Крум Зарков: Дебатът за закона за домашното насилие е замърсен - всеки вижда джендъри, хомосексуални права и какво ли още не

Крум Зарков: Дебатът за закона за домашното насилие е замърсен - всеки вижда джендъри, хомосексуални права и какво ли още не

Обвиненият за убийството в Перник може да получи до 20 години затвор. Но това ще върне ли майката на тези две деца, след като е имало множество индикации за домашно насилие? Затова трябва да се предприеме подход, който не трябва да допуска подобни неща да се случват. Този дебат обаче от твърде много време е замърсен. Това заяви в предаването „Събуди се” министърът на правосъдието Крум Зарков в коментар на убийството в Перник, при което загина жена, жертва на домашно насилие.

По думите му, в България дебатът за домашното насилие е засенчен от други удобни въпроси – джендъри, хомосексуални права и какво ли не още. „Няколко са партиите, които говорят по тези въпроси. БСП е най-гласовитата по тази тема, което въобще не ѝ прави чест”, коментира Зарков.

Истината е, че от години се знае какво трябва да бъде направено и беше изготвен такъв законопроект, беше внесен от предишния министър на правосъдието Надежда Йорданова и ще бъде внесен пак. Трябва система, която да координира усилията на различни органи – Министерството на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика, посочи Зарков. Той е на мнение, че трябва възможно най-бързо жертвата да бъде защитена не само формално. Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на въпросите за психичното здраве в България, за това как се дава оръжие и как се контролира. Законът е написан, в предния парламент той беше отхвърлен с аргументи, които нямат нищо общо с неговата цел, каза Зарков. Партийните лидери мислят, че могат да извлекат дивидент и въпросът се изражда, коментира той. Според него най-лесно е да се очертаят конспиративни теории и да се зацикли в тях. Всеки ден плащаме човешки цени за това, заяви Крум Зарков.

Той каза, че все пак в последите години се наблюдава еволюция в начина, по който органите на полицията работят по въпроса с домашното насилие, който преди това са неглижирали. "Наблюдава се много по-голяма чувствителност и много по-професионална работа в органите на МВР", каза Зарков. Той припомни работата на Националното бюро по правна помощ, което оказва юридическа подкрепа на жертвите на насилие още в най-ранен етап. Този механизъм вече работи, изграждат се регионални центрове на бюрото за правна помощ, добави служебният министър.

По отношение на въпроса за разследване на главния прокурор Крум Зарков каза, че главният прокурор защитава своята привилегия. Той е единственият човек, който, ако се наложи да бъде разследван, ще бъде разследван от свой пряк подчинен. Според Зарков всеки човек трябва да бъде обект на разследване, ако има данни за престъпление. Законът се отнася до главния прокурор, защото само той е в такова положение, коментира Крум Зарков. "Това не е моя прищявка или фиксация, това е нещо, което държавата трябва да направи поне от 2009 г. досега, за което сме осъждани много пъти", посочи министърът. Той каза, че всички се кълнат как трябва да се случи, но когато стане време за гласуване, се явяват пресконференции и писма, които блокират процеса.

По въпроса за Шенген Крум Зарков каза, че България има техническото право да влезе в Шенген, но това не се случва, защото има страни, които смятат, че проблемите с върховенството на закона са не формална, а реална пречка. Министърът каза, че до октомври парламентът трябва да приеме механизма за разследване на главния прокурор. "Ако приемем този закон, се отварят вратите към Шенген", заяви Зарков. 

На въпрос за отправена ли му е покана за правосъден министър в редовно правителство Зарков отговори отрицателно и каза, че е служебен министър и политическо лице, което има своята пария – БСП и само с нея би разговарял.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Източник: Нова тв, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • smb

    30 Апр 2023 11:37ч.

    Да питам сега, когато няма приет закон за домашното насилие мога ли да си бия жената?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ///

    30 Апр 2023 12:37ч.

    Предполагам - сега може, иначе трябва да си джендър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    30 Апр 2023 11:38ч.

    ако "всеки вижда", а ти не виждаш, зарков, какъв извод си правиш? че "всеки" е в грешка, ти си правият? айде, у лево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    30 Апр 2023 12:16ч.

    Понятието „домашен“ от години не се свързва с нищо добро, което е политическата и идеологическа цел на левите прогресисти; като се тръгне от домашната ракия и туршия и се стигне до домашно възпитание, образование и ценности. Другарите винаги искат да пришият насилието към дома като грозна кръпка, с цел това да направи самия дом да изглежда неприятно и опасно място. Целта много често е децата да се приучат да боят от родителите си и жените от мъжете си, асоциирайки ги с насилници, по този начин се унищожава самия вековен модел на живота, който до този момент е защитавал и жените и децата. Особено от политически секти, които ги искат непременно нравствено разпуснати и завлечени от противоестествени идеологии. Това е причината за скептицизма, домашното насилие се е лекувало през вековете пак от домашната обич и грижа, като точно мъжете, бащите и майките са наказвали всеки насилник, защото винаги превесът е бил в полза на родителите и мъже закрилници спрямо насилници. Внушавайки им днес чувство на постоянна вина, правейки ги дистанцирани, се оголват самите деца и жени от нужната им закрила, което пространство се заема от чиновници с прогресистки убеждения, които търсят да ги трансформират духовно. А самото противопоставяне на различните групи, мъже, жени и деца, във времето ги превръща във врагове и ще води до ескалиращо насилие. Ще ви повярвам, когато първо защитите семейството като свещена институция гарантираща здравето и живота на жените и децата, защитаващо ги включително от откачалки на държавни постове, а после заедно да видим какво правим с изключенията, при които наистина има откачалки и вътре в семействата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зарков подценява публиката

    30 Апр 2023 12:39ч.

    Имаме отличен Наказателен Кодекс (каквото и да говорят). Кое пречи домашното насилие да се преследва и профилактира по сега действащия НК ? Защо е необходимо извънредно законодателство ? Това не са “конспиративни” въпроси, Зарков ! Конспирация е това което се опитвате да пробутате на българите под благовиден претекст.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе

    30 Апр 2023 15:18ч.

    Защо не се спазва законът за насилието над животни! Мерзавецът зарков, (любимец на г-н Дачков) кога ще отговаря за престъпленията си срещу българските котки!!! Седнал да пише закони за насилието, извратенякът му с извратеняк!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зарков се престарава, въпросът е в чия полза?

    30 Апр 2023 12:42ч.

    Полза роду??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    30 Апр 2023 12:50ч.

    Какъв е този зор да се вкара ОТНОВО закон срещу домашното насилие на Надежда Йорданова, който беше отхвърлен заради опит чрез него да се прокарат джендър простотиите. БСП са най- гръмогласни по темата и винаги са твърдяли че трябва да си има закон срещу дом. насилие, но без опити да се пробутва джендър идеологията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    30 Апр 2023 13:38ч.

    Ха ха ха, оказа се че малкото Кацамунче, пъчещо се с диплома от Сорбоната няма юридическа правоспособност. Курса който е карал дори във Франция не му давя права дори да е адвокат!!!! А тук си е министър от хунтата на цар РРадев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?!?!?

    30 Апр 2023 13:46ч.

    Ма, то това вече не е ли традиция, то Кирчо, то Кокорчи, то Найден от Филипето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    30 Апр 2023 13:52ч.

    Няма да си първият, който от БСП ще се закачи за джендърските пепе-дебъ или за герП. Използват БСП, като млади ги издигат в ръководството си и те вече се вземат за големи специалисти, най-вече да се харесат на хамериканските или еврогейските фондации за някой грант / милионен/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Апр 2023 13:58ч.

    Ако мнозинството от нас е в потрес от джендър пропагандата и вече джендър практиката, кой е на прав път? Ние, българското мнозинство или малцината поддръжници на джендърите? Ние сме не какво да е мнозинство в България, а правилното мнозинство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Апр 2023 15:17ч.

    Алооооу, сорбоната... доматите не ги ядем с колците, където и да е прокарана джендър конвенцията, домашното насилие не е намаляло, още по-малко изчезнало! Оправете си съдебната система, що с тая корупция при вас, престъпленията ви буквално избухнаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    30 Апр 2023 15:35ч.

    Ама, вие сте льоши, много льоши! Ся ша се оплача на мама!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Президента Си

    30 Апр 2023 15:57ч.

    https://www.justice.government.bg/api/part/GetBlob?hash=424DE5BD4153A8B59980C1ADDBDA24F6 Това е великият закон. Най-важното е, че ще се прави списък на насилниците на база подаден сигнал. Вход има, изход не - вовеки веков. Министъра не каза ще има ли давност или ще те обвиняват за насилие от преди 20-30г по доноси на изкуфели бабички. Ясно е че е само за бели мъже. Не си губи времето министърче, слагай в списъка всичко мъже от раждането им и в Белене за превъзспитание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    30 Апр 2023 16:26ч.

    Вече не са изкуфели бабички, викат им бойци за социална справедливост и доста често са много млади, мързеливи и протестно настроени хубавици, на които силата им е хейта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истанбулска конвенция

    30 Апр 2023 16:51ч.

    Ясно е, че целта е да се прокара Истанбулската конвенция. Аз съм я чел и мога да кажа, че е много лукав начин да се овластят жени и разни "джендър" групи, защото там пише, че насилието е основано на "пола", т.е. "джендъра", а под "пол" не разбират мъже и жени, а "джендър". Ще цитирам тези неща тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истанбулска конвенция (2)

    30 Апр 2023 16:52ч.

    Член 3 а. „насилие над жени“ се разбира като нарушение на правата на човека и форма на дискриминация срещу жените и означава всички актове на насилие, основано на пола ... в. „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истанбулска конвенция (3)

    30 Апр 2023 16:53ч.

    ...и после някой ще ми разказва, че на някого му се "привиждали" джендъри. То си го пише вътре, ама е преведено на български: "пол".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеолозите им отричат съществуването на пол (на английски - sеx), и учат, че при хората имало просто "граматически род" или от там по-широкото "социална роля" (на английски - gender).

    30 Апр 2023 18:03ч.

    Когато те говорят за gender, нямат предвид "пол" (на английски - sеx). Възможно е чрез непревеждането на gender на български език и използването на бълг. "пол" за "превод" на gender (като прикритие), да се улесни навлизането и ПРИЕМАНЕТО от повечето хора в България на тази извратена идеология, която представлява поредното извращение спрямо оригиналния му дизайн на човешкото естеството и на неговото разбиране и третиране, което за въвлечените ще има не само умствени и телесни последствия, но и фатално по-сериозни след това. Има и още по-голям проблем. Цялата тази - вижда се - все по-необратима развала най-вероятно е последствие-обреченост поради масово предишно потъпкване на още по-голяма истина от обсъжданата, при което при следващите затъвания (като сегашното) със съответните бъдещи последствия, избор вече не е наличен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анджък

    30 Апр 2023 18:43ч.

    Вярно е това, че еднозначният превод на "пол" може да заблуди много хора, но и е вярно също, че си пише в конвенцията какво имат предвид под този термин. Но требе да се чете и да не се вярва на такива като Зарков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • з@рк0ф е американски агент

    30 Апр 2023 17:00ч.

    Престъпник зарк0ф, на българското общество толкова ли е от значение в тази катастрофа от кризи да пробутвате извращенията на сащ, опаковани като "закон за домашното насилие", в който са бетонирани извращенията на сащ с джендер/атлантическите "ценности"?! Това е държавна измяна, зарк0ф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахах

    30 Апр 2023 17:00ч.

    з@рк0ф, зарежи пропагандата и замини за сащ да си смениш пола, за да си по-евроатлантичен, по-джендер и по-транссексуален!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зарков, всеки ги вижда тези неща, защото присъстват в обсъждания текст..

    30 Апр 2023 17:39ч.

    Когато ги изваадите надлежно оттам и, хората ще спрат да ги виждат..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всеки вижда джендъри, хомосексуални права и какво ли още не

    30 Апр 2023 18:12ч.

    Не само, и НПО-та вижда, особено в гербавия проект на тоя закон, внесен в НС преди седмица-две.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    30 Апр 2023 19:40ч.

    1. Малкото кацамунче набедено юристче. Значи трябва да приемем специален закон, за да угодим на една или две държави, според които това пречело да влезем в Шенген. Тогава защо направо не се поставим под холандска юрисдикция и техният правосъден министър да внася законите, за какво ние този наш смешен посредник. 2. Според този единствено главният прокурор трябвало да го разследва негов подчинен. А Главните съдии на ВКС и ВАС не ги ли съдят също техни подчинени съдии, дай и там да приемем специални органи, например прокурор да ги съди, щом искат съдия да разследва. Въобще пълна каша е в главата на поредното мамино недоразумение. 3. Защо трябва специално законодателство срещу домашното насилие. По тази логика трябва да има такова и при офисното насилие, пътното насилие, горското насилие. И защо винаги се сочат жените като потенциални жертви, нали равноправие, ала-бала, че това си е дискриминация спрямо мъжете на основата на пола. 4. Този обвинява БСП и след това се представя за техен кадър. Като е такъв чия политика провежда, на своята партия, на президента дето не знае на кой да се кланя или на някой друг. И други въпроси могат да му зададат обективни и истински журналисти, но такива по тв екраните няма, защото нямаше да скриятдесетките хиляди излезли на Похода за мир. Млади и възрастни, мъже и жени със своите деца и на никой не му пукаше за домашното насилие, осъществено спрямо малкото кацамунче от френската Горгона, пардон, Сорбона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зарков, ти чел ли си Конституцията на РБ:

    30 Апр 2023 20:21ч.

    Чл. 6. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи