КРС забрани на Виваком да прилага увеличението на цените за достъп до мрежата ѝ

КРС забрани на Виваком да прилага увеличението на цените за достъп до мрежата ѝ

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) забрани на “Виваком България” да прилага 25%-ното увеличението на цените за достъп и ползване на пасивната инфраструктура, въведено към 01.01.2023 г. С решение от вчера, 01.06.23 г., КРС задължи „Виваком България“ да прилага старите цени за достъп до и/или съвместно ползване на пасивната си инфраструктура в сила към 31.12.2022 г.

Решението идва след като в последните месеци КРС беше залята от жалби от редица оператори, които ползват каналната мрежа на Виваком. В списъка влизат Национално сдружение на кабелни оператори “Клуб 2000”, представляващо „Линейни Мрежи“, „Кабелна телевизия Делта“, „МУЛТИМЕДИА - БГ”, „Видеосат Нове“, “Телекабел”, “А1 България” и “ЦЕТИН България”.

Достъпът до каналната мрежа беше регулиран пазар до 2019 година, но тогава, по искане на Виваком, и след решение на КРС, той беше дерегулиран. Текущият казус може да накара КРС да преразгледа решението си.

Какъв е казусът

В началото на годината стана ясно, че “Виваком България” ще увеличи цените за достъп до пасивната инфраструктура в страната с над 25%, вместо с определения от Индекса на потребителските цени от Националния статистически институт, който е 16.9%. Припомяме, че по данни на КРС, БТК притежава малко над 50% от селищната подземна канална мрежа.

Виваком взима това решение на 01.12.2022 г. и в съобщение, публикувано на интернет страницата на “Виваком”, дружеството уведомява своите контрагенти, че считано от 01.01.2023 г. ще увеличи всички цени за достъп до канална мрежа. Това увеличение е с около 25%, като този % не е еднакъв за всички услуги – за някои е малко над 25 %, а за други – малко под 25 %.

След жалби от други оператори, КРС свиква специализирана комисия, която да изготви доклад за казуса. Сега регулаторът приема доклада и дава задължителни указания на “Виваком България” да прилага цените от миналата година, забранява увеличението на цените, въведено на 01.01.23 г., както и задължава компанията да предвиди механизъм за индексация на цените, който да отчита реалното изменение на разходите в резултат от инфлацията и да не допуска възможност за индексиране за период по-дълъг от една година назад. Пред подобен казус беше изправена властта и преди две години, когато телекомите решиха да индексират цените за две години наведнъж. Тогава другият регулатор Комисията за защита на потребителите забрани двугодишната индексация и ги ограничи до индексация само за една година.

Какво твърдят операторите

Операторите оспорват механизма, по който се индексират цените, както и аргументите на „Виваком България“ за това увеличение. В една от жалбите, публикувани на сайта на КРС, операторите посочват, че за последните 20 години не им е известно „Виваком“ да е извършвало каквото и да било разширяване или модернизиране на подземната си канална мрежа, вкл. и през релевантен за настоящето производство период. т. е. ако изобщо разходи по мрежата има, те биха били свързани единствено с поддръжката на мрежата, но пък не и в размер, който да обуслови 25% увеличение.

За подобно увеличение А1 изтъква, че не само не е получило уведомление, а отделно го намира и за несъстоятелно. Новата ценовата листа е дадена без механизъм на ценообразуване и без никакво обяснение защо и как са изчислили това увеличение. А1 категорично възразява срещу издадените фактури и намира подобна едностранна промяна на цените за неоснователно налагане на неприемливи търговски условия и като такова същото не съответства както на правилата на добросъвестността, така и на изискванията на действащото законодателство, пише още в жалбата до КРС.

Според „ЦЕТИН“, драстичното увеличение на цените за пасивната инфраструктура на „Виваком“ de facto ограничава правото на операторите на достъп и съвместно ползване на подземната канална мрежа на дружеството.

КРС нареди предварително изпълнение на решението си

КРС налага предварително изпълнение на решението си, за да защити обществения интерес. В аргументите си комисията казва, че повишаването на цените на едро в подобен размер би имало значително въздействие върху всички участници на пазара надолу по веригата. Подобно повишаване на цените би имало съществено въздействие върху дейността на предприятията, които ползват каналната мрежа на “Виваком”. При прекомерно увеличение на цените на едро, контрагентите надолу по веригата могат да нямат избор освен да прехвърлят увеличението към крайните потребители, което може да направи услугите надребно по-скъпи и по-малко достъпни за потребителите, особено за тези с ограничени доходи.

Решението на КРС подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

 

 

Коментари

  • Спиноза

    02 Юни 2023 19:06ч.

    Кналната мрежа на виваком, бивша БТК, е старата на българските пощи, и беше общинска, на много места беше градена със самооблагане от гражданите, беше общонародна собственост, за една нощ я одържавиха и откраднаха, а можеше общините да получават приходи от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    02 Юни 2023 20:44ч.

    Така е ! И си заслужава да припомним, че великият икономист Никито василев (хаяско) продаде БТК за под 300 млн евро. Ако не се лъжа за 270 ... Този велик финансист, макроикономист и сущи предтеча на харвардските комбинатори !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    02 Юни 2023 22:21ч.

    И преди да изтече 5-годишният период за забрана на продажба на акциите, БТК беше продадена с предварителен договор за 1,4 млрд евро. После, като част от активите на фалиралата КТБ, бе продадена от държавата пак за смешните 300-тина милиона, а месеци по-късно я препродадоха за 1,2 млрд. евро. Тоест държавата е прекарана с 2 млрд. евро на два пъти, а после разни финансови гурута кат Дянков и Кокорчо теглят заеми и ни загробват, защото уж държавата била нямала пари...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    02 Юни 2023 20:19ч.

    факти бг ! 13 Юли, 2021 11:20 ! Приватизацията на БТК - далаверата на века ! ... От Дирекция "Конкуренция" към ЕК недвусмислено препоръчаха да се направи нова оценка на стойността на лиценза и на самия телеком. В Брюксел се чудеха как компания, която по най-песимистична оценка струва над 600–700 млн. евро, е продадена за едва 230 млн. евро. Не само че не бяха спазени европредписанията, но и новото ръководство дори имаше наглостта да проведе общо събрание и с участието на министъра на транспорта и съобщенията и вицепремиер на страната Николай Василев да гласуват разпределение на дивидент за финансовата 2002 г. Така "инвеститорите" си прибраха 46 млн. евро. ... https://fakti.bg/razsledvania/596136-privatizaciata-na-btk-dalaverata-na-veka

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    02 Юни 2023 20:45ч.

    Късно видях поста ви, колега, съжалявам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи