Крум Зарков предлага нов спецорган за борба с корупцията по високите етажи на властта

Крум Зарков предлага нов спецорган за борба с корупцията по високите етажи на властта

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Министърът на правосъдието Крум Зарков представи предложението си за нов орган, който да се занимава само с корупцията по високите етажи на властта. Предлага се органът да се нарича Комисия за противодействие на корупцията, да има разследващи функции и да може да обжалва откази на прокуратурата за образуване на дела. Той представи пред дипломати и експерти идеите си за промени. На събитието присъства вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: БТА

Министерството на правосъдието предлага нов начин за избор и назначаване на членове на новата антикорупционна комисия, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред журналисти.

Предложението му предвижда членовете на новата комисия да са: двама, предложени от парламента; един, предложен от президента и по един, предложен от общите събрания на двете върховни съдилища. Предлага се председател да е всеки от петимата на ротационен принцип за по една година. 
Зарков се аргументира, че избор само от Народното събрание не е добро решение.

Новият орган ще има разследващи функции. Това се запазва от предишното предложение, посочи служебният министър на правосъдието. Няма да се занимава с конфликт на интереси. Това ще остане като правомощие на другата част от сегашната КПКОНПИ.

Отпада възможността за отзоваване на членовете на новата комисия, освен ако те са в невъзможност да изпълняват задълженията си. Всеки от членовете ще се избира за пет години, но без възможност за втори мандат.

"Постоянно говорим с Европейската комисия. В Плана за възстановяване сме се анагажирали да създадем нова разследваща агенция", каза Зарков.

Новата антикорупционна комисия ще разследва членове на правителството, депутати, членове на  ВСС, кметове, областни управители, председатели на комисии, посочи той. Комисията ше разследва подкупи, длъжностни присвоявания, пране на пари, престъпления по служба и данъчни престъпления.

В предишния вариант на закона вносителите предлагаха Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да бъде разделена на два отделни органа - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Предвиждаше се още да има разследващи инспектори, които да могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на процесуалния кодекс. Те ще имат право и на служебно оръжие, гласяха предложените текстове. Според предишното предложение на закона, членовете на новата комисия трябваше да се избират само от НС.

Източник: БНР, БТА

 

 

Коментари

  • СМЕХХХ

    14 Sep 2022 16:34ч.

    Поредната комисия, която няма да прави нищо, но ще получават огромни заплати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Sep 2022 22:07ч.

    Да вземат пример от " Черните ескадрони " в мирната и спокойна Бразилия ...................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-не Зарко, за Ваше сведение

    14 Sep 2022 17:35ч.

    сумата на N на брой нули е равна на нула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    14 Sep 2022 19:58ч.

    В нашата държава е пълно с органи, комисии, агенции, министерства, институти! И нищичко не върви както трябва! А населението ни е 1/3 от това на Истанбул!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четецът

    14 Sep 2022 22:12ч.

    Четете я тази Конституция на България бре другари и другарки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи