Кулеба към Shell: Петролът ви не мирише ли на украинска кръв?

Кулеба към Shell: Петролът ви не мирише ли на украинска кръв?

 

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба се обърна към мултинационалната корпорация Shell по повод покупка на руски петрол. 

"Казаха ми, че Shell е купила руски петрол вчера без много шум. Един въпрос към Shell: не ви ли мирише руският петрол на украинска кръв?", написа в Туитър Кулеба, като призовава всички съзнателни хора по света да поискат от големите корпорации и мултинационални компании да прекъснат бизнес връзките си с Русия.

По информация на Bloomberg Shell е закупила партида руски петрол Urals с рекордна отстъпка. Цената на барел е била 28,45 долара, а товарът бил закупен с доставка, пише News.bg. За сравнение американският сорт "Брент" в последните дни се търгува над 110 долара за барел.

Правителства и компании по целия свят наложиха безпрецедентни санкции на Русия заради нахлуването в Украйна, но някои се опитват да "осребрят" ситуацията.  

Кулеба вече призова западните страни да засилят санкциите срещу Руската федерация и да прекъснат всички връзки с нея, включително да наложат ембарго върху руския петрол.

След избухването на Кулеба Shell се извини и обеща да дари на Украйна всички приходи от сделката. “Вчера взехме трудно решение за купуването на руски нефт, защото при липсата на непрекъснати доставки в следващата седмица няма да можем да обезпечим необходимото количество в Европа. Не можем да осигурим достатъчно бързо алтернативни доставки, без да има дефицит. Но продължаваме да използваме алтернативни източници, където това е възможно”, пишат от компанията в специално изявление.

Във Великобритания работници отказаха да разтоварят немски танкер с руски нефт в знак на протест срещу войната в Украйна.

Защо Русия продава суперевтин нефт?

Ето какво обясни по въпроса известният икономически анализатор Георги Ангелов във Фесйсбук :

"Цената на петрола на международните пазари се вдигна в последните дни заради войната в Украйна. Като се каже цена на петрола, обикновено се разбира "Брент" - цената на този петрол  се повиши от около 95 долара на барел до около 114 долара на барел.

По-различно стоят нещата обаче с руския петрол - т.нар. "Уралс". Поради слабото търсене той се продава с отстъпка. "Шел" е купил руски петрол с отстъпка 28 долара. Причината е, че много западни компании не искат да купуват руски петрол и на търговете руските компании дават отстъпка, за да успеят да продадат петрола си. И въпреки отстъпките около половината количество руски петрол остава непродадено - т.е. около 4 милиона барела дневно (според някои източници е дори над 5 милиона барела). По тази причина всеки ден отстъпката се увеличава в отчаян опит да се намерят купувачи на руския петрол".

 

Коментари

  • Su38

    06 Март 2022 8:20ч.

    Не е ли малко нахалничко такова изказване? Очевидни светът се управлява от мафия, пред която кляка и Шел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    06 Март 2022 8:54ч.

    Прав е Кулеба. Всички компании по света трябва да не се доближават до путландия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чой бал сан

    06 Март 2022 8:55ч.

    хохлата не е човек - Дарвин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин

    06 Март 2022 8:59ч.

    Е как да устоият на такава цена. А за някои е голям празник славяните взаимно да си пускат кръв, така че петрола да мирише на украинска кръв е просто екстра към "дискаунт"-та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеологически глупости

    06 Март 2022 9:12ч.

    Причината за по-ниската цена на "Уралс" е съдържанието на примеси /сяра/, което го прави да се преработва само в определени рафинерии, примерно като "Нефтохим". Въпрос на средни срокове е релативния свръхдобив на Русия да поеме към Китай, Индия, Индокитай... Европа се самоубива енергетично, ритуално самоубийство ! До есента - 6-7 лв./литър бензин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички компании по света !

    06 Март 2022 9:55ч.

    Йа, йа ! Путин капут ! В това число китайските компании, индийските, пакистанските , бразилските , Южноафриканските ... никакво доближаване до Русия ! И после ? Събужда се трола - плувнал в пот, чарашафа на топка, двата пръста в контакта, тресе ли, тресе !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пред тази тотална американоцентрична диктатура тези уж диктаторчета се едно нищо

    06 Март 2022 10:03ч.

    Точно международна тоталитарна мафия със седалище в Нашингтон забранява на бизнеса сам да си води икономическата политика. Светът глобално е една тоталитарна клоака, в която САЩ мачкат страни и народи чрез финансов и политически рекет така, както историята не познава. И нашенските русофоби ще ми говорят за еднолични диктатори еди къде си. Дебилни смешници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опак човек

    06 Март 2022 11:19ч.

    Петролът винаги мирише на кръв. И всяко полезно изкопаемо мирише на кръв. От географските открития до британското "цивилизиране"на мъдри народи с древни култури, всичко мирише на изклано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приповдигнат балканец

    06 Март 2022 11:24ч.

    Язе пък ше ударим ено рамо на SHELL, оти са малко по-независими и купуват руски суров петролец. Че си зареждам аутомобило у техните бензостанцее и че си купувам техни продукте! Да подкрЕпим братята холандци, оти за тех парите не миришат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    06 Март 2022 11:32ч.

    А на вас, в България, бензина на какво ви мирише?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола

    06 Март 2022 11:51ч.

    Както всяко нещо в Русия, и петрола им е пълен боклук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    06 Март 2022 11:56ч.

    Всички големи фирми се изнесоха, на руснаците им остана Путин, инфлацията и празните магазини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    06 Март 2022 12:17ч.

    А на вас какво ви мирише от 8г.да убивате невинни хора от Донбас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами, да!

    06 Март 2022 13:26ч.

    А какво потърси Путин в Крим, освен точно това отношение на украинците към руснаците!? Не можа да го предвиди, тъп ли е, или преднамерено тръгна на война!? Което си е едно и също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    06 Март 2022 14:33ч.

    Референдума в Крим ясно показа какво търси Путин в Крим - своето си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    06 Март 2022 14:53ч.

    Украинците си въобразяват, че мога да диктуват всичко на всички. И че някой им е длъжен за нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи