Кьовеши разследва корупция за 3 млн. евро с жълтите павета в София

Кьовеши разследва корупция за 3 млн. евро с жълтите павета в София

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската прокуратура извършва обиски  в София по разследване за корупция и злоупотреба със средства на ЕС, съобщават от институцията, ръководена от Лаура Кьовеши. 

Става дума за пари, отпуснати за възстановяването на историческия център, включително жълтите павета. 

"Пътят на жълтите павета" е кодовото название на разследването, което се ръководи от делегиран прокурор у нас. Щетите са за 3 млн. евро. 

От европейската прокуратура илюстрират разследванет ос този колаж от снимки

Европейската прокуратура започва разследването през есента на 2022 г. като се самосезира. В процес на проверката са иззети договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително бул. „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязано е също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие. 

След прекратяването на този договор общината подписва нов с друг изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поискал авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 млн. лв.) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Поисканата от МРРБ техническа експертиза обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани такива. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура. 

Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните претърсвания и издирвателни действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Ники

    31 Март 2023 16:41ч.

    Знаех си най-сетне се почна!Тия от еврогейския съюз ни пеят за милиарди няма закони(Урсула с нейните ваксини),за милиони няма прошка(хванаха се с паветата),идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Апр 2023 0:30ч.

    ......... и на Урсула ще и дойде деня Х . Тук всичко е изтървано и на никой от властта не му пукаше, поне до скоро !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахахахаха

    01 Апр 2023 0:31ч.

    Това са глупости. Но весело е,че Корнела и БСПето поздравявали Кьовеши за разслеването на паветата. То бива простотия ,тъпота и малоумие, но чак до там си е падение завинаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    31 Март 2023 16:54ч.

    хехе, посолството са насъскали хрътката си срещу някой непослушен около изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Март 2023 17:38ч.

    Липса на жълти павета няма. Всички бяха употребени по предназначение от протестиращите майданци на Кики, питайте Сащ, всичко е законно. А Фънтакофката тогава си бъркаше в носа, затова сега вее украинското знаме , за изкупване на вина и очистително за имиджа..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    31 Март 2023 17:53ч.

    няма никакви новини относно демокраци съмита на Байдън. злите езици говорят, че е бил провал, но още по-интересно е, че България не е подписала заключителната декларация, осъждаща Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КРАЯ ВИНАГИ Е КАТО ФАРС

    31 Март 2023 17:55ч.

    или като ПП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХ СМЕХ СМЕТ

    31 Март 2023 17:57ч.

    янки гоу хоум :))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    31 Март 2023 18:14ч.

    3 000 000.....а приватизациите на МК "Кремиковци" и Арсенал Казанлък са доста по-интересни и там касаят МИЛИАРДИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    31 Март 2023 18:48ч.

    Боко Тиквата е недосегаем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    31 Март 2023 20:59ч.

    Да, можеше да започне от къщата в Барселона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Масирана пропаганда

    31 Март 2023 20:04ч.

    За хора лишени от разум. От телевизии, сайтове, навсякъде се натрапват внушения от социолози и социологическите агенции, насочвайки хората за кого "си струва" да гласувай, и кой да НЕ избират. Опитват се да настройват хората уж с прогнози, едната агенция маркирала Възраждане с кафяв цвят, вместо зелен. Техники за въздействия и опит за обезценяване на партията. Чухте ли какъв бил Шишков, кой го назначи за главен архитект на Средец?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кьовеши разследва корупция за 3 млн. евро с жълтите павета в София

    31 Март 2023 20:14ч.

    ...и Бокаса вече е готов да направи коалиция дори с Дявола след изборите само и само Кьовеши да установи, че няма нарушения, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калкулирам

    31 Март 2023 21:13ч.

    Идват на власт коалицията на войната, изпащат снаряди и войници на фронта. Остават в държавата само държавните служители избрали Греб в коялицията Продължаваме предателството, Движението за свободи само ще кешира от държавните поръчки. Обезлюдяваме стабилно България, за да може в нея да се нанесат чужди етноси и българите да станат малцинство. Като индианците. Хм, партньорите на Цвъки вече са го правили това на тяхна територия, защо да не го приложат на нашата. Най-голямото шоу ще бъдат гласовете за Царю, който ни докара Генерала, и започна чистката. Народът беше успан с вещества. Всички изпратиха децата в емиграция за да са на по-сигурно като започне дънданията. Хайде да гласуваме за най-добрият лъжец, с надеждата да прекратим този цирк в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтите павета дори да не са корумпирани, са криво наредени и изпочупени

    31 Март 2023 22:12ч.

    Та там е ясно. Но друго ми е интересно, в Румъния, където корупцията им е в кръвта от както са си сглобили държавата, Кьовеши дали се е поинтересувала как е в момента?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроглупости на малоумници

    01 Апр 2023 0:18ч.

    Да разследва малоумната Урсула,Макрон ,Борель и Шолц. Българските павета може и най накрая.да направи и одит на т.н европейска комисия , да им повери какви пари се харчат за какво и как. Самия ЕС е направен така,че корупцията е в основата на този съюз. принципа ,давам ти пари за да направиш това или онова, е корупция .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КТБ И БОЙКО

    01 Апр 2023 10:39ч.

    БОЙКО И ПЕЕВСКИ ОШУШКАХА ОТ КТБ 10 МЛРД ЕВРО - КВИ 3 МИЛИОНА , КЬОВЕШИ СЪЩО Е КОРУМПЕ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи