КЗК официално даде зелена светлина за придобиването на "Булсатком" от "Юнайтед Груп"

КЗК официално даде зелена светлина за придобиването на "Булсатком" от "Юнайтед Груп"

Свързани статии: Медийната империя на ЦРУ: Дейвид Петреъс и Драган Шолак завладяват информационното пространство на Балканите

След забавяне от над 2 седмици спрямо очакваното, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви официално решението си за одобрение на придобиването на водещия сателитен оператор в страната, "Булсатком", от собственика на "Виваком"- "Юнайтед Груп". Решението, взето на 1 февруари, е безусловно и позволява незабавната реализация на сделката.

"Юнайтед Груп България" ЕООД получава разрешение да придобие пряк едноличен контрол върху "Вива Корпорейт България" ЕООД и непряк едноличен контрол върху "Булсатком" и дъщерните ѝ дружества", се казва в решението.

Данните за пазара

В него са цитирани данни от доклада на Комисията за регулиране на съобщенията за 2022 г., според който основните доставчици на фиксирана телефонна услуга чрез номера от националния номерационен план (ННП) за крайни ползватели (услуга на дребно) са "Виваком", A1 и Yettel. "През 2022 г. те формират 97,8% от обема на пазара, измерен на база брой постове на абонати на фиксирана гласова услуга и 94% от реализираните приходи от абонати на услугата, предоставяна на дребно. Водещ в качеството му на исторически оператор е "Виваком", както на база брой постове на абонати (58%), така и на база приходи (81,9%)", пише в репшението.

От него става ясно, че "Булсатком" е участник на продуктовия пазар на фиксирани гласови телефонни услуги, чрез VOIP технология. По данни от уведомлението делът на Булсатком при предоставянето на тази услуга на база брой абонати формира 0,06% за 2022 г. С гореизложеното Комисията счита, че предвид незначителното пазарно присъствие на "Булсатком" на този пазар, сделката няма да повлияе на ефективната конкуренция и същият няма да бъдe обект на по-нататъшен анализ.

Стрийминг платформите влияят на телевизионния пазар

Отчетено е, че пазарният дял на двата оператора значително намалява, като в анализа са включени и данни за т.нар. OTT (Over-the-top, бел. ред.) услуги, като Netflix и HBO Max, Disney Plus и други което довежда до понижение на техния комбиниран пазарен дял от 61% на 40%.

Комисията за регулиране на съобщенията посочва, че "Виваком" заема 34.36% от пазара, а "Булсатком" - 26.7%, със значително понижение спрямо предходната година. След добавянето на стрийминг услугите към анализа, общият дял на други разпространители включва около 20%.

"Има избор"

В подкрепа на сделката комисията подчертава наличието на достатъчно алтернативни платформи за разпространение на телевизионно съдържание, което гарантира запазването на конкуренцията. Сред тях са изброени А1, Yettel, "Неосат", както и различни регионални оператори (общо над 240), чрез които да се разпространяват и да достигат до зрителите.

Антимонополната комисия обосновава своето решение като изтъква, че след сделката новият собственик не би ограничил конкуренцията, тъй като на пазара продължават да действат други участници, които способни да оказват конкурентен натиск. Освен това се посочва, че "Виваком" няма интерес да ограничава достъпа до пазара, тъй като това би могло да доведе до загуба на приходи. Интересен аспект от решението е сложната структура на собственост на придобиващото дружество "Юнайтед Груп България", като се проследява веригата на собственост до компания, регистрирана в Люксембург.

Решението на КЗК вече е оспорено от "Йеттел" в Административния съд София-област, но съдът не уважи искането за спиране на предварителното изпълнение на сделката, което отваря възможност за нейното финализиране и регистрация на новия собственик в Търговския регистър.

Източник: Actualno.com

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    16 Фев 2024 18:44ч.

    ЦРУ води на КГБ и ДС и скоро ще е на финала у нас !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко, умнико?

    16 Фев 2024 18:59ч.

    На кой финал, баце? Евроджендърче нещо си ...? Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    16 Фев 2024 20:28ч.

    Навремето с БНТ една и студио Х в събота кой беше на финала?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи