същите проблеми сев кипър кюрдите в сев ирак свален руски самолет и брутално уб ит летец измислен държ преврат затворите пълни с полит затворници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи