Културни дейци излязоха на протест в Деня на Народните будители

Културни дейци излязоха на протест в Деня на Народните будители

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Културни дейци излязоха на протест в Деня на Народните будители. Демонстрацията започна в 12 часа в столицата и в други градове. Недоволството им е срещу ниското заплащане. Организатор на акцията пред Столичната библиотека е федерацията "Култура" към КТ "Подкрепа".

Като нищо, може би, ще затворим всички театри в цялата страна, не мога да кажа за колко време. Това заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по повод протеста, организиран от културните дейци.

Христо Мутафчиев

„Колегите са готови да излязат пред театралните сгради и да протестират, за да могат в крайна сметка да накарат хората да разберат, че нашата професия заслужава уважение, обич, грижа и достойнство“, коментира Мутафчиев.

По думите му действията ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията, свързани с бюджета за 2024 г. „Ние искаме поне 260 милиона лева да влязат в бюджета към тези 350 милиона лева, които са в момента, за да може наистина секторът да заработи и да функционира нормално“, каза актьорът. Мутафчиев допълни, че не става въпрос за увеличение само на заплати, но и за пари за дейности.

Снимки: Пламен Стоименов

По-рано творци и представители на културни институти в цялата страна излязоха с декларация с призив за финансова подкрепа на българската култура. Подготвят и подписка с 12 искания. 

„Нашите искания, специално в сферата на музикално-сценичните изкуства, са повишаване на нашите унизително ниски заплати. Моята заплата е 1200 лв. и то отскоро. От няколко десетилетия сме близо до минималните възнаграждения. Искаме началните заплати в нашия сектор да започват от 2000 лв.”, настоя председателят на СС на КТ „Подкрепа” – Русенска държавна опера Ася Русева по Нова ТВ.

Протестиращите настояват за промяна на методиката на финансиране на държавните културни институти. „Една методика, която доказа своята неефективност. Нашата дейност от години е недофинансирана и много държим нашето мнение и нашите искания да бъдат взети под внимание при изработване на нова методика”, каза още Русева.

„Става въпрос за 86 милиона лева. Ако вземем и ансамблите, и духовите оркестри, и музеите, и читалищата, ако сметнем какво са 86 милиона на 77 милиарда, ще видите, че говорим за по-малко от 1% допълнителни разходи, а този 1% е жизненоважен за работещите”, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи