Кристин Уормут: Войските на САЩ в Европа ще имат проблеми, ако не бъде договорена помощ за Украйна

Кристин Уормут: Войските на САЩ в Европа ще имат проблеми, ако не бъде договорена помощ за Украйна

Американските войски, разположени в Европа, ще започнат да изпитват трудности, ако Конгресът на САЩ не се съгласи за по-нататъшно финансиране в подкрепа на Украйна. Това заяви министърът на сухопътните войски на САЩ Кристин Уормут, съобщава ТАСС. Кристин Уормут е първата жена министър на армията в САЩ.

„Така че, ако този законопроект не бъде приет, по същество няма да ни останат пари до края на май за прехвърлянето на подразделенията, които в момента изпълняват мисия в Европа по обезпечаване на сигурността“, - каза тя, по време на изслушване в Комитета по бюджетните кредити на Камарата на представителите на САЩ. Уормут уточни, че Пентагонът няма да разполага със средства за транспор, придвижване на войски и попълване на части. Според нея те няма да могат също да обезпечат участието си в учения в Европа през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Освен това Кристин Уормут отбеляза, че Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да използва средствата, поискани от законодателите, за попълване на запасите от американски оръжия, за да замени доставените на Киев, както и да инвестира в увеличаване на производството на снаряди, по-специално калибър 155 mm, до 100 хиляди на месец. „Ще имаме реални проблеми, ако нямаме тези допълнителни средства“, заключи министърката.

Американската администрация по-рано изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни средства през фискалната 2024 г., която започна в САЩ на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт, ръководена от американския президент демократ Джо Байдън, иска да получи около 106 милиарда долара за тези цели. 

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Редица републиканци в Камарата на представителите и Сената на САЩ се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата подкрепа на Киев. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън, последователно предупреждаваше за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна с по-строгия контрол на южната граница на САЩ. 

Сенатът, с подкрепата на редица републиканци, прие алтернативна версия на законопроекта на 13 февруари, предвиждаща отпускането на 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Този пакет обаче не съдържа разпоредби за затягане на контрола по южната граница на САЩ. Майк Джонсън нарече южната граница на САЩ и гарантирането на нейната сигурност „основен приоритет“.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Лъжем, мажем, въртим

    11 Апр 2024 9:04ч.

    сучем.. Никога не съм подозирал, че цялото бъдеще на ФАЩ се върти на пръста на укрорайха. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянка

    11 Апр 2024 9:06ч.

    Да разбирам ли от казаното, че в Украина вече има американскки войски за които трябва тази помощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    11 Апр 2024 9:22ч.

    Руската военна машина набира обороти и фронтът "трещи" навсякъде. Та, госпожо, ситуацията е необратима и от вас зависи дали само ще бъдете бити или и таковани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • войната, като инвестиция в очакване на ускорени печалби

    11 Апр 2024 9:24ч.

    Официални представители от властта в САЩ, свързани с Конгреса, пожелали анонимност, са отговорили цинично, че докато не са предоставени доказателства за установяване на бърза възвръщаемост на направените инвестиции за оръжие, боеприпаси и амуниции, както и за действия и бездействия от украинска страна, които не са отговаряли на предварителните финансови разчети, помощ няма да бъде отпускана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Апр 2024 9:29ч.

    Тя, войната, носи печалба, ако я спечелиш. Като я загубиш, кво х*я му ще ти донесе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американският тертип не само на воюване, но и на живот

    11 Апр 2024 9:48ч.

    Анджък де, помощи се дават, демек инвестиции се правят, само за сигурни работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце

    11 Апр 2024 9:46ч.

    На това и аз, и американците му викаме рекет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи