КСНС: В най-кратък срок средствата за отбрана да достигнат 2% от БВП

КСНС: В най-кратък срок средствата за отбрана да достигнат 2% от БВП

Заплахите за националната сигурност на България в контекста на конфликта между САЩ и Русия за Украйна обсъди Консултативният съвет по национална сигурност при президента.

 

Заседанието на КСНС започна още в 14 часа на "Дондуков" 2. На него бе обсъдено и състоянието на въоръжените ни сили.

 

Президентът Румен Радев първи направи изявление след Консултативния съвет за национална сигурност. „Членовете на съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи държавният глава.

 

„Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи държавният глава. 

 

По време на Съвета са били констатирани дефицити и липса на достатъчно модерна българска армия.

 

В заседанието, посветено на рисковете пред страната ни заради кризата в Украйна, участваха президентът, председателят на НС, лидерите на парламентарните политически сили, министри и ръководители на спецслужби, както и началникът на отбраната. 

 

"Очертани бяха областите с дефицити и технологично изоставане, породени от недостатъчно финансиране", обобщи позицията на участниците в заседанието президентът.

 

Според него модернизацията на българската армия не съответства на съвременните изисквания, констатирано е забавяне в изпълнение на договора за придобиване на нов боен самолет, а проектът за придобиване на бойна машина за Сухопътни войски е прекратен.

 

"Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по превъоръжаване и модернизация. Всичко това води до нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите. Съществен дефицит от способоности се поражда и от некомплект, кото въпреки усилията през годините, не е превъзмогнат", заяви още Румен Радев.

 

"Съществена причина за некомплекта е често променящата се нормативна база. Постигнат беше консенсус за необходимостта от преодоляване на дефицитите от способности", отчете той.


Участниците в заседанието са се обединили около 5 предложения.

 

"Първо, изпълнителната власт да предложи промени в законите, позволяващи ускоряване на процедурите за модернизация на Въоръжените сили и преодоляване на некомплекта и издигане на престижа на военната професия", съобщи президентът.

 

МС да анализира възможността за актуализиране на националния план за повишаване на разходите за отбрана от 2% от БВП.

 

МС да осигури финансови ресурси за поддръжката на съществуващите въоръжение и техника, така че да се използват пълноценно, както и правителството да предприеме действия по преодоляване на изоставането по вече сключени договори за модернизация на Въоръжените ни сили.

 

Другото решение на КСНС е да бъде създаден целеви инвестиционен фонд за модернизация на Въоръжените сили, в който да постъпват средства от неусвоените и от онези, които се отпускат за отбрана през бюджета.

 

Кабинетът да предприеме стъпки за това България да стане пълноправен член на Фонда за иновации на НАТО.

 

 

Източници: "24 часа", NOVA TV, БНР

 

 

 

 

Коментари

  • рукола

    15 Фев 2022 19:39ч.

    Рекет даден - рекет приет, а България гола като пушка! ? ГОУЕМ си Радко! Като Радко от "Столичани в повече"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Фев 2022 19:48ч.

    Национални предатели! С тях трябва да се постъпва според завета на Левски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    15 Фев 2022 19:53ч.

    ................Румен Радев изтъкна, че за последните 2-3 години въоръжените ни сили се развиват с темпове непознати от последните десетилетия................. - това рече преди година. Какво направи с неговите служебници,че паднаха темповете - комисионни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мека Мара

    15 Фев 2022 20:41ч.

    По време на война процентът на разходите от БВП трябва да е доста по-голям от два! Най-малко 30-40%. Това по отношение на Русия. Трябва да се отчита и перспективата, а тя е първо да се включим във война със Сърбия, след това с Турция. Това ако партньорите междувременно не ги приобщат по мирен път, което е невъзможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    15 Фев 2022 20:51ч.

    всъщност, тук се слага начало на схема, с която да наливаме още повече в краварския ВПК. Просто 2та мЕлЕарда за 8те ф-ки ще ни се видят китка... еваларка, бе...дебили.. ся ше почнат едни поръчки..дисиибемамата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дедо

    16 Фев 2022 9:41ч.

    Идея си нямаш колко си прав

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соломон П......................

    15 Фев 2022 21:56ч.

    Напоследък дефектните самолети Ф-35 се харчат като топъл хляб! Тридесет за Финландия, два пъти по толкова за Индонезия, защо не и за България?! Смеем ли да мечтаем или ни е страх?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стою

    15 Фев 2022 22:56ч.

    Трябва ли да казвам че това е данък спокойствие както направи Бойко, поръчвайки F-овете? Само че сега го правят съвсем в началото на мандата. Явно са им казали, пичове слушате какво ви казваме и сте на власт. Иначе нема 'а стане ваш'та работа! Тепърва се започва с поръчките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    15 Фев 2022 23:11ч.

    Хайде, закъснявате, украйнските неолиберали и фашаги се разбягаха. Кирчо и Кокорчо ги чакат гризлите в канадските гори, Лорер пустините на Близкия Изток, Президента - Синергист може да се насочи към Флорида. Ще живее от лихвите от парите за Ф-16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    15 Фев 2022 23:45ч.

    Няма угодия. Нито един коментар поне в подкрепа на "националноотговорните управляващи", правещи всичко за "благоденствието" на народа. От девет дерета вода носят, за да оправдаят собствената си некадърност и зависимост от новия "голям брат".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи