Лагард: Налице са значителни инфлационни рискове и ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите

Лагард: Налице са значителни инфлационни рискове и ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви на пресконференция след днешното редовно заседание на ЕЦБ, че ценовият натиск в еврозоната остава силен и индикаторите за базовата инфлация остават високи, според данните до март.

"Въпреки че повечето измерители  за дългосрочните инфлационни очаквания в момента са около 2%, някои индикатори са се повишили и продължават да изискват наблюдение“, предупреди тя.

Същевременно Кристин Лагард подчерта, че е "пределно ясно", че банката "не спира" с повишаването на лихвените проценти.

Лагард каза още, че рисковете за икономическия растеж включват подновените напрежения на финансовите пазари и войната в Украйна, докато "ако се запази неотдавнашното обръщане на шоковете от миналото, свързани с предлагането, това  може да насърчи доверието и да подкрепи по-висок от очаквания в момента растеж".

Тя добави, че все още има "значителни възходящи рискове" за инфлацията, включително трайно покачване на инфлационните очаквания над целевата стойност и с оглед на наскоро договорените споразумения за заплатите, "особено ако маржовете на печалбата останат високи". Сред рисковете от инфлация в посока надолу са напрежението на финансовите пазари и по-слабото търсене, отбеляза шефът на ЕЦБ.

Говорейки с репортери по време на пресконференция след днешното последно затягане на лихвите от ЕЦБ, Лагард потвърди, че банката остава решена "да осигури своевременно връщане към целевото инфлационно ниво от 2%".

Тя каза още, че зад днешното решение стои "общ, много силен консенсус". Лагард добави, че въпреки че е имало "разнообразие от гледни точки", като някои членове на ЕЦБ са казали, че е подходящо увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта, а други са сметнали, че е подходящо повишение с 25 пункта, никой от управителния съвет на централната банка не е изразил предположение, че би било подходящо лихвите да не се променят.

Днес Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по 25 базисни пункта. Решението бе очаквано на фона на продължаващите усилия за борба с инфлацията. Ставките вече са на най-високото ниво от ноември 2008 г., припомня БТА.

Лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - се вдига до 3,75 на сто (досега беше 3,50%). Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) се повишава от 3,00 на 3,25%, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достигна 4% при 3,75 на сто досега.

Днешното решение е седмо поред за повишение на лихвите, след като инфлацията в еврозоната достигна 7% през април при 6,9% през предходния месец. Последното увеличение - през март, беше с 50 базисни пункта или 0,5 процентни пункта. Същевременно базовата инфлация, която не включва цените на храните и енергията, леко се е забавила до 5,6%.

Източници: БНР, segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Що така бе, Миме, пардон, Кристи?

    04 Май 2023 17:08ч.

    Да няма проблеми в "Градината"? Или май почти по "Запорожци пишат писмо на Султана" - явно сано с гол г.з таралеж се не унива! Пфу, евроджендърчета недоклатени! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агата Кристи

    05 Май 2023 1:43ч.

    Налице е самоубийствено, безумно поведение на елементарни кретени, слуги на САЩ, които управляват ЕС като придатък на фашистка Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо бе идиоти?

    05 Май 2023 1:45ч.

    А ние ще се изтрепем тука като мушици еднодневки на градинска лампа, да влезем в Еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    04 Май 2023 17:17ч.

    ...а нашите идиоти искат да приемем Еврото, за да можем да поемем и чуждите дългове и да носим и чуждата инфлация, сякаш нашата не ни е достатъчна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако съществото от снимката ви каже, че грее слънце, вземете си чадъра

    04 Май 2023 17:38ч.

    "базовата инфлация, която не включва цените на храните и енергията, леко се е забавила до 5,6%". Разходите за храна и енергия са над 50% от общите разходи и там е голямата инфлация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • живеене според заработеното

    04 Май 2023 18:02ч.

    Западът все повече отива в киреча. Колониалният кяр приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само лудите приемат за своя токсична чужда валута

    04 Май 2023 18:03ч.

    Никакво приемане на еврото, на тоя фон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само лудите

    04 Май 2023 20:27ч.

    И корумпираните и предателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    04 Май 2023 18:26ч.

    Забелязвам, че неолибералните евроатлантици въобще не им пука и не коментират потъването(загиването) на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • луди юди сукинсони

    04 Май 2023 18:52ч.

    Надяват се на чудо, както в миналото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дългосрочните инфлационни очаквания

    04 Май 2023 19:40ч.

    Продължавайте да печатате, после мрънкайте още за инфлацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    04 Май 2023 19:45ч.

    Ей, за тия пенсия нема. 67, а мисли сигурно още 30 години да работи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Май 2023 20:31ч.

    Тази е доказан сатанист. Вервайте и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    04 Май 2023 21:04ч.

    Онзи ден на "Референдум" по БНТ представителят на ИПИ ст.икономист Ангелов хвалеше Еврозоната, а гл.финансист Хърсев директно каза "референдум за еврото няма да има". Та така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HAHA

    05 Май 2023 0:31ч.

    ЕЦБ вдига лихвите, банките вдигат лихвите по кредитите, а за депозитите и банковите сметки лихви няма. Банкстери ниедни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи