Медийната империя на ЦРУ: Дейвид Петреъс и Драган Шолак завладяват информационното пространство на Балканите

Медийната империя на ЦРУ: Дейвид Петреъс и Драган Шолак завладяват информационното пространство на Балканите

Автор: Rybar Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Сърбия се разразява скандал заради изтекли документи, според които държавната компания Telekom Srbija тайно продава стратегическите си активи на медийния холдинг United Media (собственик на българския телеком "Виваком", Нова тв, много сайтове и радиостанции в България- бел. "Гласове") Конгломератът, създаден от специалисти на ЦРУ с финансовата помощ на британски инвеститори, придобива основните регионални медии и в рамките на десетилетие изкупува лъвския пай от доставчиците на Балканите. Благодарение на тези манипулации, въпреки че Сърбия не е член на Европейския съюз и не е наложила антируски санкции, руските медии вече се цензурират.  Но нека да говорим за всичко по ред.

Неочакван успех 

Историята на големия успех на империята United Media води началото си от съдбоносната за Югославия 2000 г. След свалянето на Слободан Милошевич Драган Шолак, обикновен сръбски предприемач, регистрира малка компания за кабелна телефония - KDS. Отначало тя не се различаваше много от другите сръбски оператори и едва свързваше двата края, но две години по-късно Шолак внезапно получи 10 милиона долара от Инвестиционния фонд за Югоизточна Европа, финансиран от американската правителствена агенция Overseas Private Investment Corporation.

Агенцията не беше просто агенция, а корпорация за частни инвестиции в чужбина, управлявана от от Soros Investment Capital Management, компания на известния "филантроп" Джордж Сорос. По-късно тя е преименувана на Bedminster Capital Management. 

Благодарение на мащабните инвестиции KDS бързо поглъща други доставчици на кабелна телевизия и скоро се трансформира в Serbia Broadband - SBB, която елиминира конкурентите един по един. след това идват 15 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, маса изкупени доставчици и скоро SBB се превръща в заплаха дори за държавния оператор Telekom Srbija.

През 2007 г. Mid Europa Partners (Mid Europa Fund) придобива контролния пакет акции в компанията на Шолак. Сливайки се с местния оператор Telemach, компанията става част от United Group, заедно с кабелните оператори в Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Словения и Македония. При масовите поглъщания и сливания само едно нещо остава непроменено: начело на конгломерата все още е Драган Шолак. Работата е там, че Шолак не изгражда медийната си империя сам, а под внимателния контрол на влиятелни чуждестранни покровители, които осигуряват успеха на всички негови операции. 

В дипломатическа телеграма от американското посолство в Белград от 2007 г. посланикът на САЩ Майкъл Полт предава на Вашингтон опасенията на Шолак относно монопола на сръбския оператор Telekom и съобщава за съвместните усилия на американски дипломати и западни инвеститори за разрешаване на проблема.

Телеграмата е с дата 1 юни 2007 г., а още на 27 юни Mid Europa Partners обявява историческа сделка - придобиването на SBB. Плодотворното сътрудничество между компанията на Шолак и американските дипломати не приключва дотук. След като напуска дипломатическата служба, Камерън Мънтер продължава кариерата си като съветник на SBB/Telemach. А неговият предшественик Уилям Монтгомъри, първият посланик на САЩ, встъпил в длъжност след интервенцията на НАТО през 1999 г. и цветната революция от 5 октомври 2000 г., е бил бизнес партньор на Брент Садлър - директор на телевизия N1. Това е водещият канал на United Group, който по същество е ексклузивен филиал на CNN в Източна Европа.

Медийна империя на ЦРУ

И тук започва най-интересната част. Само за няколко години конгломератът придобива дялове във водещи телевизионни канали и медии и формира собствена мрежа за разпространение на съдържание. Освен това по-голямата част от интернет трафика на Балканите днес преминава през доставчици, също изкупени от британците. Мобилните оператори на Балканите също бяха масово изкупени: словенският безжичен оператор Tusmobil стана Telemach Mobil, Tele2 Croatia стана част от холдинга и т.н. Към 2013 г. United Group, чиито мажоритарни собственици са Mid Europa Partners и ЕБВР, включва не само Сърбия Броудбенд, Телемах Босна и Херцеговина и Телемах Словения, но и DTH платформата Total TV, обхващаща Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония, както и редица по-малки оператори като Absolut OK, KDS NS, Jet TV, Beogrid, Telekabel, VI-NET и ArtNet. По онова време компанията представлява обединение на водещи кабелни, сателитни и интернет доставчици, които заедно обслужват около 2 милиона потребители в страните от бивша Югославия.

Медийният гигант разполагаше и с уникална инфраструктура от 10 000 км оптични мрежи, свързващи Белград, Загреб, Любляна и Сараево. Инвестиционната компания Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. (KKR), основана от атлантическия съсед на Джордж Сорос - Хенри Кравис. Един от собствениците на американската инвестиционна компания е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. През целия си живот той убеждаваше американските генерали в ключовата роля на информационните технологии в хибридната война и призоваваше командването на въоръжените сили на САЩ да премине от конвенционална война към по-продуктивни дейности в киберпространството под лозунга "завладейте сърцата и умовете". През 2010 г. именно той създава първата фабрика за интернет тролове по договор с Централното командване на американската армия (CENTCOM).

Под ръководството на Петреъс фондацията започва да разширява присъствието си в региона със седем скока. Чрез United Group тя изкупува развлекателния гигант Grand Production и придобива контролния пакет акции в черногорския кабелен оператор BBM. Компанията стана съсобственик и на информационния портал номер едно в Сърбия, Blic.rs, след като закупи 49% дял от швейцарската Ringier Digital SA. N1 TV вече има студия в Белград, Загреб и Сараево, а ръководството на United Group поема контрола върху разпространението на голяма част от съдържанието. 

Финансови варвари

През 2017 г. United Group придоби бизнеса на Central European Media Enterprises (CME) в Хърватия и Словения, включително TV Nova, най-популярния хърватски канал, чиито вечерни новини привличат широка аудитория, и POP TV, чиято програма 24ur е най-гледаната новинарска програма в Словения. United Group продължи да разширява дейността си в областта на фиксираната и мобилната телефония и да поглъща конкуренти, включително BHB Cable TV (Босна и Херцеговина), M kabl (Черна гора) и Ikom (Сърбия).

А от икономическа гледна точка астрономическите инвестиции на фонда и придобиването на все повече регионални компании не се оправдаха: дори изкупуването на флагмана SBB в Сърбия и Nova TV в Хърватия беше нерентабилно. Годишните отчети показват финансови загуби за милиони евро: 29 млн. евро през 2014 г., 33 млн. евро през 2015 г., а през 2016 г. SBB претърпя рекордна загуба от 35 млн. евро. 

"Финансовите варвари", както едно западно издание нарече Петреъс и екипа му, обаче не се интересуваха от това. Купувайки медии в бивша Югославия, бившият шеф на ЦРУ придобива влияние. Още през март 2017 г. SBB измести най-гледания канал RTS1 от водещата позиция, която той заемаше от появата на телевизията в региона. Мястото му бе заето от "ексклузивния филиал на CNN". Скоро стартира и неговият брат близнак Nova S, а преди няколко години към портфолиото на United Media бе добавен и черногорският Vijesti. Днес компанията излъчва 55 канала в 8 държави в региона и те са достъпни за кабелни платформи, както и за DTH, OTT и IPTV. Нейните юридически лица са регистрирани в Швейцария и Нидерландия.

Цензура без санкции

Новината за тайното прехвърляне на активите на Telekom Srbija към United Media не уплаши сръбската общественост. Според информацията, изтекла в медиите, те включват най-важните телекомуникационни предаватели и инфраструктура (електроцентрали, соларни панели). Общо 1 827 такива предаватели, от които 995 са в Сърбия, 725 в Босна и Херцеговина и 107 в Черна гора, се купуват от британската компания Actis GP LLP. За целта тя трябва да получи финансиране от Международната финансова корпорация (МФК), кредитна институция на Световната банка. Съществуват подозрения, че британската инвестиционна компания е само фиктивна фирма и че активите на държавната компания в крайна сметка ще се окажат в ръцете на инвеститорите от United Media.

Особено тревожно е, че благодарение на тези манипулации сръбското ръководство всъщност губи властта над собственото си информационно пространство. Така например руските медии, достъпни в Сърбия, наскоро бяха блокирани от интернет доставчика, който осигурява достъп до мрежата на университети, институти, училища и други изследователски организации. 

Европейската академична мрежа (GEANT) блокира онлайн ресурсите на RT Balkan и Sputnik в институциите. Ограниченията засегнаха около един милион потребители, което е 15 % от населението на страната. По подобен начин предаванията на Russia Today на други езици бяха изключени в Сърбия с началото на СВО през пролетта на 2022 г. SBB, собственост на Шолак, просто заяви, че не може да ретранслира канала в платформите EON, Total TV и D3.

„Който притежава информацията – той притежава света“. Като гледаме какво се случва в Сърбия и други страни от региона и като оценяваме скоростта, с която западните инвеститори изкупуват местните медийни ресурси и доставчици, както и последиците от тези поглъщания, човек осъзнава значението на думите на Нейтън Ротшилд, казани още през XIX век.

Източник: rybar.ru

 

 

Коментари

 • въпрос

  03 Яну 2024 8:52ч.

  Както каза оня сорос-ЩЕ НАЛЕЕМ МНОГО ПАРИ ЗА ДА ПОДКУПИМ ЦИГАНИТЕ. Този в дясно не ви ли прилича на такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Яну 2024 16:28ч.

  Това не е новина. Наближава критичната годишна продължителност на Българските преходи, които са около 45 години. Ще се види къде ще ни пратят тогава................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отмор

  03 Яну 2024 23:49ч.

  да купуват, ние радио не слушаме и тв не гледаме, нито пък им четем вестниците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Joelle

  05 Яну 2024 17:26ч.

  Shelby Baxter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  03 Яну 2024 8:56ч.

  ЦРУ. Американците налагат тотална цензура. У нас НОВА е пример за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • информацията ще тече по други канали

  03 Яну 2024 12:43ч.

  Да купуваш днес телевизии, е все едно да купуваш вестници преди 10 години. Вестниците изчезнаха, предстои това да се случи и на телевизиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОБАЧЕ,

  03 Яну 2024 13:02ч.

  Карбовски и Дачков, скрити дълбоко в мазето на ЮКК, дават сериозен отпор! Разбира се има и други честни журналисти, които намират начин да отвърнат на американските лайномети! За сега третия закон на термодинамиката не сработва! Засега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  03 Яну 2024 9:28ч.

  Въпреки тези факти най-големите медийни магнати продължават да ни лъжат,че имало свобода на информацията, медиен плурализъм и др. подобни. В крайна сметка май ще се окаже,че най- свободните медии не са в "свободния свят" , а в Русия. Аз вече не ползвам Гугъл а руската търсачка Яндекс, която е по-добра. По данни от СМИ на Канада и САЩ е каквото и да питаш в нея първите три отговора са от източници от САЩ. В Гугъл са изчислили,че 67% от ползователите не четат повече отговори. Питах Гугъл едно и също в Чехия, България и Словакия- отново първите три отговора са от американски източници. Да живее "Свободата на словото"- да се подразбира американското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  03 Яну 2024 10:46ч.

  Яндекс е рускоезичен сайт, но не е базиран в Русия. Управлението му не е от руското правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Яну 2024 12:42ч.

  За Гугъл. След като започна войната в Украйна, започна и подмяната на Википедията с пари на пак онези, които финасират Белингкат, Медуза и др. Най много работещи по подмяната и преработката на информацията има в Украйна, Турция, Кипър, Прибалтика, дори и три точки в България имаше отбелязани на графиката. Гугъл все повече се медузира. Рускоезичната Википедия е почти изцяло подмемена. Поне от България мога да вляза само в украинизираната, но по скоро медузирана Википедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Google Bulgaria

  03 Яну 2024 13:58ч.

  се ширят в огромен офис в кв. Лозенец, едва ли е празен. Анализаторите им ни наблюдават и докладват на женерала... Яндекс са j-people. Duckduckgo бяха ОК, но ги купиха, мисля че Гугъл... Swisscows.com (https://swisscows.com/en) дава съвършенно различни резултати от Google, така че избор има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крумов

  03 Яну 2024 14:20ч.

  По руска телевизия говореха преди година че е холандска сомпания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодарение на мащабните инвестиции KDS бързо поглъща други доставчици на кабелна телевизия и скоро се трансформира в Serbia Broadband - SBB, която елиминира конкурентите един по един.

  03 Яну 2024 9:38ч.

  У наше село аналогичен случай. Под одобрителния поглед на КЗК, която от своя страна не даде на Келнер да купи НоваТВ, щото бил имал намкъфси сайт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам.изверг

  03 Яну 2024 9:44ч.

  Най-простите винаги компенсират с тотален контрол и уравняват всяка стойност чрез парите си. Пазете се от такива, именно защото подсъзнателно чувстват, че са излишни, ви лъжат и крадат без угризения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  03 Яну 2024 10:56ч.

  Казано иначе, днес всеки западен голодранец, както и самият Запад, претендира да бъде паразит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  03 Яну 2024 9:44ч.

  Колкото и да изкупуват, ако искат да глътнат целият информационен пазар, няма да успеят тук, на Балканите. Няма как да ми попречат да ВИЖДАМ И РАЗБИРАМ истината за сатаниската същност на Запада. Техните медийни манипулации не действат ТУК! Това ги вбесява и си изпускат нервите. Губят самообладание от нашия инат. НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ !!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът е,

  03 Яну 2024 9:56ч.

  че тия не са собственици само на няколко телевизии. Телевизора можеш да го изключиш, това е най-лесно. Тези са собственици на почти всички интернет доставчици и цялата КОМУНИКАЦИОННА ИНФРАСТРУКТУРА, с което могат да определят какво, къде и кога ти е позволено да гледаш, търсиш и четеш. Даже и в статията е споменато - цензурата се вихри и в Сърбия, без значение дали държавата е за или против това. За нас може да остане възможността да се информираме с пощенски гълъби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и пак ще припомня онова тайно писмо на Натаниел Ротшилд, което изтече в медийното пространство

  03 Яну 2024 14:20ч.

  Та синът на Jakob R. и пра-пра-внук на онзи Натаниел, споменат на финала на статията, в началото на СВО през пролетта на 2022 г. беше писал лично до всеки мембър на британското правителство с указание "Да бъдат отделени достатъчно средства за медиите за да бъде "отразяван конфликта правилно", защото победа на Путин е недопустима, тъй като от това (победа или загуба за U-crane) зависи ВСИЧКО!" Чудно ли е, че Z. възнамерява да мобилизира нови 500 000 армия, та ако би било - от деца от средните украински училища, а такива като наш Тошо Тагарев ще изпрати всяка ПВО-ракета която имаме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  03 Яну 2024 9:53ч.

  Борбата е за нашите души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  03 Яну 2024 9:54ч.

  " основана от атлантическия съсед на Джордж Сорос - Хенри Кравис." Какво значи "атлантически съсед"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може би трябва да питате Атлантическия Съвет

  03 Яну 2024 11:55ч.

  на www.atlanticcouncil.org? Хората дават десетки и стотици милиони на организации, които формулират, какво значи atlanticism. Kravis е носител на висока награда именно от Атлантическия Съвет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Яну 2024 12:58ч.

  Съседна вила на вилата на Сорос на Барбадос, навярно. Ще ида и аз да си купя някоя колиба там, и да стана медиен магнат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Яну 2024 10:08ч.

  За съжаление се връщаме в едни времена, от които уж се освободихме преди 33 години, а се оказа, че сме се надянали "от трън, та на глог"... Жалко, наистина. Добре, че все още има някакъв относително свободен Интернет, но и това няма да е за дълго. Това, към което западния свят се е устремил е добре описано в романа на Джордж Оруел - „1984“, а то е направо страшно, ако наистина се случи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина жалкото е,

  03 Яну 2024 14:29ч.

  че в процеса на "надяването ни" (от трън та на глог) изгубихме / разрушихме сами всичко, което нашите родители с труд и пот изградиха след разрухата на войната, а сегашните пишман политици продължават да подаряват и раздават активи, които дори не са техни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се тревожи

  03 Яну 2024 16:32ч.

  В процес е пристигането на горския и всичко ще си доиде на мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тътен от cyrc on

  03 Яну 2024 10:13ч.

  Как американските телевизии у нас коментират това? - https://dzen.ru/a/ZZQOqL_25nM22AMN?experiment=931375

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо ново: „Дайте ми средствата за масова информация

  03 Яну 2024 10:35ч.

  и аз от всеки народ ще направя стадо свине". Ноам Чомски: "10 начина за манипулация чрез медиите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двигателя на хегемонията отдавна е издухал резервата и кара на изпарения

  03 Яну 2024 10:41ч.

  Затова ФАЩ и Лондонабад са принудени да инсталират откровено ненормални, направо изродски режими на подвластните им райхскомисариати. Това са действия в аврален режим. Преди края си съвсем ще озвереят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦРУ Петреъс - "завладейте сърцата и умовете"!

  03 Яну 2024 10:59ч.

  Защо трябва да ни завладявате бе?! Какви са тези индивиди човеци, които искат постоянно да ЗАВЛАДЯВАТ нещо, някого... вместо РАВНОПОСТАВЕНО да си сътрудничат и партнират с други човеци, нации, народи, държави? .... Без връзка (ли) с великолепния телекомуникационен анализ - няма отговор и до днес защо Мойсей 40 години обикалял пустинята и завел народа си на единственото място в огромния регион, където няма нищо, никакви природни ресурси?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да паразитират върху завладените

  03 Яну 2024 11:18ч.

  Това е еманацията на западната т.нар. "цивилизация", появила се като аномалия след голямата чума през XIV в. - техния паразитизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами не искат "равнопоставеност"

  03 Яну 2024 14:41ч.

  Вицовете за "градивната роля на конкуренцията" и за пазарната икономика са само това - лакърдии за простолюдието. Истината е, че мразят конкуренцията и не я търпят. Още дядото на Дейвид Рокефелер (John D. Rockefeller) е казвал, че конкуренцията е грях! Направили са си закони против монополизЪма, но те са само за да внушават на простолюдието, че живее в свободна, демократична държава. Иначе всичко се прави с бухалки. Къде по-примитивно, като у нас, къде - по префинено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jklk

  03 Яну 2024 11:07ч.

  Българското общество се подготвя да обяви война на агресора сащ! Решени сме да гоним всички американски фирми, американци от България, но ще покажем, че България е християнска страна и ще заврем в задниците на агресора сащ хомосексуалните им ценности! сащ е агресор и трябва да бъде ядрено бомбардиран! Войната трябва да се води само на територията на сатаната - сащ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От отличния анализ => Юнайтед груп е НАД националните правителства!

  03 Яну 2024 11:08ч.

  Толкова ли са уязвими правителствата на Балканите, че да позволяват на група атлантици да вършеят, както си искат из чуждите къщи? Как така с лекота си осигуряват "рогът на изобилието" - милиардите за да РАЗОРЯВАТ местния бизнес? Бизнесът толкова ли се е озверил, че такива човешки духовни норми като морал, почтеност са загубили всякакъв смисъл?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, толкова.

  03 Яну 2024 14:46ч.

  След като сглобки воюват с Президент, и му "орязват" правомощията с просто мнозинство, за какви национални интереси и как може да се говори? Няма конструктивен диалог. Не съществува у нас, докато почри всеки политик се мазни на Галя от амбасадата, която им спуска задачките, или акъл ни дават и назидават крадли на кремчета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медия майстор

  03 Яну 2024 11:21ч.

  Защо бе, Гласове?? Понякога проявявате едно привидно "недоглеждане", което ме озадачава. Понякога се случва при вас - когато публикувате следена тема, да давате линкове и към предходни публикации. Не задължително всички публикации, но поне някакви скорошни. Смислено е, разбираемо е, подходящо е! Юнайтед груп ви е една от любимите и дежурни теми, но този път пак нещо сте се разсеяли! Защо ме карате да ви върша работата, при все че ние също отдавна (като вас, предполагам) се надяваме този хищен и неприятен октопод да "глътне вода". Ето свързани линкове от сайта и от други източници. https://glasove.com/biznes/united-group-obyavi-pridobivaneto-na-bulsatkom https://glasove.com/na-fokus/srabski-medii-mezhdunaroden-krah-na-yunayted-grup-koyato-darzhi-balgarskite-vivakom-i-nova-tv-bariera-za-dragan-sholak-v-es https://glasove.com/komentari/srabski-medii-united-group-se-prodava-bc-partners-treskavo-tarsi-kupuvach-na-zadlazhneliya-sobstvenik-na-vivakom https://glasove.com/biznes/a1-sdelkata-na-united-group-za-bulsatkom-e-arogantna-i-shte-dovede-do-bezpretsedentna-kontsentratsiya-na-mediyniya-pazar https://glasove.com/biznes/kzk-zapochva-zadalbocheno-prouchvane-na-sdelkata-na-united-group-za-bulsatkom https://glasove.com/biznes/gratski-medii-united-group-koyato-opitva-da-pridobie-bulsatkom-ima-ogromni-dalgove-ot-nad-66-mlrd-evro https://financialtribune.bg/bg/parite/imperiyata-se-razpada-sobstvenikat-na-vivakom-i-nova-tv-s-miliardi-dalgove/ Като проследите историята на групата, виждате ясно една тенденция за експлоадиране на дълга - в края на миналото десетилетие ставало дума за милиони долари, днес вече говорим за поне 6,5 млрд. Навсякъде се прокрадва мисълта, че Шолак е харесан за някакво лице (има гъста, черна коса), но очевидно не той управлява. Май тази бакалия не е точно търговско дружество, което работи за печалба, а е нещо съвсем друго. Може да се окаже, че уж могъщият BC Partners \британски инвестиционен фонд) всъщност е само едно прикритие на един много характерен реален собственик, който просто не е "удобно" да се пробутва на първа линия! Що за свят е това?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Яну 2024 13:08ч.

  Казвай собственика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Яну 2024 11:29ч.

  Изходът е само един. Представете си какво ще се случи, ако собственикът на една телевизия (само пример!) допусне да се излъчват предавания срещу исляма и корана. Какво ще се случи на собственика? Ами, това е изходът срещу всеки, които води т. нар. "информационна война". Бързо ще се откаже, когато почувства, че "информационната война" се е превърнала в съвсем друга. Друг изход няма. Мюсюлманите инстинктивно почувстваха най-ефективният, макар и най-примитивен, начин да противостоят на подобни заплахи за техните ценности. Защо християните не защитават своите ценности също така ефективно? Много просто: защото в християнското общество отдавна са проникнали АНТИХРИСТИЯНИ (да не уточняваме етноса и религията!), които го разлагат целенасочено и безмилостно отвътре. Резултат: Европа вече не е християнска - ако не вярвате, сравнете я с Европа от, да речем, ХVІІ век. Накрая се стигна до съвсем реално унищожаване на християните - демографско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Яну 2024 13:39ч.

  Ми какво да се прави, като по време на Френската революция са разстрелвали падретата. А после Френската република започва експорт на свободи и граждански права. Даже статуя на Свободата е подарила на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имало от кой

  03 Яну 2024 17:57ч.

  Над 1 милион са убитите във Франция по време на револУцията ,в т.ч.и гениалният учен Лавоазие. Милионите от Якобинската диктатура и войните на Наполеон никой не ги е броил. Болшевиките е имало от кой да се учат.А

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потресаваща липса на угризения у ЦРУ Д.Петреъс да се върне да "забавлява" народите, които бомбардира с жертви и разрушения!

  03 Яну 2024 11:35ч.

  Потресаващо е пълната липса на скрупули, угризения на съвестта на ЦРУ Д.Петреас и сие, да влязат в Сърбия, държавата която безмилостно бомбиха 78 ДНИ с обеднен уран, правили са какви ли не инсценировки, за да презентират геноцид, с милион жертви и поражения за милиради, огромно страдание и болка, ей така с щракане на пръсти - заради идеята да ЗАВЛАДЯВАТ, вместо СПРАВЕДЛИВО да търгуват. Ай сиктир и на нахалството атлантическо, многократно надхвърлящо наглост и норми на човечност. Анатема за антихристите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе каква съвест у ЦРУ и най-общо у управляващите глобалисти.

  03 Яну 2024 12:06ч.

  Нали за тях не сме истински човешки същества, а нещо като роботи, скотове, на които е придаден човешки образ само за да не отвращават господарите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Яну 2024 13:16ч.

  О, нищо не знаеш. В Македония и Сърбия след войната Мадлин Олбрайт и Колин Пауъл направиха големи фирми не помня вече с каква дейност. Тоци ли бяха, пластмаси ли бяха. Пиша по стара информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и също

  03 Яну 2024 14:54ч.

  Личен съветник на Стево Пендаровски (РСМ) и генератор на идеи е самият Алекс Сорос, докато тейко му нагрява столетни телеса и кости на плажа в Барбадос...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  03 Яну 2024 12:18ч.

  "Който контролира медиите, контролира и ума."- Джим Морисън Голямата сила на медиите в съзнанието на населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тия пълнят една пробита каца, нека да си харчат парите на вятъра

  03 Яну 2024 12:30ч.

  Когато наложиш забрана на нещо, то става най-търсеното. В случая става дума за истината. Нямам приятел, който да гледа телевизия (щото няма нищо за гледане, а истината е много надалеч). Скоро и Интернета ще угасне, след като там те преследват като виетнамски партизанин. Но нейсе, не могат да ни спрат, ще измислим нещо друго. Изкуственият интелект е на наше разположение. Действаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  03 Яну 2024 14:50ч.

  Радио? Не ползвам.ТВ-ефирна, кабелна?Не ползвам. ТВ като монитор-да. От вас самите зависи дали ще ви облъчват.Ако все пак решите да ги ползвате-строг подбор.Аз съм ги тотално отрекъл.Изборът е личен.Съпругата и синът също не ги ползват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • браво козичке!

  03 Яну 2024 14:58ч.

  с нетърпение очакваме всички детайли от правилния ти семеен живот и механизми за оцеляване извън кочината, територията, колонията, и пр. от където ни препоръчваш да се спасяваме поединично... ЧНГ! Нек' сте живи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  03 Яну 2024 15:38ч.

  При вас основния проблем ви е, че така и не разбрахте какво ви се случи през. Затова постоянно се чудите и настъпват мотиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логик

  03 Яну 2024 16:42ч.

  През кога бе, двугънков? А ти можеш ли да ни обясниш професорски, а не профанно, какво ни се случи, че да се разбереш барем ти сам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир. Владимирович

  03 Яну 2024 16:15ч.

  С печатани Фалшиви долари $$$$$ купуват всичко що се продава- Нова ТВ от наркопласьорите Домусчиеви, ТВ 1 от ББ , Вън продажни кучета!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Luck Marini

  03 Яну 2024 16:18ч.

  Вън продажните Краварски кучета!!! ПП, ГЕРБ и вся осталная евроатлантическа. Сволач!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  03 Яну 2024 17:39ч.

  затова не гледаите и слушаите медиите решаваите си кръстословиците дарения не правете щом ни изтриват коментарите пълна отврат водещи мисирки с едни и същи глупави въпроси и същите събеседници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  03 Яну 2024 19:20ч.

  Само потоп може да зачисти тази мърсотия! Господ е бил прав някога, а днес има много повече основания да отвори кранчето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бърбън Брадърс

  04 Яну 2024 9:56ч.

  Чувствувам,че подавляващата част от коментиращите статията въздишат тайно за времето на "радиоточките" и телевизията,която приключваше в 24 часа и имаше особен характер в петък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нико

  04 Яну 2024 11:57ч.

  ами скоро ми свършва договора и се махам от тези ,.лошото е , че и другите едните са нидерланци , другите австриици. Ще избера тези с най малко ЕС участие .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тоя

  05 Яну 2024 9:07ч.

  петреъс и 50 телевизии да си купи, все тая.Аз не ги гледам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи